Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 16 028
  • 317
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
Тема не за самия минисериал Adolescence / Юношество като кино, а за по-широката тема на родителите на съвременните тийнейджъри и как им влияе средата на общуване, върху която не винаги имаме контрол като родители, или не колкото бихме искали.
Предполагам, че поне сте чули за него, ако не сте го гледали вече, толкова нашироко се обсъжда и е по всички възможни медии. Брутален, разтърсващ и много реален сериал, който повдига много въпроси за това, какво всъщност се случва с децата ни. Деца от нормални, средностатистически, любящи семейства с ангажирани родители.
Широкообхватна тема за съвременната субкултура на инсели, редпилъри, последователи на Андрю Тейт и други женомразци, и децата ни, може би пряко или косвено повлияни от нея.

# 1
  • Somewhere far away
Пренасям си мнението, тъй като смятам темата за наистина интересна.
Че има разпад на ценности и идеали- има. Влиянието от разни интернет "величия" - да, но не е само това. Само интернет ли е виновен ?  Аз смятам, че новото поколение са просто предразположени да бъдат психопати, имат нещо заложено в тях тези деца и то се отключва много по-лесно и по- бързо .

# 2
Както споменах и в друга тема – не съм гледала сериала, но четох много в интернет.
Не мисля, че има толкова голям замисъл, но изглежда, че е уцелил целта си!
Въпреки това, ако приемем, че е целенасочено, страхът е една от най-силните емоции, които ни движат, особено когато , става въпрос за разпад на познатия ред.
Ако сериалът наистина играе на тази нота, вероятно използва шоков ефект и емоционална манипулация, за да провокира реакции.
Страхът работи толкова добре! Зависи за кого и с какви цели, разбира се.

# 3
Не знам дали са предразположени, по-скоро това виртуално общуване, с което израстват от 13+ (а някои от по-рано) изкривява представите за нормално.

И подпомага за радикализирането. Защото инсел и редпил субкултурата реално е радикализиране, само че вместо в религиозен или терористичен вариант, е във вариант за мизогиния, трад роли и прочие редпилщини. Такива неща толкова лесно се промъкват в абсолютно нормални семейства, които общуват, отглеждат с нормални граници и т.н. Не виждам измъкване, освен тотално информационно затъмнение при децата, докато станат на някаква по-осъзната възраст. А това няма да се случи. Инсел културата е ужасно разпространена вече.

# 4
Не виждам измъкване, освен тотално информационно затъмнение при децата, докато станат на някаква по-осъзната възраст. А това няма да се случи. Инсел културата е ужасно разпространена вече.

Какво визираш под информационно затъмнение?
Доста пишеш за инсел, за трад...честно казано, в реалния живот не виждам нищо от това.

# 5
Даже не знам за какво говорите.

# 6
Доста пишеш за инсел, за трад...честно казано, в реалния живот не виждам нищо от това.
Съвсем буквално - деца (и възрастни всъщност) да нямат интернет, който най-пряко и бързо влияе на радикализацията, но това са фантазии, естествено.
Наистина не виждаш в реалния живот мизогиния, убийства на жени от партньорите им, дискриминация на майки и жени специфично? Мислех, че само в Скандинавието имат такъв спокоен живот.

# 7
Не съм гледала сериала,но темата ми е интересна и ще следя.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 20:07 от Karina-88

# 8
Съвсем буквално - деца (и възрастни всъщност) да нямат интернет, който най-пряко и бързо влияе на радикализацията, но това са фантазии, естествено.
Наистина не виждаш в реалния живот мизогиния, убийства на жени от партньорите им, дискриминация на майки и жени специфично? Мислех, че само в Скандинавието имат такъв спокоен живот.
Неее, да разграничим малко нещата, че ти пишеш интересно, но малко се увличаш , от всичко по много!
Казах, че не виждам  инсел, ...трад...
Останалото -в реалния живот мизогиния, убийства на жени от партньорите им, дискриминация на майки и жени специфично как може да се нарече- полово насилие и полово неравенство! Няма нужда да се самобойкотираме, като си търсим нови термини .
Всички тези явления са част от по-широкото обществено предизвикателство за постигане на равенство между половете и премахване на насилието срещу жените , и без да им сменяме името.

