Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 419
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Ние сме с частна ясла и не правим никакви врътки с данъци, а си плащаме всичко.
Имате пари, огаждате си.

Тази глупост няма да я коментирам. Никакво основание за укриване на данъци и не става въпрос за спорове между майки и т.н..

# 526
Купонът, когато голямото е на 2, не е по-малък, обаче тогава точка няма.
Да.
Аз точката не я коментирам. Само презумпцията, че трябвало майката да си ги гледа у дома и двете. Което на Ников възраст до първи клас не е купон.
Аз самата очаквам всеки момент бебе и имам дете на 2. Да, по-лесно ми е в пъти да пратя голямото на градина, НО за разлика от много майки имам опцията да го гледам. Тези дето нямат второ дете и не са си вкъщи нямат тази опция, длъжни са да се върнат на работа и им извиват ръцете за частни ясли и градини.

# 527
А и това е опция докато се стигне до края на майчинството с второто Simple Smile

# 528
За първи път от много години има такива коментари в темата след класиране. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Аз предлагам и на работещите татковци с половинки, гледащи децата от вкъщи да има компенсации. То не е честно така те само да работят без почивка, за да оцелява семейството само с 1 работещ - трябва държавата да вземе мерки, те защо плащат данъци Laughing

# 529
За първи път от много години има такива коментари в темата след класиране. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Аз предлагам и на работещите татковци с половинки, гледащи децата от вкъщи да има компенсации. То не е честно така те само да работят без почивка, за да оцелява семейството само с 1 работещ - трябва държавата да вземе мерки, те защо плащат данъци Laughing

В другите градове няма проблем с местата в ясли и градини,в София има. Това е по-тъжно отколкото това на което вие се забавлявате. Чак толкова да е невероятно какви желания и предложения имат хората..Ами като им е трудно финансово нормално да мислят за такива неща.

# 530
  • София
Всъщност и в други градове има проблеми и родители плащат частни градини без компенсации. Просто София е най-коментирана.

# 531
Всъщност и в други градове има проблеми и родители плащат частни градини без компенсации. Просто София е най-коментирана.

Е,в такъв мащаб със сигурност не е Simple Smile

# 532
  • Sofia
Много нормално е да си коментира как плащаме данъци и няма места. Все пак аз лично си плащам всичко и съм на светло и защо не е нормално да те съм съгласна детето ми да не е прието и да се чудя какво ще правя след няколко месеца. Нормално е и протести да има ама тук такива неща не се случват.

# 533
  • София
Момичета, защо се насочва негативна енергия към други майки, вместо към несправедливите решения и незаинтересованост на държавата??? Не така. Всеки работи и се оправя с това, с което разполага. Аз искам друго да ви питам:
Забелязали ли сте как всяка година след класирането пускат по едно петминутно репортажче относно това колко деца са неприети и до там с темата?
Аз пък искам да протестирам, чули ли сте за нещо организирано?

Абсолютно всяка година се организира и почти няма хора на него.
Да, защото няма кой да гледа децата. Аз бих отишла, но на кой да оставя детето? Нямаме баба под ръка. Мъжът ми трябва да ходи на работа... Протест майките няма как да направим, защото сме майки... А тези с големи деца или още без деца не се вълнуват. Съответно ние сме последната дупка на кавала в държавата, може да ни мачкат, но ние си траем, защото няма какво да направим.
Питат и аз отговарям. Има хора дето си ги взимат с тях, например. Не може да измислят докато протестираш къде да си оставиш детето...

# 534
  • София
Аз два пъти ходя с децата на протести, за други неща, де, но сякаш не е това проблемът…

# 535
  • София
Това казвам, не са винаги проблем децата. В доста от случаите хората нямат желание за такива.

# 536
От хора, на които винаги другите са им виновни, които искат да работят на черно за да “живеят нормално”, които смятат, че да си плащаш всички данъци и частно детско заведение е “угаждане” и лукс за богаташи, толкова. 😏
Лошото е, че това е масата…

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 16:59 от GerKa99

# 537
За мен е странно как има хора, които изведнъж сега ги е ударила информацията, че в София има недостиг на места. Не е от днес, не е от вчера, не е и от миналата година.
Аз лично, взимайки решението да имам дете съм включила и възможността да не бъде прието на държавна градина. Това е съвсем реална опция, живеейки човек в София.
Че и желанията за протести са ежегодни, само дето накрая пред Столична община протестират десетина заблудени майки.

Негодуванието, че нямало компенсации за седене вкъщи пък дори няма да го коментирам. Държавата с едно от най - дългите майчинства в Европа.

# 538
  • София
Не само в Европа е с най-дългото майчинство, а оглавява класациите. Включително е на 17-то място по заплащане (90%).

Пък представете си преди няколко години дори нямаше компенсации, а втората година беше малко над 300лв. Сега положението е в пъти по-добро. Още много промени се искат, ама зависят от нас майките. Вместо мрънкане и оплакване по форумите, с децата по площадите и действия.

# 539
Никой не иска пари, за да си стой в къщи. На мен проблема ми е, че ИСКАМ ДА РАБОТЯ. Не желая помощи, не желая пари, не желая 2 години майчинство, искам само и единствено детето да има ясла. Никога не съм имала планове да си седя вкъщи 2-3 години и да взимам пари. Това срещу, което негодувам е, че имаме шанс чак на 4 години. През тези четири години ще дадем на частни забавачки 36 месеца по 1000 лв. - 36 000 лв. А държавата няма да ми върне стотинка. И всичко това е проблем, защото ЖЕЛАЯ ДА РАБОТЯ. Вие не разбирате ли, че аз ще давам пари, за да имам възможност да работя за държавата

Общи условия

Активация на акаунт