Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 16 022
  • 317
  •   1
Отговори
# 45
  • До хладилника, който обичам
Да се върнем към дискусията. Една сравнително стара статистика от 2018г. - съдейки по личните ми деца, нещата не са различни и към днешна дата, даже може би са малко по-зле с нови социални мрежи, част от които може би дори са извън родителския радар. България е доста напред в статистиката с 34%.

Друга статистика показва, че у нас сме много по-склонни да се оправяме сами, вместо да намесваме власти / организации от някакъв вид, чиято работа би било това, пряко свързано с недоверието в (не)работеща полицейска и съдебна власт според мен. Както се сещаме, ако човек не знае какво се случва, защото подрастващите не са непременно склонни да споделят и оголят каквото ги тормози, може да е много трудно да се намеси човек, като не знае.

Цитат
In Europe, according to the EU Kids online 2020 survey, about 1 in 10 children becomes a victim of online bullying every month, and an equal number say they never feel safe online.

# 46
  • Somewhere far away
За още един пример се сещам.
Детето е на 7!, свободно използва думата f*ck и what the f*ck. Непрекъснато му се правят забележки. Родителите със стабилна работа, образовани, културни хора, живеят в голяма хубава къща... та така. Храна за размисъл  е днешното поколение.

# 47
За всички, които си мислят, че "нас това не ни засяга", мога да дам много данни и примери от реалния живот, но ще се огранича само до един пример.

Участник в харесвано и гледано реалити предаване, много популярен сред младите хора. На 28 години. След участието си в предаването става инфлуенсър и фитнес инструктор, със съдържение само на български език (това е важно, защото означава, че аудиторията му е само от българи).
В ютуб има 25 видеа, гледани общо 897 065 пъти. В инстаграм има 77 000 последователи, сторитата му и достигат до над 100 000 човека. Ето по точки какво е обсъждал при гостуването си при друг ютубър:

Интро
Богат мъж = качествен мъж?
Защо нарастна интересът към фитнеса?
Как *** изгради самочувствието си?
Кога егото се превръща в твой враг?
*** създава подкаст за връзки
Книгата, която спасява след раздяла - The Rational Male / Rollo Tomassi
1. Рамката е всичко
2. Не разкривай бройката си
3. Ако те кара да чакаш за секс, сексът няма да си струва
4. Не заживявай с нея, ако нямаш сериозни намерения
5. Не ѝ давай пълен контрол върху бременността
6. Тя не може да те обича, както очакваш
7. Инвестирай в нова връзка, не поправяй старата
8. Не ѝ разкривай защо не би си легнала с теб
Защо жените са по-ценни от мъжете?
"В Канада са на крачка от комунизма"
*** се успокоява с опасности
"Готвя се за боксов турнир"
Да не ти пука за емоциите
Финал

Съвсем умишлено не споменавам имена, защото името няма значение. Това е само един от многото, които влияят на децата и младите хора. Просто този не е "някакъв" от ъндърграунда, давали са го "по телевизията" в 20.00 часа, докато семейството вечеря, така че, нали, всичко е точно Close

# 48
Отзад напред- като го дават по телевизията, докато семейството вечеря( отделен въпрос е, какво се гледа, докато вечеря), какво се случва?, коментира ли се в семейството?, мнението на подрастващите изслушва ли се?, коректив ли е мнението на родителите? децата съгласяват ли се с тяхното мнение?
Възпитанието на обществото, е в ръцете на всяка майка и баща.

# 49
За всички, които си мислят, че "нас това не ни засяга", мога да дам много данни и примери от реалния живот, но ще се огранича само до един пример.

Участник в харесвано и гледано реалити предаване, много популярен сред младите хора. На 28 години. След участието си в предаването става инфлуенсър и фитнес инструктор, със съдържение само на български език (това е важно, защото означава, че аудиторията му е само от българи).
В ютуб има 25 видеа, гледани общо 897 065 пъти. В инстаграм има 77 000 последователи, сторитата му и достигат до над 100 000 човека.
Процъфтява си т.нар. токсична мъжественост у нас и още как.

# 50
Това тема да плюем нечии деца ли е? Не нашите, разбира се - те са така добре възпитани, ама едно дете на познати ....
Без мен в подобно мятане на ... айде да кажа кал .... по деца, чиито и да са! Разбира се присъстващите и техните деца до девето коляно правят изключение, защото са умни, добре възпитани, най-по-супер! Бъдещето е тяхно!

Изключително негативна и песимистична тема с агресино нападателни елементи! Все едно слушам черата хроника от новините, която поне има цел - вашата ми е непонятна.
Как се отписва човек от тема?
LordOzzy , ела душа да си направим една положително свежарска тема :*

# 51
  • Варна
Все още не съм гледала сериала, само трейлър. Чета дискусии, свързани с него, вярвам, че шумът, който се вдигна, е заслужен и необходим.

