Какво ядете на заведение?

• 1 403
  • 19
  •   1
Отговори
Тъй като си излизам често насам-натам, а скоро се очертават и разни кръщенета и т.н. събития, се замислих нещо… Досега не бях обръщала внимание на тези неща, но от както съм бременна почнаха да ми правят голямо впечатление. Например онзи ден в едно заведение си поръчвам свински късчета със сметанов сос, пържени май бяха, почнах да си хапвам сладко-сладко, но по едно време огледах месото, че ми червенее 🤷♀ И веднага се задействаха едни параноидни мисли в мен за разни токсоплазмози, салмонели и т.н. гадости. Месото нямам проблем да го изключа като съм на заведение, обожавам салати принципно, но пък няма как да знам как ги мият - особено зелена салата, зеле, че даже и домати и краставици. Да не говорим и за нещата, които по принцип са ни забранени в този период. Накрая излиза, че мога спокойно да ям само пържени картофки 😀
Та вие вторачвате ли се като мен или си хапвате всичко (позволено)?

# 1
Не съм обръщала внимание на храната.
Не съм месояден тип,през бременността рядко хапвах месо,отвращаваше ме.

# 2
Чак пък толкова. Риск винаги има и от магазина да пробутат нещо развалено. В жегите е малко страшно да се яде от разни павилиончета със съмнителна хигиена, дюнери и майонези.

# 3
Чак пък толкова. Риск винаги има и от магазина да пробутат нещо развалено. В жегите е малко страшно да се яде от разни павилиончета със съмнителна хигиена, дюнери и майонези.
По принцип да, но аз не от това съображение, опасявам се от разни инфекциозни заболявания като токсоплазмоза и листериоза, които са доста опасни по време на бременност и точно недопечените меса и недобре измитите зеленчуци носят този риск.

# 4
Макак пържени картофи??? Ами ако са расли близо до ураново находище? Ами мазнината, в която са пържени? Кой я знае каква е и колко пъти е ползвана?
А-а-а, никакво ядене навън! Садиш, копаеш, береш, ядеш. Каквото сама си си отгледала, че иначе знае ли се...

Абе, момиче, я се съвземи. Рано ти е още да се втелясваш, ами като родиш какво ще правиш? Simple Smile

# 5
  • София
Всичко ядах или поне каквото мога. С хиперемезис гравидариум  съм като бременна и всяка хапка и килограм беше борба.
Когато можех ядвх всичко, което успявах да задържа в стомаха си.
Добре е да обърнете внимание на тези тревожни мисли. Едно е да се пазите до някъде, да не ядете от съмнителни места, друго е толкова да задълбавате и да изключвате групи храни. В заведение по-скоро бих яла месо, защото е минало термична обработка. Салатата никога не я мият съвсем добре. Дете съм на готвач в ресторанти 😉
Но ако тръгнете да се пазите от всичко, няма да остане нищо за ядене.
Имайте предвид, че животът на родител хич не е чист, има сополи, изпражнения, всевъзможни ситуации, в които и детето, но и вие ще погълнете какво ли не. Ще сте с детето някъде си и то ще иска да яде и вие просто можете да му купите 1 кроасан, вместо да се прибирате от другия край на света, за да яде чистата и сигурна домашна храна.

# 6
Оо аз въобще не съм някаква фанатичка на тази тема, напротив. Допреди два месеца умирах да си хапвам разни домашни месца и пастърмички, домашно мляко, яйца от хора, които си ги правят в къщите, разни сурови мариновани риби… Въобще това, което питам сега до онзи ден ми беше съвсем чуждо. Просто прочетох няколко статии по въпроса и се замислих ние какво въобще можем да ядем. То излиза, че половината храни са опасни и трябва да се избягват. Всичко ми е ново сега и може би психясвам на моменти.

# 7
По принцип да, но аз не от това съображение, опасявам се от разни инфекциозни заболявания като токсоплазмоза и листериоза, които са доста опасни по време на бременност и точно недопечените меса и недобре измитите зеленчуци носят този риск.
Гаранция няма за нищо. Тогава не яж по заведения и от топли точки.

# 8
Сега и аз се замислих дали мият зеленчуците в някои заведения! Не ям често в заведения, но то от веднъж става.. До скоро имах паразити (не съм сигурна от къде) и съм се наплашила малко, защото те си оставят някакви поражения в организма все пак.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 22:59 от Borqna Sto 771419

# 9
Аз не намирам това за втелясване. Момичето не говори за изключване на групи храни, а дали е притеснителна консумацията на определени храни по заведенията - най - вече недобре сготвени меса и недобре измити зеленчуци.
Отговора е да - притеснителен е. Мисля, че може за 9 месеца да ограничите яденето по заведения или да хапвате по безопасни храни. Нищо няма да изгубите толкова.

# 10
Всичко съм яла. Ако ми донесат сурово месо бих ги помолила да го досготвят, учтиво, без скандали, независимо дали съм бременна.
Може би зелени салати да се избягват има смисъл, останалото според мен е прекалено.

# 11
  • Банско
И двата пъти през бремеността, избягвам месо, яйца и млечни на 99%, но ям риба и то само риба, без други морски.
Избягвам и гъби, но зависи в кои заведения. Ако е по-хубаво заведение си позволявам всичко.

# 12
  • Благоевград
Не си единствена, и аз като теб Grinning Само че нямам сила за заведения, но отказах от сушените меса, салами само след термична обработка под грила, месо сготвено абсолютно напълно (аз по принцип не обичам несготвено месо, отвращава ме), плодовете и зеленчуците се белят, мият се старателно, яйца ям само с добре сготвен твърд жълт, а така обичам да си го топя. Абе страшно е. Но наистина ме е страх от токсоплазмоза и листериоза. Замислих се обаче, колко ли случая има такива, на вас попадала ли ви е информация? Говорих с приятелка американка, и при тях има забрана за сурови риби и меса, меки сирена, сушени меса. Замислих се бременните жени в Италия какво ядат, като основните им продукти са именно меки сирена и сурово-сушени меса.

# 13
Препоръчвам да потърсите психологическа помощ.

Иначе основните проблемни храни са сурова риба и непастьоризирани млечни продукти, и двете не се намират много в България (сушито се прави у нас с дълбоко замразена или пушена риба поради неналичие на прясна, а непастьоризирано мляко и сирена са забранени за търговия в ЕС извън Франция, само на черния пазар се намират).

В ресторантите, даже и да не е съвсем качествена храната, има изисквания на РИОКОЗ за произход, доставка и съхранение и домашни месца, яйца и млечни продукти не влизат.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 14:37 от Параход

# 14
Мерси за коментара, Параход. Действа успокояващо на фанатизирани психари като мен. 🤯

Общи условия

Активация на акаунт