Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 730
  • 778
  •   1
Отговори
# 315
Отиди на хирург. Не се самолекувай.

# 316
  • Sofia
LadyMillion, отиди на хирург за пъпката. Може да е киста или възпаление от типа на цирей ( има си название, но не се сещам как беше). Ще те цепнат, ще ти сложат дренаж и ще ти олекне. Но, първо до колкото знам трябва да узрее, т.е. да е в крайна фаза. И според мен не се самолекувай.

За ръката. Това за миенето на стъкла не го знаех. Само, че не трябва да вдигам тежко. Колко тежко не попитах, защото за всеки е различна величина. Пазарските торби гледам да са такива, които мога да нося на рамо. Да си призная, не се пазя кой знае колко, а съм с лимфна дисекция. Вече минаха почти 6 месеца от операцията, но все още имам зони, които не ги усещам: мишница и трицепс. От няколко дни ми се появи така нареченият кординг между лакъта и китката. Чак си виждам опънатата струна под кожата. С раздвижване и специални упражнения мисля, че ще се справя. Появи ми се, защото малко я предобрих ръката. Върнах се на работа, Слава на Бог, че помогна и е с мен , за да мога да работя отново. Сега осъзнавам, че това да можеш да работиш е повод сърцето и душата да пее и танцува. Преди това не отдавах такова значение. Работа и толкоз!

Диагнозата отвори широко очите ми.
Вярата ми стана по-силна. Надеждата - също.
Направи ме по-благодарна.
Обичам силно.
Направи да съм по-открита, пряма и приемаща.
Гледам на живота си с благодарност!

# 317
Сега пък друга драма при мен .. на седалището в горната част ми излезна или вътрешна пъпка или цирей. Ама така боли ви казвам. Само дето рога още не са ми поникнали да му се не види. От 3 дни е и май се увеличава като размер и твърдост. Твърдо, болезнено, зачервено....ако знаете лек, казвайте моля.
[/quote]
Аз такъв цирей успешно лекувам с хомеопатия. Hepar sulphur 30 C ограничава възпалението, помага да набере и изхвърля навън гнойта.

# 318
Здравейте, препоръчайте ми от къде да купим перука от естествен косъм във Варна?

# 319
Здравейте, искам да ви питам за следното: аз съм след операция, още чакам резултата и епикризата, като ги получа, разбрах, че трябва да отида на онколог. Пак ли трябва да минавам на онкокомисия и кой ще ме изпрати (ако се налага). Кой  назначава терапията? Онкологът или комисията? Ако онкологът е в болница Х, а терапиите ще се провеждат в болница У, то пак ли ще минавам на комисия в болница У?

# 320
При мен на онкокомисия ме изпрати хирургът ми, в болницата, в която се оперирах, комисията препоръча химия, лъче и хормонална.
После минах комисия и в болницата, където правих химиотерапията, там вече онкологът си движи нещата.
Лъчето го хравих в трета болница и там също се минава комисия, но пак лекарите си движат нещата по сружебен път.
Никъде нищо не ми се е налагало аз да правя, само ми даваха протоколите.
Иначе мисля, че където си избереш онколог, там трябва да правиш химиотерапиите, ако имаш такива, защото той трябва да ти ги назначава. Не знам как може онкологът да ти е в една болница, пък химията в друга, нали трябва да те претледа и да ти напише рецептата преди вливането.
За лъчето може да си в друга болница, защото и лекарят, който назначава лечението ще бъде друг.
Избери си онколог и той би трябвало да ти обясни какво и как да направиш.
.Иначе онкологът май решава какво точно да е лечението, а комисията е по-скоро формалност, за да може после да си получат парите от зк.

# 321
  • Добрич
Където се провеждат терапиите задължително се минава  комисия (мултидисциплинарен екип). Изберете си онколог, той ще придвижи документите до комисия и после ще следи терапиите. Можете да получите повече от едно мнение, но където се провеждат терапиите се минава през онколог и комисия.