Филмът добра идея ли е за 10-годишно дете, което вече проявява сериозен интерес към YouTube и във Вайбър в група със съучениците си? Има ли прекалено шокиращи сцени на насилие? Има ли вулгаризми? Разговори, свързани със секс?

Благодаря предварително.

# 52
  • София
Наистина не виждаш в реалния живот мизогиния, убийства на жени от партньорите им, дискриминация на майки и жени специфично? Мислех, че само в Скандинавието имат такъв спокоен живот.
Да припомня любящата нашенска поговорка: "На мъж червата му да се влачат - кажи, че поясът му се развързал".
А мизандрия не съществува ли, защото аз съм чувала доста обобщения как мъжете са свине. Няма ли женски гурута от типа на Кобилкина, които съветват как да си хванем богат мъж, как да го водим за носа и т.н.?
С какво женската крайност е по-добра от мъжката, та само едната се оплюва?
Скрит текст:
Снощи загледах някакъв документален филм за братята Тейт. Интервюират Андрю, журналистката непрекъснато подмята и напада, а когато Андрю й отговаря със същото, веднага обвинения колко е агресивен и дали лъже. Иначе съм сигурна, че той проповядва простотии.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 19:08 от Cuckoo

# 53
Това тема да плюем нечии деца ли е?
Rolling Eyes Дано намериш как да се отпишеш!

Cuckoo, естествено, че съществува, макар в по-малка степен - светът така е устроен поне за момента, че жената е прислугата на света, да перифразирам Ленън. Това е също нещо, за което може да се говори - по-скоро в светлината на 'учене' на момичетата да са "добри" съпруги, трофейни жени и т.н. Кабилкина е смешка, но информационния поток, който залива младите и подрастващи момичета и им казва как трябва да изглеждат и да се държат, за да бъдат избрани, не е много за смях.

# 54
  • Somewhere far away
Зависи и какво гледаш, аз Кобилкина нямаше да я харесам дори и да беше активна по моето време, в моите тийн години. Но това е защото аз бях доста на ясно с това какво харесвам и какво обичам още от малка. доста деца не са така и се юркат като лодка в буря  ту към едно вълнение, ту към друго.

# 55
Кобилкина не е била насочена към тийнове никога, мисля. Таргет бяха млади жени 22-28 примерно, но не подрастващи, те имат други вкусове.

# 56
  • София
Така е, просто тя ми дойде първо наум, такъв талант Simple Smile
Наистина ли няма инфлуенсъри, насочени към момичетата, та се споменават само момчешките?
Доскоро се пишеше как истинските мъже изчезнали, сега вече мъжествеността била токсична...

# 57
Един мъж да е мъжествен не значи, че демонстрира/се съгласява с т.нар. токсична мъжественост.
Ето кратко обобщение какво имах предвид:

Цитат
Токсичната мъжественост е набор от културно наложени убеждения и поведения, които утвърждават стереотипно твърда, доминираща и емоционално потисната представа за това какво означава да си „истински мъж“. Тя често включва очаквания като:

Потискане на емоциите – убеждението, че мъжете не трябва да показват уязвимост, страх или тъга.

Агресия и доминиране – схващането, че мъжете трябва да бъдат физически или социално доминиращи.

Отхвърляне на всичко „женствено“ – идеята, че мъжете трябва да избягват „меки“ качества като съчувствие или грижовност.

Хиперсексуалност – натискът мъжете да са винаги сексуално активни и да възприемат жените като обекти.

Самостоятелност и отказ от помощ – вярването, че истинският мъж трябва да се справя сам и да не търси подкрепа.

Токсичната мъжественост не означава, че самата мъжественост е нещо лошо. Проблемът е в налагането на ограничени и вредни модели на поведение, които могат да доведат до лични и социални проблеми, като емоционално потискане, насилие, трудности в отношенията и психично здраве.

# 58
  • София
Някои неща ми звучат съвсем разумно, пък нека са токсични. Вероятно съм такъв тип характер.
И откога самостоятелността е нещо лошо? Нали искаме децата ни да бъдат организирани и инициативни, независимо от пола им.
Впрочем, жените се вбесяват както от прекалено внимание, така и от липсата на всякакво.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 17:46 от Cuckoo

# 59
За мен филмът е за това доколко познаваме децата си, за грешките, които правим като родители и да, също и за различните езици, на които говорим различните поколения. Младите хора разговарят предимно не с думи, а със символи. Това е непонятно за по- възрастните. Завиждам на хората, уверени в децата си и в това, че не са направили грешки във възпитанието им. Странна е тази увереност, по принцип всеки греши.

Общи условия

Активация на акаунт