Евровизия (Тема 31) - Basel 2025

• 6 937
  • 219
  •   1
Отговори
# 195
Ти тогава си била в чужбина ли?
Аз не харесах "Вода" толкова, тогава имах други фаворити. Когато България е участвала, съм стискал палци само за Поли Генова и Кристиан Костов.

# 196
  • в сърцето на един мъж...
Все още съм. Но много приятели гласуваха и те за нея. Не помня в другите евровизии при нашите песни дали съм гласувала, защото от време на време се падаме с Германия и няма как тогава.

# 197
Елемент на политика винаги ще има в Евровизия, при толкова много държави и сложни взаимоотношения, е неизбежно. Не мисля, че с Вода сме щели да спечелим, ако сме имали арена. Питали са, защото сме нови най-вероятно. Сигурно са питали и другите фаворити. Но пък през 2017 със сигурност организаторите ни симпатизираха и нямаха нищо против да ударят едно рамо с реда на изпълнение, но дори така не спечелихме. Натъкмистиката никога не би била достатъчна, ако изборът на старият контитент е друг.

# 198
Не, не е отделен въпрос.
Да не говорим, че неколкократно в историята на конкурса спечелила държава се отказва от домакинство и друга е избрана вместо нея.
Това, че е номер 1 в класациите, показва, че хората я харесват и неслучайно са дали вота си за нея.

# 199
Нямам спомен тази песен (на Ленчето) изобщо да е била в класациите преди провеждането на конкурса, но щом казваш... ще се доверя, мързи ме да проверявам.
И да "въпрос на вкус" си е отделен въпрос. Има си го винаги въпросът на вкус, но винаги има и доза стъкмистика, особено когато има политика, гастербайстерски вот, съседски вот, приятелски вот и т.н. Тогава за какъв "вкус" говорим.  Каквато и тъпотия да изстрелят Гърция, винаги чичкото от  Cyprus ще каже "12 points for Greece", на запис съм изгледал всичко. Още с появата си през 70-те Кипър си гласува за Гърция и залата недоволства от това. В този случай какъв "вкус", какви 5 евро...? Сан Марино тази година дадоха 12 точки на... Италия. Изненада?

Тоест в повечето случаи е "гласуваме си за нашето, защото си е наше" (не защото е най-хубавата песен).

# 200
Казах, че хората са харесали песента и са гласували за нея.
Гърция и Кипър имат една музикална индустрия. Както и Италия и Сан Марино.

# 201
  • България
Скрит текст:
На мен първият ми спомен от Евровизия е точно 2007 година, когато се появи Коцето Калки в българската селекция. После гледах финала и ме беше яд, че Вода не спечели за сметка на сръбската песньовка. Чудих се какъв пол е изпълнителят. Joy
Сега гледам, че Верка Сердьочка е от тази година - и това би бил хубав печеливш.
Най-хубавата ни песен в Евровизия беше точно Вода. Всички останали бяха или еднотипни поп песни, или пълен ужас. Вижте в наше време Go_A какъв фурор направиха с подобна песен на Вода.

Реално преди 20 години много повече се е гласувало от диаспора и по съседски и затова всички държави от бивша Югославия са били на челни места. В момента това е минимизирано до Сърбия-Хърватия, Гърция-Кипър, Литва-Латвия-Украйна, северните държави, остава проблемът с гласуването за Израел без мярка.
Много държави, които членуват в EBU са повдигнали въпроса - Испания, Нидерландия, Германия, очаква се смяна на ръководството на Евровизия с повече жени, промяна на основния спонсор.

Следващото ни участие трябва да е не просто за спорта, а да е с песен, която се харесва в държавата ни и има подкрепа на повечето диаспора.

# 202
Не вярмам, че не сме спечелили заради липсата на зала. В Азербайджан също нямаше подходяща зала и си я построиха.
"Вода" все пак остана пета, не е втора. Към днешна дата ви гарантирам, че песента на Верка Сердючка се помни в пъти повече.

Между другото, ако погледнете резултатите по години, ще видите какво е налагало да се вземат генерални промени в правилата.
2007 целият топ 13 е окупиран от Източна Европа, което води до връщането на журитата и комбинирания вот.
2013-2014 са доста скучни откъм музикално разнообразие (предимно Западна Европа), затова се провежда мащабна кампания да се върнат отказали се държави. Австралия също е поканена.
2012-2015 победителят става ясен за публиката на много ранен етап, поради невъзможност да се навакса с точките, което води до ново калкулиране на точките - отделяне на жури от телевот.

