Евровизия (Тема 31) - Basel 2025

• 19 418
  • 290
  •   1
Отговори
# 225
Някоя държава изобщо потвърдила ли е бойкота или само лаладжийстват Grinning
Самите Израел още не са потвърдили участие. Но ако го направят, тогава вече ще се задвижат останалите за бойкота. Засега си лаладжийстват, разбира се.

През 80-те Ливан като се присъединяват към EBU и официално са поканени да участват в Песенния конкурс на Евровизия, те поставят условие Израел да не участва, иначе те няма да участват. И има някакъв закон в Ливан, според който е забранено излъчването на каквото и да е тв съдържание от Израел по ливанска телевизия. И заради това не могат и да излъчват конкурса. Преди време бях в Сирия и Ливан, имам си хартиена карта и на Сирия, и на Ливан.. виждат се съседните държави, просто пише PALESTINE, няма Израел. И като не я признават, има логика и да не излъчват конкурса, камо ли да участват. 
Преди няколко години танцьорите на Мадона разбуниха духовете с фланелките (Free Palestine) на големия финал в Тел Авив, след победата на Netta.
Невъзможно е без политика.

# 226
Аз залагам, че причината да се включим е политическа и оттам идва финансирането, но не по международен начин, а за да може сегашните управляващи да направят още бакии, докато шматките са насочили поглед към Евровизия седмиците преди и след конкурса. Ако пратим тъпа песен - ще има реване как сме пратили някой джендър, депресиран, черен и така нататък. Ако пратим нещо, което се харесва - ще има реване как не сме спечелили, а е спечелил някой джендър, депресиран, черен и прочие Grinning

Аз се радвам, че се завръщаме. Надявам се да имаме интересна песен. Дори не държа да е добра, но поне интересна и запомняща се Grinning това, което би ме скандализирало е още едно безлично участие с някакъв Disney Channel бълвоч, какъвто предложиха ЕнтелЕгентния Мюзик Проджект преди няколко години*. Даже не помня конкретна част от песента, а просто че звучеше като началната песен на тъп сериал по Disney Channel.

*Оправям си грешката 😁

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 10:53 от Oliboo

# 227
Нищо чудно.
А до момента 28 държави са потвърдили участие. Далеч под рекорда от 43 държави през 2008 или 2009.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2026#Parti … ipating_countries

И  линк от уики за израелското участие на този фестивал, което датира от 1973, арабската реакция и т.н.
Israeli participation  https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2026#Israeli_participation
Controversies of the Eurovision Song Contest https://en.wikipedia.org/wiki/Controversies_of_the_Eurovision_So … eli_participation

# 228
Слуховете бяха, че се завръщаме, заради въвеждането на еврото от догодина, един вид символично, както и през 2007 се напънахме. 😁 Само дано не е национален финал, че българският зрител избира имена, а не песни. Ако някой от Пайнер се включи, другите остават без шанс.

# 229
Не, няма никаква връзка еврото. Помислете малко, каква връзка има Еврозоната с конкурса за песен на Евровизия, в който участват куп държави, нямащи нищо общо с еврото (Израел, Австралия, Армения, Грузия, Азербайджан, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Молдова, Украйна, Норвегия, Албания, РСМ, Сърбия, Черна гора, Швейцария, Дания... допреди години Босна, Турция, Беларус.. че и Русия).

Участието зависи на първо място от желанието на обществената телевизия, член на EBU, да участва и да си плаща огромната такса, хем за участие, хем за излъчване.  Последното ни участие беше финансово компромисно за БНТ, защото беше платено наполовина от фирмата на Врабевски, като спонсор... съответно ни беше пробутана неговата група Intelligent Music Project, която дори и да не изложи България, просто показа едно посредствено изпълнение на една още по-посредствена песен.

# 230
Ще видим кой ще ни представлява и ще си обясним какво се случва. За мен има три варианта, класирам ги по вероятност.

1. Някой изпълнител е проявил силно желание и е намерил спонсори, които да го подкрепят, както беше случаят с Виктория и IMP.
2. На EBU им е притеснено, че тази година може да има толкова малко държави, че да има само един полуфинал, затова свалят таксите и подобряват условията за държавите, които са на кантар да се включат. Съответно за Кошлуков Евровизия се оказва удобна.
3. Фактът, че обявяват завръщането заедно с Румъния, ме кара да си мисля, че ще се реализира идеята за общ национален конкурс на двете държави. Не строят две сцени и т.н., а една и всяка телевизия си излъчва своя.

