Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 238
  • 778
  •   1
Отговори
# 660
А болница Пълмед частна ли е? В смисъл, ако все пак майка размисли и се премести там, пак ли всичко е безплатно както в КОЦ? И всъщност, как става самото преместване като всички документи са и в КОЦ?

# 661
Безплатно е. Всичко е същото, с тази разлика, че аз поне открих отношение и спокойствие, усмихнати хора, по-ведро е някак си, макар че и в коца е имало някакъв уют в стаичките и тераските, колкото и абсурдно да звучи. Няма да забравя сестра Светле, сестра Вили/Вилдан, която беше моето ангелче там, да е жива и здрава, няма да забравя първата вливка на имения ми ден август 2023, бях останала сама вечерта в стаята, излязох на терасата, отсреща мъждукаха светлинките на Белащица, а долу на беседката се бяха събрали пациенти и се чуваше дискретно даже смях. Толкова беше гадно, че чак в един момент ми стана спокойно и хубаво все едно бях в хотел на почивка. Излъганото ми безкрайно уморено от целия тоя ужас, тяло, което жадуваше за тая нормалност да стоиш спокойно и да си намираш място…. дори и на онова място…
В Пълмед няма тераси. Всеки пречупва през своя призма, за мен може мн да е хубаво, за вас може да не е.
Аз моите документи ги изисках от двете кучки долу, като това беше посрещнато с въпрос “другаде ли ще ходиш да те лекуват”, също така кисело както е било всяко приемане и изписване 😄, да са здрави и те, не ги мразя. Само да вметна, проверете предварително, говорете с лекар, аз се преместих по време на адювантната таргетна терапия след операцията и химията в коц. В Пълмед направих 7 вливки кадцайла и сега съм на диспансер там.

# 662
Аз също се прехвърлих при др Славов в Пълмед след втората химиотерапия.Трябваше му епикриза само.
Бих разказала същото,което и Мимачето казва за тях.Др Славов отреагира по-бързо от светлината дори,пъпка да ми излезне дет’ се вика я проверява.За всеки един дискомфорт причинен от терапията той се отзова и ми помогна.Без да ме “претупва” или “избута на страни”Всичко се обсъжда до последния детайл.Търпение огромно има.Благодарение на него психичното спокойствие ми се върна.Цялото отделение са супер човечни и разбрани и най-хубавото е ,че не обикаляш целия град за консултация с някой специалист или скенер.
Мимаче,тези емоции има ли шанс да са в следствие на някакъв хормонален дисбаланс т.е нередовна менструация или хормонотерапия(ако имаш такава) или си обясняваш цялата емоция в следствие на нетактичността на хората?

# 663
Аз съм си напълно добре. Чувствам се отлично, нямам хормонални проблеми, храня се и живея за момента чудесно. Хората са лишени от емоционална интелигентност. Преди диагнозата имах търпение, но след цялата  тази гадост вече не мога. Пак търпя, но ми коства много повече. Не са моите хормони, простотията е повсеместна. Весели и щастливи празнични дни, мили хора!

# 664
Не им се впрягам на такива неусещащи се
Не почвам никога първа разговор по темата, но отговарям без проблем на въпроси
Споделям само информация,  за която нямам проблем да бъде обществено достояние
Ако усетя отсреща наченки на подобно отношение  (да, и в чужбина ги има такива) приключвам разговора с констатация,  пе съм имала късмет да се открие толкова рано
И се възползвам от факта, че не съм израсла тук ако се наложи да покажа български характер

Бъдете над нещата

Честит 24 май
Днес 3 години от първата ми операция
Макар и неуспешна, ще се отбележи
Прегръдки и не се давайте

# 665
Мимаче,
Да, изключително дразнещо е! Аз, ако съм на твое място, отварям черен списък за такива пациенти и повече нямам час за тях! Набираш нови пациенти, които не знаят за болестта и си работиш спокойно. В София специалистите като теб са претрупани от работа, не мога да намеря скорошен час за близко момиче.
При мен е обратното, всички се възхищават колко съм силна, трябва да съм скала за всички близки и грам нямам право да се разклатя или депресирам. Даже и в работата съм някаква местна легенда как съм изкарала рак без да мрънна и Генералният мениджър ме развява като знаме, в резултат на което всички служители на фирмата хем ми се възхищават, хем ме мразят, че изглеждат слабаци в сравнение с мен...Grinning
Но като ти поднесе животът лимони, правиш лимонада! Grinning