И имаме слонът в стаята. Всичко след 2022...
2022 Украйна печели с песен, която в нормална година би бърсала дъното на топ 10.
2024 Израел е на ръба да спечели телевота и само фактът, че конкурентът е огромен източноевропейски хит, го спира
2025 Израел печели телевота и само манипулацията на журито да даде малко точки предпазва това победата да отиде там.

За мен най-важното, което трябва да направи EBU в момента, е да изключи държавите, водещи активна война. Без изключения. Израел, Русия и за мое огромно съжаление откъм музикално представяне на конкурса - Украйна.
Иначе всичко е бутафория и тези спасявания на късмет ще спрат да играят роля и като нищо догодина да гледаме: 1. Израел 2. Украйна и накрая да домакинства 3. - примерно Италия, което след зрелищният провал в Торино, мисля, че също трябва да бъде изрично забранено.

# 203
Съгласявам се всичко това. Но всяка година е различна и има много фактори. Дори и при жребия за полуфиналите. Ние на няколко пъти не бяхме на финал и останахме първи под чертата на полуфинала (11. място, 12. място...), заради може би кофти жребий спрямо България. Защото в нашия полуфинал не можеха да гласуват държави с българска диаспора (Гърция, Кипърската гръцка част, Испания, Великобритания... донякъде и Германия), като не ти достигнат малко точки, за да прескочиш трапа и да се класираш на финал... си е за яд.
Скрит текст:
Ситуациите са различни в дадените години. Както Кристиан Костов обра руския вот през 2017, защото за първа година липсваше Русия, така и Азербайджан обраха турския гастербайстерски вот през 2011, защото за първа година липсваше Турция от конкурса. По-наблюдателните бяха забелязали как Германия даваше винаги 12 точки на Турция в предишните години (с 5 милиона турци в Германия, напълно нормално). Отделно, че азербайджанската песен си беше добра, но масово в европейските държави със силна турска диаспора гласуваха за Азербайджан тогава.  (Само уточнявам, че двата езика имат около 90% припокриване и са братски държави, по отношение на политика. Има един лаф. "Bir millet - iki devlet", който много често казват, тоест "Един народ, две държави". По азербайджанските телевизии не пускат превод, когато дават някой турски политик да говори в новините... Ердоган като започне да говори, няма нито субтитри, нито дублаж. За разлика от нашите телевизии, които превеждат от македонски). И да, нямаха зала, но има строителен бум в Баку от последните 20 години. И понеже съм ходил сто пъти... виждам как от година на година става все по-.. по подобие на Дубай. ИЗникват като гъби нови, лъскави сгради, доста грандомански (което не ми е по вкуса)... 2012 не само че построиха Cristal Hall, ами и огромните 3 огнени кули (Alov qüllələri, т.е. Flame towers), които се виждат от другия край на града и са символ на Баку в момента. И изобщо Баку няма нищо общо с това, което беше преди 20 г. Изливат се милиарди от петрола в строителство.  И това се вижда с просто око. Та не им е проблем да построят една голяма зала за 7-8 месеца.  
В смисъл.. годините в конкурса са различни, ситуациите са различни и няма смисъл да даваме отговор за дадена държава в конкретна година... с друга държава от друга година.

# 204
Томи Кеш ще има концерт в София на 30 септември

# 205
  • в сърцето на един мъж...
Аз лично никога не съм гласувала само защото е българско. Отделно гласувам и ако ми хареса някой друг. Не ме спира геополитически вот. Гласувам за песни, които ми харесват. "Вода" ми е една от най-любимите песни, с които сме се представяли.

# 206
Томи Кеш ще има концерт в София на 30 септември
Ужас Grinning

Поздрав с естонската и финландската версия на "Bara bada bastu"
Скрит текст:

# 207
Чак сега се заглеждам в резултатите от двата полуфинала. Сумарно телевот и журита:

Първи полуфинал:
1. Украйна  137 точки
2. Албания 122 т.
3. Нидерландия 121 т.

Втори полуфинал:
1. Израел 203 т.
2. Латвия 130 т.
3. Финландия 115 т.

Детайлно по точки, отделно телевот и отделно журита има тук:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2025#Semi-final_1_2

# 208
Брейй... браво

# 209
  • България
Много слаба песен с клип, вдъхновен от Барби и Веществото. Кръгла нула е положението в българската музика.

Общи условия

Активация на акаунт