# 231
Връзката между еврото и нашето завръщане беше направена от един профил в евровизионен форум. Зад този профил преди стоеше човек с вътрешна информация , макар че и да не е все още той, със сигурност се поддържа отново от хора, близки до случващото се в БНТ. Причината не е толкова от значение, да видим реализацията.

# 232
Имаше информация преди няколко седмици, че в бюджетът на БНТ за следващата година е предвидена сума за Евровизия, така че предполагам ще покрият поне най-базовите разходи като транспорт, елементарен стейджинг и подобни. Сега вече, ако някой има по-сериозни амбиции, предполагам изпълнителят, или по-точно спонсорът му ще плаща за декорите и ефекти на сцената.

До преди да се свържа с Полша бях привърженик на определяне на представител чрез национален конкурс, но тяхната селекция ме разубеди. Всяка година има супер негативизъм около избирането на песен. Вечни обвинения за наговаряне, вечни оплаквания от загубилите и техните привърженици как избраната песен не струва, а те е трябвало да бъдат. Докато стане време за същинската Евровизия се създава такава неприязън към полския представител, че освен ако не си пълно перде, няма как да не те афектира. Да не говорим, че от 12 песни, или там колкото бяха в националния конкурс, 7-8 са тотално неслушаеми. Вместо да се дава сцена на пълни некадърници, по-добре да се инвестират пари в професионалисти, които да работят върху един качествен краен продукт.

# 233
Да, описаното много наподобява и нашия вътрешен конкурс в първите му години.

# 234
То е така във всички източни държави, изключение по темата за качеството на песните прави Украйна, но и там редовно имат скандали.

# 235
Видеото е предстоящо. Премиерата ще е днес в 19:00 часа.

Информацията под видеото:

Мона иска да представи България на Евровизия 2026. Току-що обявена за Жена на годината от списание Grazia, българската поп сензация Мона се присъединява към нас за ексклузивен разговор.

В нашето интервю (заснето само седмици преди да бъде потвърдено завръщането на България на Евровизия 2026), Мона разказва за:
🎤 Мечтата си да представи България на Евровизия
🌿 Уникалното си сливане на традиционните български фолклорни звуци с модерен поп - стил, който тя нарича Gen-Z Folklore
💫 Защо автентичността и „истинската емоция“ са в основата на музиката ѝ
🏆 Оглавява радио, телевизионни и стрийминг класации на България с хита си №1 "Мале" (с Роби) тази година
💖 Възхищението си от колеги изпълнители като Мила Роберт, Клавдия, Немо, Shkodra Elektronike и J.J.

МОНА - само на 22 години - вече е една от най-големите изгряващи звезди на България. Тя следи отблизо Евровизия (дори присъства като акредитиран медиен представител през 2025 г.) и сега е готова да остави своя отпечатък на най-голямата сцена в света.

# 236
В чуждестранен форум за Евровизия, потребител твърди, че вече има избран представител.  Млада жена. Същият е споделил,че България се завръща още през началото на октомври.  Може би е някой вътрешен човек с достъп до информация.  Ако е вярно си мислех, за Михаела Маринова,горе споменатата Мона или някоя от Дарите

# 237
Слушах наскоро Мона в интервю и водещата ѝ подметна нещо за Евровизия, та не е никак невъзможно да е тя.

# 238
Мона за пръв път я видях в Черешката на тортата и ми е много като "подставено лице", изобщо не знам откъде се появи. Не ми харесват песните ѝ, да не говорим, че съм доста скептична към изпращането на изпълнители, които пеят и фолклор.
Другите 3 възможни млади жени са ми много по-подходящи, отделно, че и 2 от тях имат доста опит на сцена, а Екимова има много добро творчество.

# 239
  • България
Коя е тази Мона, която имала толкова известни песни в България и имала номер 1 песен в България? Аз не съм чувала нито песните ѝ, нито за самата нея. За първи път я виждам. На всичкото отгоре 22-годишна е станала жена на годината. Laughing Баща ѝ бил моден дизайнер, демек е с връзки в този свят. Все ми е едно дали ще участваме или няма да участваме, ако тази е кандидатката.

Дара с къдравата коса или Дара Екимова искаха да участват в Евровизия. По-подходящи са от никому неизвестна народна певица с чалга привкус.

Общи условия

Активация на акаунт