Дете на ясла , майка на работа

• 1 606
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте приятели , искам да попитам как се справяте като детето е болно и вие сте на работа? Записах мойто дете на ясла , тя е на 2 г. и ако се разболее нз как ще се справям , защото и аз почвам на работа , пък и няма кой друг да я гледа. Имам ли право на болничен или ще ми направят проблем , защото всички казват , че няма значение къде или в ясла или в градина всички деца се разболяват..Sad

# 1
  • София
Редувайте болничните с бащата.

# 2
Редувайте болничните с бащата.
Бащата работи без трудов договор

# 3
  • Варна
Зависи от работодателя. Някои правят проблеми, други не. Няма как да знаеш, докато не се наложи да излезеш в болничен.

# 4
Когато детето се разболее имате право да ползвате болничен за гледане на дете. Мисля, че са 60 дни годишно, но може лесно да проверите с точност.
До три годишна възраст имате защита от закона от уволнение и съкращение.

Можете да ползвате неплатен отпуск за гледане на дете до шест месеца, като ви се зачита стаж и ви вървят осигуровките.
Това са само част от вариантите.

# 5
  • София
Редувате се с бащата. Може да взимате болнични, да. Иначе другото е и до работодател. Също така ако имате натрупана отпуска от майчинството може постепенно да я взимате когато детето се разболее.

# 6
Когато детето се разболее имате право да ползвате болничен за гледане на дете. Мисля, че са 60 дни годишно, но може лесно да проверите с точност.
До три годишна възраст имате защита от закона от уволнение и съкращение.

Можете да ползвате неплатен отпуск за гледане на дете до шест месеца, като ви се зачита стаж и ви вървят осигуровките.
Това са само част от вариантите.

Защита има,ако не е в изпитателен срок.
Иначе вариант е да се редувате с бащата или бавачка.

# 7
До 40 календарни дни годишно е правото на болничен. И това е общият брой, в който влизат както дни болничен, когато самият родител е болен, така и онези за гледане на дете. Когато не стигат, се ходи на ЛКК.

# 8
И моето дете ходи на ясла, а аз работя. Само аз ползвам болничен, за да го гледам, защото не ни е финансово изгодно баща му за ползва болнични, ако случайно се наложи да го гледа той, 1-2 дни работи от вкъщи. Така или иначе дните за гледане на болно дете от ЛЛ са само 40, без значение дали ще ползваме 20 аз и 20 той, или само аз 40. Още сме месец март и аз съм използвала 22 дни болничен + 8 дни отпуск+1 ден баща му го гледа и 2 дни го водих с мен на работа (това го правя само когато съм сама в стая, все пак не водя болно дете, когато колежката ми е на работа), защото не виждам как ще ми стигнат дните до края на годината, но това е положението.

# 9
  • София
Това наистина ли е така? Не са ли 40 дни на човек/родител?

# 10
Това наистина ли е така? Не са ли 40 дни на човек/родител?

Не, за всички са, ако в семейството има 2 малки деца просто не си го представям. Големият ми син е на 12г. И последно се наложи да си боледува сам вкъщи с грип и после и на антибиотик, а аз да му давам инструкции кога кое да пие, защото болничните няма да ми стигнат дори за “бебето”, за себе си също не ползвам, те са включени също към тези 40 дни.

# 11
  • София
Да, разбирам и аз често не ползвам за себе си, за да ми стигнат за децата.

# 12
Единственото хубаво от онази лудост от 2020 г. беше, че малко се поотвориха към работата от вкъщи. Ние правим така. Редуване се при нужда да работим от вкъщи, докато децата боледуват. Аз болнични за себе си не съм ползвала никога, първото ми такова излизане беше в 45-дневния преди раждането. Вторият - за другото раждане. Сега пак много рядко взимам, само ако и двамата едновременно трябва да са у дома и ми се трупат прекалено много неща, а на работа няма нищо спешно.

# 13
  • Sofia
Единственото хубаво от онази лудост от 2020 г. беше, че малко се поотвориха към работата от вкъщи.
О, да, мен това ме спасява. От 2020 при нас позволяват хоум офиса и хората могат да избират. Аз с хоума оцелявам, иначе не знам как щяхме да я караме. Нямаме баби/дядовци на които можем да разчитаме по цял ден и в продължение на дни.

# 14
  • София
Аз не мога да работя хоум офис, мъжът ми е само хоум, на гледа само каката, ако се наложи. С малката фурия никаква работа не може да се свърши.

Общи условия

Активация на акаунт