# 666
Момичета, и това ще мине.
НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!
Моя приятелка даже на гривна си направи този надпис, напоследък често се присещам за нея.
Скрит текст:

Нали ви се бях оплакала за стягането в шията, има развитие, макар и не на каквото се надявах.
Лоша новина - ходих на гинеколог, лигавицата ми е почнала да се удебелява, каза, че е 6мм, но можело до 8 не било проблем. Аз и нямам много доверие на тази, но ми е близко и винаги има скорошни часове. Ще бъда на тръни до зимата с тая лигавица.
Откри ми и някакво възпаление, то пък от какво не знам. Пусна микробиология и цитонамазка, чакам резултат.
Добра новина - отново фалшива тревога за проблемите със сърцето. Кардиоложката каза, че всичко е наред, кардиограмата ми била типична за жена на моята възраст, кръвното добре, сърцето добре, нищо да не правя, нищо да не вземам и на други изследвания за сърцето да не ходя.
Лоша новина - ендокриноложката не можа да каже дали стягането е от щитовидната. Тя ме прати на кардиолог, каза, че според нея е по-вероятно да е от сърцето, но ето че не е. Значи все още съм без диагноза. Мисля другата седмица да отида и на УНГ.
Иначе щитовидната е много зле, цялата вече е фиброзирала, увеличи ми хормона. Много бързо се влоши след терапиите, така че който има терапии и проблеми с щитовидната, да следи изкъсо и веднага на ендокринолог, а не да чака като мен.
Също така имам ИР, което си го знаех и аз, ама като щраус си заравях главата в пясъка.... или по-скоро в чинията.
Зимата си правих изследвания, не беше толкова зле положението и само за четири месеца инсулинът ми е скочил от 8 на 18. И кръвната захар е на горна граница.
Предписа ми метформин, ама се чудя дали изобщо да го почвам. На този етап е обратимо и само с диета.
Освен това ми предписа само две кутии, а аз ще се прибирам пак след шест месеца т.е. няма да ми стигнат.
Лошото е, че нямам воля, а и е по-лесно да сгъна две филии като заспи бебка и да легна и аз да почивам, вместо да си правя нещо или да дъвча салати.
Но липсата на воля е главната причина. Крия се от мъжа ми да ям тестени неща, което е нелепо и жалко, после ме гризе вината и си признавам, което е пък смешно.
Направо не знам как стигнах до там да се крия от собствения си мъж да плюскам.
А преди бях човек с воля и инат, и постигах всичко намислено.
Онзи ден ревах, че едно удоволствие ми е останало, яденето и сега и него вече не трябва да имам. Close
И все още предстои скенера в Надежда, така че очаквайте пак включване, започващо с олеле, олеле.... Scream

# 667
  • Варна
Opossum,може би знаеш,че има тема,за ИР.Благодарение на момичетата в нея,снахата успя да я пребори,без лекарства.

# 668
Опосум,
И аз се крих от цялото семейство, че пуша. Изкарах в нелегалност три години и половина, накрая ме разкриха.
За удебелената лигавица може би е добре  и второ мнение.
Миналата седмица бях на контролен и мойта гинеколожка каза, че е допустимо до 6 мм. да е.

# 669
Opossum, и вкъщи и на работа имам на склад консерви с риба и зеленчуци
Като закъсам, отварям, смесвам и ям
Тестени рядко купуваме
Смятам, че ако човек дълго време се ограничава после става зле, нахвърля се н всичко и не може да се спре
Ако много ми се яде нещо,  взимам,  пробвам и хвърлям без значение колко е струвало и колко е много
От личен опит се убедих, че е добре да има дни, в които си позволявам повече

Според мен метформинът ще ти помогне да регулираш апетита
Аз ползвам вода за уста, после ми се отяжда

В къщи имам големи опаковки малки доматчета, краставички, рекички,  круши
Като ме налегне лакомия ме спасяват

Скоро детето ще почне да ходи, ти след него и нещата ще си дойдат на място

# 670
Благодаря за подкрепата.
Alatea, знам за темата, но не мога да издържа на НВВМХ, точно това ми е проблемът, че нямам вече волята да спра въглехидратите. Срам ме е от мен си. Close
Баба Яга, затова и нямам никакво доверие, още повече че ми видя фоликул в единия яйчник и ми каза, че щом съм на нолвадекс, няма как да ми си върне цикъла. А аз не съм на золадекс. Ама не спорих с нея, няма смисъл.
Както и да е, ще гледам сега да оправя възпалението, а зимата ще ходя при другия гинеколог, при когото ходих миналия път. На него му имам повече доверие, защото е онкогинеколог.
valkyrian, ама тя малката ходи от десет месечна. Grinning Вече само тича, че и аз подир нея, ама не помага това.
Аз съм и единствената майка, която се чекне по пързалки, катерушки и батути, защото имам страх, че.заради възрастта и болестта ще я ощетя откъм грижи, ама и това не помага.
Диета/режим си трябва!
Хубава е идеята за пликовете със зеленчуци, ще си подготвя и аз в хладиника щом се приберем. Hug

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 20:46 от Opossum

# 671
  • София
Опосум, според мен започни метформина и говори колко опаковки можеш да вземеш, да ти предпише повече. В момента гладът ти за въгрехидрати е предизвикан от пиковете на кръвна захар и инсулин след това, а метформина ще ги стабилизира и ще започнеш да се храниш нормално. И като започнеш да се храниш така, начинът ти на хранене ще се промени и ще видиш, че после ще ти е по-лесно.
Аз нямам диабет, но от години се храня сравнително здравословно, всъщност, когато не ядеш сладко, нямаш глад за такова, защото не си вдигаш постоянно кръвната захар и съответно няма пик на инсулин, това е проблема в яденето на сладко. В момента съм на едно място с аюрведично хранене, нямаме достъп до сладко, за 3 дни дадоха веднъж сладък грис, но сладкото не ми липсва (тестено също няма, ориз басамти и грис има, веднъж дадоха по 1’питка).
Предполагам са ти дали диета, важно е да имаш пълноценно хранене с всички съставки, и особено протеини и здравословни мазнини, за да те поддържат сита. Но диабета не е шега работа, според мен е лош колкото и рака, взимай мерки!

# 672
Благосаря, Олив, питах я, не може да предпише повече. Аз и тези не мога да намеря, вече в две оптеки питах, имат по една кутия, но ако ми я дадат, ще ми изгори другата.
Иначе знам за диабета, голям шок е за мен, никога не съм имала проблеми с кръвна захар и инсулин.
Освен това ме плаши, че мазнините също произвеждат естроген, т е. ИР е не само път към диабета, но и към рецидиви.
Но ще се боря, с раци, с въглехидрати, каквото дойде, няма да се предавам.

# 673
Могат да изписват,за 6м.Близките ти да ги вземат и да ти ги препращат.Но имай предвид,не е панацея.Аз ги пих 2 г,без ефект.Освен страничните(проблеми с храносмилателната с-ма).Важно е да не приемаш храни с гликемичен индекс над 55 ,храненията да не са безразборни и чести .Физическа активност,също е мн важна.
Но има нещо друго,в момента всички са луднали да слагат тази диагноза,а тя нито е безобидна,нито лесно се поставя .Правила ли си тестове с натоварване?Гликиран хемоглобин?
Има голяма вероятност наддаването на тегло,да е свързано с щитовидна жлеза и хормонална терапия.

# 674
Здравейте, бях на скенер КТ с контраст.
Много ме тревожи едно от описанието: "Овален нодул в 6ти белодробен сегмент в дясно с размери - 1/0,7 см в аксиален план, с резки контури, без значимо усилване.
Малък вкалцен нодул в ляво и базално."
Дали някой е имал подобни възли? В четвъртък съм при онколога, ще представя изследването да си каже мнението.
Всичко останало изглежда наред.

Общи условия

Активация на акаунт