Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 91

• 29 056
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
1. 45 дневния болничен може да се издаде със задна дата. По другия въпрос не знам.

2. АГ по ЗК не ми е издавал никакви документи след раждането. Такива имам само от болницата, в която родих (епикризи на мен и детето). Полага ви се един преглед при следящия по ЗК гинеколог, в рамките на 40 или 42 (не съм сигурна с точност) дни след раждането. Само от този преглед имам стандартни документи - амбулаторен лист за извършения преглед.

3. Може да се смени веднъж докато сте бременна, с ново направление от ЛЛ. След като родите няма какво да се сменява, защото вече не сте бременна и няма какво да следи. Просто спирате да ходите при този лекар, ако не сте доволна.

Много благодаря! Отговорихте на въпросите ми! Спорен ден! Simple Smile

# 421
Здравейте, момичета.

Включвам се с няколко въпроса към мамите, които имат опит със следящ се АГ по здравна каса.

1. Кога се издава 45 дневния болничен преди раждане? В деня, в който изтича предходния болничен лист или предния ден? Може ли със задна дата да се издаде, ако се пропусне срещата с АГ в деня, в който изтича предния болничен?

2. Какви документи издава АГ по ЗК след раждането? И само от него ли могат да бъдат издадени, или и от частен АГ в болницата, в която се извършва раждането, ако то не е по здравна каса?

3. До кога може да се смени следящият АГ по здравна каса? Само до преди раждането ли, или може и след това?

Не успявам са намеря отговор на тези въпроси, затова се надявам вие да съдействате, както винаги. Благодаря! 😊
За 1. Последният ми болничен не ми го пуснаха за 30дни, а до последния ден преди датата на 45-дневния. Т.е. последният болничен ми беше до 20.04 включително (24дни), защото 45-дневният започваше от 21.04, но ми го издадоха на 22 или 23.

# 422
Някоя имала ли е дискомфорт / болка в яйчника? При лек натиск отляво имам болка , също и при движение и сядане, дали е нормално?

# 423
Момичета, имам няколко въпроса - може ли да се вземе проба за цитонамазка по време на бременност (правих през септември 2024 и излезе положително за ЧПВ и ми казаха да отида на проба пак след година)? И нормално ли е толкова много да ми се спи, да съм уморена и все още да ми се гади и да не мога да ям месо, а вече съм в близо 14 г.с? Мерси много предварително:)

# 424
Около 13 г.с. ми взеха цитонамазка на мен.
Нормални са всичките тези неразположения, на мен ми мина някъде в средата на 4 месец. А пилешко не можех да ям още 2 месеца след раждането, толкова ми беше гадно от него. И другите меса не ги понасях много. После всичко си се оправи.

# 425
И на мен ми взеха в 12г.с., не беше проблем.
Тези симптоми си ги имам до ден днешен, а бебето се очаква всеки момент, в някои дни продължава да ми се гади до степен, че нищо да не мога да ям. Месото си го върнах в менюто май около 20г.с. и от няколко седмици отново не мога да го погледна.

# 426
Много ти благодаря, Onirique! И на мен месата са ми много противни, особено тези на скара, ужас, само веднъж - два пъти хапнах пълнени тиквички с кайма и кашкавал, които направих, иначе всичко друго ме  отвращава....но пък плодове и зеленчуци си яд и сурови и готвени.

# 427
Това с месото е ужасно, и аз съм така. Гади ми се от всичко. Тактиката ми преди да реша какво ще се вечеря е отварям онлайн ресторанти и гледам от кое не ми става гадно 😅 Вече в чудо се видях какво да ям. До скоро бях на филии, но от днес и това не понасям.

# 428
При мен е така със сънливостта, може би към 6тия месец леко свежнах иначе можех по цял ден да си спинкам.. само от толкова спинкане нощем трудно заспивам, но пък сутрин откарвам до обяд🤣

# 429
Някоя имала ли е дискомфорт / болка в яйчника? При лек натиск отляво имам болка , също и при движение и сядане, дали е нормално?

Аз имах точно така както ти описваш, но при мен не беше постоянна болката/дискомфорта и доста бързо отшумяваше. 2-3 седмици беше така и от тогава не съм имала нещо подобно. Като отворих да прочета нормално ли е разбира се, че пишеше, че е … то какво ли не е по време на бременност 😆 но тъй като не беше постоянна болка не съм споделяла на АГ, а както казах и отмина напълно. Ако твоята болка е постоянна или дори да не е постоянна, но ако е много силна сподели на АГ колкото се може по-скоро, защото може и нещо сериозно да е.

# 430
То не е болка, при слизане от колата днес за момент усетих, а сега го усещам като подуване отляво, като в овулация , странно но няма болка

# 431
Момичета, имам няколко въпроса - може ли да се вземе проба за цитонамазка по време на бременност (правих през септември 2024 и излезе положително за ЧПВ и ми казаха да отида на проба пак след година)? И нормално ли е толкова много да ми се спи, да съм уморена и все още да ми се гади и да не мога да ям месо, а вече съм в близо 14 г.с? Мерси много предварително:)
Активно повръщане имах до 5-тия месец, сега съм в началото на седми, понякога все още повръщам единично.

Киселини имам почти постоянно вече, почти нищо не помага 😃 даже докато ям още не съм приключила и се вдигат нагоре.
Харесвам всякаква храна и нямам проблеми с миризмите от храни, проблем имах с химични миризми тип парфюм, ароматизатор.. но като спря активното повръщане ми намаля и тази непоносимост, сега си позволявам 1-2 впръсквания на парфюм.
Не съм толкова сънлива, даже вече сама си ставам без аларма в 8-9, а преди това в почивен ден, нямаше как да се случи🤣  даже моя се чуди, че се будя вече и преди него, явно организма ми се настройва вече към будуванията и ранното ставане 😅

# 432
Онзи ден случайно забелязах нещо като мръсно в пъпа, понечих да го махна, но то е като залепнало за самата кожа, тъмно-кафяво. Пробвах да го размекна със съвсем малко олио, но безуспешно. Страх ме е да дърпам с пинсета или по-силно. Да се тревожа ли? Бременна съм в 22 г.с., досега не ми се е случвало.

# 433
Сигурно е част от пигментацията от линеа нигра. Имаш ли я по-изразена?
Понеже съм виждала доста тъмни, дебели линии и пъпа също има разни оцветявания.

# 434
Може да е както казват от пигментация. А ако си била с по-вдлъбнат пъп, то може доста навътре да е имало натрупано мръсно, което сега става видимо с растежа на корема. Моят пъп винаги е бил доста вдлъбнат и винаги съм си мислила, че го чистя добре. С растежа на корема обаче започна да се "изглажда" и долу-горе в същите седмици забелязах подобно тъмно парченце, пробвах да го размеквам със спирт, масажно олио, да го дърпам с пинсета, но просто не падаше. Редовно си пробвах, веднъж докато се къпах и го почиствах с душ-гел усетих, че е по-меко и "отлепено" и просто при леко разчопляне с нокът падна само.
Накратко - оказа се, че защото пъпът ми винаги е бил много вдлъбнат, то доста навътре, където не се вижда е имало замърсено, което досега никога не е било видимо и просто с напредване на бременността пъпът ми започна да "излиза нагоре" и така за пръв път видях, че явно много навътре е имало мръсно, което не съм можела да почиствам, защото не е било и видимо. Падна след постоянно мазане вечер с олио, опити със спирт и пинсета, и реално колкото повече ми растеше коремът, толкова по-ефикасно беше да го чистя. От днес съм в 38г.с  и пъпът ми е толкова опънат, че като си пипам корема не може да се разбере къде е, ако не гледам къде пипам. Вчера забелязах и че е прокървил леко. Попитах и акушерката днес и ми каза, че просто вече е максимално разпънат и бебето отвътре много натиска, та пъпчето ми е половин сантиметър плоска чертичка в момента.
Ако си личи, че не е пигментация, а като коричка, то просто пробвай да го размекваш, в банята е още по-лесно от топлата вода, може просто да продължава навътре към дълбочината на пъпа и затова да не може да падне толкова лесно, но с редовно почистване и напредване на бременността ще се изчисти.

Общи условия

Активация на акаунт