Тоалетна в детските градини

• 1 541
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, имате ли информация дали в детските градини госпожите асистират на по-малките деца (3-4 годишни) при ползване на тоалетната - бърсане след тоалетна и проследяване дали детето си мие ръцете след тоалетна? Също така преди хранене дали всички биват контролирани дали са си измили ръцете? Изобщо занимават ли се с хигиената на децата в градината или се счита, че щом са в градинска възраст вече са самостоятелни? Питам, защото моето дете предстои да тръгне на градина (на 3,7 години е), а още не се бърше сам и не може като хората да си измие ръцете, като цяло е доста несамостоятелен за възрастта си и доста късно се научи на гърне вкъщи - чак на 3г.5м.. В яслата ми беше по-спокойно, но там със сигурност асистираха госпожите и не знам как е в градината. Благодаря!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 19:34 от mariamp28

# 1
Спокойно, преди всяко хранене децата се редят на умивалниците, за да си измият ръцете. Госпожите и лелите съблюдават процеса, и съдействат.
За дупетата - лелите се грижат.

Поне това беше по времето, когато аз работех като госпожа в детска градина.

# 2
По принцип персоналът наглежда и помага при нужда, но не е зле да поработите вкъщи по въпроса. Не за друго, но може децата да му се подиграват, ако е съвсем безпомощен за възрастта си.

# 3
Опитвам се, но при него нещата се случват доста по-бавно и се притеснявам. Не че е безпомощен,вкъщи си ползва гърнето без аварии, но предпочита да се разхожда полугол из къщи, доста често отказва да си обува гащите след гърне и това ме тревожи. Вкъщи отказва и да носи панталон. Вероятно е някакъв период, но ми е доста трудно.

# 4
А, за това можеш да си напълно спокойна. В градината няма да го оставят да се разхожда по без гащи. А и децата много бързо осъзнават къде им минават номерата и къде – не.

# 5
  • Поморие
Здравейте, имате ли информация дали в детските градини госпожите асистират на по-малките деца (3-4 годишни) при ползване на тоалетната - бърсане след тоалетна и проследяване дали детето си мие ръцете след тоалетна? Също така преди хранене дали всички биват контролирани дали са си измили ръцете? Изобщо занимават ли се с хигиената на децата в градината или се счита, че щом са в градинска възраст вече са самостоятелни? Питам, защото моето дете предстои да тръгне на градина (на 3,7 години е), а още не се бърше сам и не може като хората да си измие ръцете, като цяло е доста несамостоятелен за възрастта си и доста късно се научи на гърне вкъщи - чак на 3г.5м.. В яслата ми беше по-спокойно, но там със сигурност асистираха госпожите и не знам как е в градината. Благодаря!
Следя темата. И с моя юнак на две години и половина изобщо не напредваме с научаването на навици, а септември тръгваме на ясла. 😮‍💨
Година поне се мъчим с гърнето, но вместо да казва, като му се прави нещо, застава в ъгъл и го прави в гащите.
Едва го научих да казва ако, от време на време казва, но докато стигнем до гърнето - пак в гащите.
С проговарянето също сме зле - всеки ден нова дума, ама на неразбираем език!
Като се храни самостоятелно, храната или се складира по леглата или се озовава на земята.
Май ще ни го върнат, ако не напреднем, като чувам какви са изискванията.. ☹️

# 6
Блонди, и моето дете миналото лято до 3-годишна възраст не успяваше с гърнето и се измъчихме. И той късно проговори, чак към 3,3г. За махането на памперса уцелих подходящия момент сега през зимата, когато видях, че не иска да носи панталон и памперс и се разхождаше полугол. Тогава купих едно ново гърне и за два дни се научи за чишкането, а за акането за две седмици. Сега ще пробвате пак, все до септември трябва да е усвоил някои неща. На нас пък другата мъка ни е самостоятелното хранене. Супа още не може да яде сам. С по-твърди храни се оправя с прибори. Сега съм поръчала някакви специални вилички и лъжички, които много ги хвалят.
Аз затова и тази есен не го записах на градина, защото се опасявах, че ще ми го върнат или въобще няма да го вземат. Но май няма някъде написано черно на бяло такива изисквания за прием в детска градина, но просто там са много деца с много малко госпожи и никой няма да се занимава с него и ще ходи наакан и изцапан. Поне така си го представям в моята глава. Все пак са по 25-30 деца с 2-3 госпожи.

# 7
  • Между гори и планини
Ще е хубаво да го научите на тоалетна със седалка. Голям е за гърне. Гърнетата са в яслата. В градината има малки тоалетни. Изградете навик да ходи и сяда след като се наобядва и след вечеря, а в останалото време да пишка прав .
Моят отказваше да ходи по голяма нужда в градината, защото тоалетната била без врати. И от тогава си е изработил навик - вечер след вечеря и преди баня. И така над 15 години.
Иначе за миен на ръцете - помагаха им. Наредени преди обяд деца в редичка и мият ръчички.