# 9
Трад и инсел са просто субкултури, произлизащи от мизогинията. Не вярвам, да не ги виждаш, ами по-скоро не си обърнала внимание.
Трад у нас в чист американски вид няма много (пу-пу), но реално останките от мислене отпреди 100г. са си живи и здрави - децата и дома са работа на жената, мъжът трябва да носи пари и да ги гледа, а тя да го слуша. И въпреки че повечето хора са с по-съвременни разбирания, удивително е на колко нива се прокрадва това.
И инсел са си налице, въпреки че повечето надали ще се идентифицират с тоя унизителен термин, "неволни въздържатели".

# 10
Може би си изложена на специфични онлайн среди, където тези идеи са много популярни, или пък лично си засегната/ интригувана/ докосната  с определени социални групи, които разпространяват тези възприятия.
В интернет, много пъти нещото изглежда по-масово, отколкото в действителност е, и това може да доведе до усещането за глобално разпространение на определени идеи.
Но, пак казвам, аз не срещам нищо от това масово.
Което не означава, че не може да е, защото те не получават достатъчно  внимание, и аз просто съм разсеяна...

# 11
И друга възможност, като се отдръпне малко човек настрана, почва да вижда неща, които доскоро не са му правили особено впечатление.
Но предлагам да се гледа и сериала, който поражда дискусиите, за да е все пак ясно какво обсъждаме.

# 12
И друга възможност, като се отдръпне малко човек настрана, почва да вижда неща, които доскоро не са му правили особено впечатление.
Но предлагам да се гледа и сериала, който поражда дискусиите, за да е все пак ясно какво обсъждаме.
Тукашната полиция излезе със специален доклад, породен от многото коментари, във всички видове социални мрежи и комуникационни канали, по сериала.
Така или иначе, сериалът не е основа на темата, нали?!

# 13
Така или иначе, сериалът не е основа на темата, нали?!
Напротив. Той поражда много коментари и реакции, както и ти казваш. Но не го обсъждаме в кинематографично качество, а едно внезапно за мнозина зърване какво се случва с децата ни.
Децата са особено много време онлайн и там се върти една доста изкривена представа за нормалност и реалност.

# 14
Не съм гледала Adolescence все още.

Децата са особено много време онлайн и там се върти една доста изкривена представа за нормалност и реалност.
Да!

За да държим децата далеч от екрани и интернет трябват съвсем малко родителски усилия в детско-градинска и предучилищна възраст. От 6 до към 10-12 г. родителските усилия в тази посока вече са сериозни и обикновено са работещи, когато са в посока запълване на времето с алтернативни занимания - спорт, изкуства и т.н. и прекарване на качествено време с детето. Това коства средства, време, усилия. Изисква родителска мотивация и нерви.  Малко успяват. А е важно, защото това са годините, в които поставяме основите, подреждаме приоритетите и житейските важности. Дойде ли пубертета, вече трудно се наместват основни неща, евентуално малко се пипват фините настройки  и то ако връзката родител-дете е здрава и стабилна. Рядко, съдейки по тийн-темите във форума.
След 11-12 годишна възраст или след началото на пубертета "информационното затъмнение" е невъзможно и липсата на интернет е дори вредна, поне в моя свят. Започва да им трябва в училище, работят много онлайн. Няма начин, а и не бива да бъдат държани на тъмно. Но по мое мнение до тази възраст представите за "нормално" вече са изградени , поне в груби граници. Това, което може да ги измъкне от стабилността и да им изкриви основата не е виртуалната реалност, а житейски сътресения, над които нямат власт но им се отразяват сериозно - например загуба на родител, развод, рязка загуба на среда и приятели (смяна на държава например), насилие над тях или близък.
Широкообхватна тема за съвременната субкултура на инсели, редпилъри, последователи на Андрю Тейт и други женомразци, и децата ни, може би пряко или косвено повлияни от нея.
Не наблюдавам подобен тренд сред младите хора в обкръжението ни. Може би така е само в нашия балон, не знам.  Децата ни са на 21,18,16, очертават се като отговорни, амбициозни, здраво стъпили на краката си. Приятелите им са подобен тип - всички учат, развиват се, градят бъдещето си, търсят и предпочитат стабилни връзки. Споделят, търсят съвет, активни са. В същото време широкоскроени, приемащи и любопитни. Хубаво поколение е пред очите ми.

Общи условия

Активация на акаунт