Петиция против задължителни часове по религия в училище

• 1 847
  • 38
  •   1
Отговори
  • София
Е, заглавието е ясно. Днес попаднах на петицията. Който има желание, може да подпише - https://www.peticiq.com/473707

# 1
Може ли един въпрос - какво има лошо в идеята ?

# 2
Може ли един въпрос - какво има лошо в идеята ?

няма нищо лошо, но защо да са задължителни тези часове.

# 3
  • София
Лошото е, че се отнема правото на децата да избират религията си и да оформят отношението си към нея.
Четох програмата и е стряскаща.

# 4
  • София
1.Защото искам синът ми да се учи да мисли критично, не да попива всякакви глупости;
2. Защото не желая един ден синът ми да си мисли, че е "шеф" на жена си, само защото е мъж и да очаква жена му да го слуша, защото е мъж.
Тези две точки ги има и в други религии, критиката ми не е само към християнството.

Това е максимално тактичният отговор, който мога да дам.
Накратко – ние сме светска държава, училищата – също, държа да останат такива.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 20:32 от milenaka

# 5
Е, заглавието е ясно. Днес попаднах на петицията. Който има желание, може да подпише - https://www.peticiq.com/473707

Точно тези петиции нямат почти никакъв смисъл, освен да се показват в интернет пространството, като показател, колко хора са се подписали. Често казано мисля, че сме мнооооого далеч от въвеждането на задължително религиозно обучение в училище. И не мисля, че има как да го направят задължително.

# 6
  • София
Да ти кажа, и аз си мисля нещо подобно, но не пречи да се вижда, че има хора против това.

# 7
Да ти кажа, и аз си мисля нещо подобно, но не пречи да се вижда, че има хора против това.

Под един или друг начин децата  ги облъчват в училище, еврейска песничка, ромска приказка и подобни глупости, които децата дори не разбират. Махнаха се стойностни български произведения и се запълни материална с неща, които са просто пълнеж.Сорос трайно е навлязъл в българското образование. Повече това ме дразни.
Как ще накарат децата да учат религия - в България има всякакви религии - не може всички да учат една религия, няма как да стане. Смятам, че няма хора в България, които да развият идеята по добър начин. Кауза пердута.

# 8
  • София
Ох, да не казвам преди какво облъчване беше... Сега е нищо, пъти по-добре е. Точно затова искам да остане така и да не се разваля с религия, че още ме държи от преди.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 20:52 от milenaka

# 9
Как може да сте против изучаването на религия в училище?? Това ще бъде един от малкото смислени предмети. Нали религията учи на морални ценности? Нали ни прави по-толерантни и по-добри един към друг? Нали ни дава сила да се справяме в трудните моменти?

# 10
  • София
Коя религия точно, когато в един клас има деца, принадлежащи към различни религии и различни деноминации?
Защо училището да решава към коя църква да принадлежат учениците?

# 11
Коя религия точно, когато в един клас има деца, принадлежащи към различни религии и различни деноминации?
Защо училището да решава към коя църква да принадлежат учениците?
До колкото виждам в програмата има трите най-разпространени религии, и това ще им даде повече знания за това що е религия. Никой , нито училището, нито родителите могат да определят вярата на някой човек, това е много лично нещо. Ако само на 10 процента им е интересно, значи си струва.

# 12
  • София
Има конкретни часове, посветени на църквата - като институция и като храм, което за мен не редно да се натрапва в училище.
За религията и изборът ѝ следва имат отношение родителите до определена възраст и след това самият човек и никой друг.
За желаещите и интересуващите се - към всеки храм има неделно училище.

# 13
Нали религията учи на морални ценности? Нали ни прави по-толерантни и по-добри един към друг? Нали ни дава сила да се справяме в трудните моменти?
Нима само религията  учи на морални ценности? само вярата учи да сме толерантни и добри ? само вярата дава сили да се справяме в трудни моменти? По същата логика атеистите са зли социопати , персони, чупливи в стресови ситуации, а вярващите са ангелски особи. Хм ... несъмнено е нещо друго, което ни учи как да сме човеци. .

# 14
Специално у нас ми убягват моралните и етични добродетели на нашата Църква, ама щом казвате, че ги има.

Поредният абсолютно безсмислен предмет. Че и дискриминационен. В Кърджали ще има желаещи за Корана, ама в софийското квартално училише ако има 1 желаещ? Ще учи Библията. Нулева логика.

Ама поне пише, че тази глупост ще е с пожелателен характер, не че вярвам, че ще види бял свят, ама който има зор - да си запише детето. Или пък да започне да го води на служба, като има такъв сантимент към религията.

Общи условия

Активация на акаунт