# 8
В първа група в държавна градина- мият ръцете преди хранене и след като са излизали навън, с помощ от учителките или помощник- възпитател, също ги бършат след тоалетна.
Сами се хранят, обличат пижами/дрехи, и се обуват. Мисля, че им помагат с ципове на якета. Естествено, няма да оставят дете, което не успява, да ходи голо и босо. Също, няма да го върнат, защото никъде няма такива официални изисквания Blush
Аз също имах подобни притеснения, но дори и при тръгването на детето да не може да прави всичко, там много бързо усвояват, а и гледат от другите деца. Моите вкъщи се глезят и искат да им помагаме, но знаят че в градината има ред и са сравнително самостоятелни.

# 9
Благодаря ви! Доста неща трябва да усвои, докато тръгнем през май, живот и здраве. Ще почна да го слагам на голямата тоалетна с адаптирана седалка и ще трябва да поработим върху самостоятелното хранене с лъжица.
Той може да се съблича и събува сам, но за обличането и обуването трябва да поработим също.

# 10
Разпитайте родители от градината, в която ще ходи детето. Моето е първа група, асистират им при голяма нужда, следят за миене на ръцете. Но съседско дете в друга градина, точно от това се оплака майката, че изрично им е казано, че не асистират в тоалетната и детето понякога се прибира мръсно.
Аз лично я учих да се избърсва, защото не очаквах да им помагат. Има дни, в които ми казва, че се е оправяла сама. Отделно, за разлика от ясла, са около 30 деца с един учител и една леля, така че и помощта не е като в яслата.

# 11
За големия син изрично госпожите предупредиха, че помагат за бърсането до края на първа група, след това трябва да се оправят сами. За миенето на ръце, преди хранене се мият винаги и след прибиране от двора, също. Моите деца са двете крайности, големият е много гнуслив, постоянно си мие ръцете, не яде храна която примерно е паднала на масата, в първа група ми обясняваше, че цял ден не е пил вода, защото видял, че едно от децата му е пило от шишето, т.е си е такъв от малък, той е и много подреден, никога не е губил нищо свое, нито в градината, нито в училище или по площадките, помни с какво е дошъл и си го прибира. Малкият е съвсем различен, любимо му е да яде от земята(ако изпусне нещо), от чуждите чинии и да пие от чуждите чаши. Не обича миенето на ръцете и често се гоним, за да му ги измия. Ако излезе навън с играчка я мята някъде и изобщо не се сеща за нея, а за дреха или нещо друго, няма шанс да се сети да си я вземе.

# 12
Блонди, и моето дете миналото лято до 3-годишна възраст не успяваше с гърнето и се измъчихме. И той късно проговори, чак към 3,3г. За махането на памперса уцелих подходящия момент сега през зимата, когато видях, че не иска да носи панталон и памперс и се разхождаше полугол. Тогава купих едно ново гърне и за два дни се научи за чишкането, а за акането за две седмици. Сега ще пробвате пак, все до септември трябва да е усвоил някои неща. На нас пък другата мъка ни е самостоятелното хранене. Супа още не може да яде сам. С по-твърди храни се оправя с прибори. Сега съм поръчала някакви специални вилички и лъжички, които много ги хвалят.
Аз затова и тази есен не го записах на градина, защото се опасявах, че ще ми го върнат или въобще няма да го вземат. Но май няма някъде написано черно на бяло такива изисквания за прием в детска градина, но просто там са много деца с много малко госпожи и никой няма да се занимава с него и ще ходи наакан и изцапан. Поне така си го представям в моята глава. Все пак са по 25-30 деца с 2-3 госпожи.

Едно уточнение, зависи за кой град става въпрос, но в големите градове са по 30+ деца с една госпожа само. Иначе няма да има проблем с миенето на ръцете, но с останалите неща ще му е трудно наистина. Вероятно ще бъдете 2-ра група приети, за да сте с наборчетата и децата вече ще са понапреднали в изграждането на самостоятелност. Имате време, но трябва повече да настоявате за тези ежедневни малки неща. Започнете с обличането на панталони вкъщи, използването на голямата тоалетна, а не гърне, защото няма гърнета в градините. Храненето и изобщо всичко, което може да прави сам ще му е само в плюс. Никой няма да ви върне детето и няма написани такива правила черно на бяло, както сте търсили, но ще му бъде много трудно да се адаптира на детето и социално и на чисто битово ниво.

# 13
В момента го подготвям вкъщи, има вече наченки да се храни самостоятелно с прибори, ще го науча и на тоалетна с адаптер. Ходих в градината и се оказа, че една възпитателка тичала между две групи с общо 50 деца...и при тази ситуация със сигурност никой няма да се занимава точно с моето дете, така че май ще остане чак за септември, докато успее вкъщи да усвои някои умения...

# 14
  • Между гори и планини
Има помощник възпитател , по наше време - лелички. Това е лошото на държавните детски градини - много деца, малко персонал.
Моят малкият ходеше на частна детска градина - учител и две помощници за максимум 12 деца, понякога и по- малко.

Общи условия

Активация на акаунт