# 322
Здравейте, моля за мнения за операция на гърда в София. Трябва спешно да се реши дали да се оперира от Доц. Свилен Маслянков в Онколгичното отделение в Александровска болница или от д-р Омар Албаяти в Онкологичната болница в Дървеница.

# 323
Каква операция и какво показват изследванията? Ще може да се даде по-адекватен съвет, ако има повече информация.

# 324
  • Добрич
didona666, за избор на лекар има значение дали става въпрос за органосъхраняваща операция, за мастектомия или мастектомия с едномоментна реконструкция.  За лимфните възли има значение дали са засегнати (лимфна дисекция) или са чисти (тогава най-добре за ръката е сентинелна биопсия).
Тези фактори са решаващи при избор на лекар за операцията.

# 325
Дайте подробности, мастектомия, мастектомия с реконструкция,органосъхраняваща, колко лимфни възела има засегнати, ако има такива.
Нали сте минали онкомисия и тя е решила операция?

# 326
Каква операция и какво показват изследванията? Ще може да се даде по-адекватен съвет, ако има повече информация.

Дуктален инвазивен карцином хормонозависим - 1,7 см. Доказано е с биопсия( оперативна във ВМА, много лошо преживяване, но друг път ще споделя за това) и хистология. Направен е и 5 скенер, на който ме изпрати д-р Албаяти. Насочила съм към тези двама доктори, заради това, че правят Сентинелна биопсия преди операцията. А за операцията - органосъхраняваща ще е. Д-р Албаяти каза, че няма да е квадрантектомия, а доц. Маслянков каза, че ще е квадрантектомия.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 19:18 от didona666

# 327
За Маслянков някъде, някой беше споделил, мисля че Ренжи, че са се разбрали за сентинелна биопсия, но не е направил в крайна сметка. Тя беше недоволна от него. Аз бих ви препоръчала Ваня Митова, тя прави сентинелна биопсия и е страхотен специалист. Моя позната се оперира при нея и е доволна много.
При квандрантектомията ще ви вземат 1/4 от гърдата, при резекция по малко, важното е резекционните линии да са чисти, без значение дали ще има отстояние 1 см или 1 мм.
Не знаех, че Албаяти прави сентинелна биопсия.

# 328
За Маслянков някъде, някой беше споделил, мисля че Ренжи, че са се разбрали за сентинелна биопсия, но не е направил в крайна сметка. Тя беше недоволна от него. Аз бих ви препоръчала Ваня Митова, тя прави сентинелна биопсия и е страхотен специалист. Моя позната се оперира при нея и е доволна много.
При квандрантектомията ще ви вземат 1/4 от гърдата, при резекция по малко, важното е резекционните линии да са чисти, без значение дали ще има отстояние 1 см или 1 мм.
Не знаех, че Албаяти прави сентинелна биопсия.

Как така се разбрали с доц. Маслянков за сентинелна биопсия, а той не я направил? трябва да има някаква причина да не я направи, или пък какво ще да е друго? Аз заради сентинелната биопсия го потърсих. Тя ми е много важна.
Д-р Албаяти прави сентинелната биопсия, заедно с д-р Ваня Митова. Така ми каза той.

# 329
  • Добрич
Лекари, които правят сентинелна биопсия:

Цитат
Сентинелна биопсия:

д-р Мариела Василева от клиника Щерев в София - платено

д-р Валентин Иванов младши в Пловдив

д-р Вълкан Иванов от Сити Клиник / клиника Темелков, Варна - платено

д-р Красимир Шопов в Сити клиник Младост

д-р Регина Хатър в Панагюрище, заедно с реконструкция - по здравна каса

Проф. Седлоев ИСУЛ

Д-р Ваня Митова, Онкологията, София

Съчувствам за преживяването с биопсията. При съмняния за рак на гърдата според съвременната медицина се прави кор биопсия (дебелоиглена биопсия под ехографски контрол), не отворена, не тънкоиглена. За съжаление у нас все още има лекари, които практикуват "в миналия век".

Ето за renji

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 20:04 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт