Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 229
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Здравейте, бях на скенер КТ с контраст.
Много ме тревожи едно от описанието: "Овален нодул в 6ти белодробен сегмент в дясно с размери - 1/0,7 см в аксиален план, с резки контури, без значимо усилване.
Малък вкалцен нодул в ляво и базално."
Дали някой е имал подобни възли? В четвъртък съм при онколога, ще представя изследването да си каже мнението.
Всичко останало изглежда наред.
Заключението какво е.Би трябвало да е от някаква инфекция.Бял дроб се вижда най добре на КТ,така че не виждам нещо притеснително.

# 676
Здравейте, бях на скенер КТ с контраст.
Много ме тревожи едно от описанието: "Овален нодул в 6ти белодробен сегмент в дясно с размери - 1/0,7 см в аксиален план, с резки контури, без значимо усилване.
Малък вкалцен нодул в ляво и базално."
Дали някой е имал подобни възли? В четвъртък съм при онколога, ще представя изследването да си каже мнението.
Всичко останало изглежда наред.
Заключението какво е.Би трябвало да е от някаква инфекция.Бял дроб се вижда най добре на КТ,така че не виждам нещо притеснително.

Цялото описание от КТ е следното: Симетрични торакални половини. Без данни за супраклавикуларна лимфаденомегалия. По няколко аксиларни л.н. двустранно, но с размери в референтни граници.
Запазена позиция на медиастинум, без сигнификантна медиастинална лимфаденомегалия.
Няма данни за перикарден или плеврални изливи двустранно.
Аериран белодробен паренхим, без огнищно-инфилтративни изменения.
Овален нодул в 6ти белодробен сегмент в дясно с размери - 1/0,7 см в аксиален план, с резки контури, без значимо усилване.
Малък вкалцен нодул в ляво и базално.
Трахео-бронхиални структури – проходими, с незадебелени стени, без интралуминални дефекти, без сегментни дилатации или стенози по хода им.
Аортата се проследява хомогенно контрастирана, с диаметри в референтни граници и без патологични промени по хода й.
Субдиафрагмално- не се установяват патологични изменения на обхванатите в изследване органи от горния абдомен.
Без огнищни лезии по костите на аксиалния скелет обхванати в обема на изследването.
Вкалцявания в диска Тх10-11, както и в Тх9-10, където е налице вкалцена парамедианна дискова протрузия в ляво.

Заключение: Солиден нодул в дясно в 6ти белодробен сегмент - уместно е контролно изследване след 3-6 месеца.

# 677
При дъщеря ми,засякоха подобен нодул,първоначално 9 мм,допуснаха ,че вследствие възпалителен процес,проследяват го вече 18 м,стигна до 6мм.Според лекарите,няма място за притеснения.Но често причината е от възпалителен характер,откриват се случайно.Така че,направете консултация,но не бързайте да се притеснявате.

# 678
  • Варна
Резултата е изцяло положителен.Аз бих дала  диска за второ мнение или на следващия преглед,направление за Пет,но аз съм Тома Неверни.Ако имате лъче,може и това да е.При сестра ми на Пет,излиза нещо на дроба и пише лъчеви промени,обаче на КТ не излиза.

# 679
Но има нещо друго,в момента всички са луднали да слагат тази диагноза,а тя нито е безобидна,нито лесно се поставя .Правила ли си тестове с натоварване?Гликиран хемоглобин?
Има голяма вероятност наддаването на тегло,да е свързано с щитовидна жлеза и хормонална терапия.
Не съм правила натоварване сега, но хома индекса си показва, че има ИР.
Гликиран хемоглобин правих, на горната граница е.
Иначе определено има връзка, проблемите започнаха след химията, най-вероятно от дексаметазона. Е, и да не си кривя душата, и от прекалено ядене.

# 680
Момичета, дали знаете д-р Вълкан Иванов във Варна, платени или по касата операции на гърда прави?

# 681
Имаше едно време един виц, за пациент с пирон в главата, който искал да мине “по касата”, обаче лекарят му рекъл, че “по касата” може само да му заглади пирона да не му пречи.

# 682
didona, до колкото съм чела са само платени Sad

# 683
Здравейте Дами,
Ще започвам лъчетерапия, ще облъчват цялата гърда, 20 сеанса. Моля ви дайте някакви практически съвети. Аз съм с много бяла и чувствителна към слънцето кожа и предполагам, че ще съм по-чувствителна от средностатистическия пациент🙂 и към рентгеновото лъчение. Всички съвети от емпиричния опит на преминалите или преминаващите през това ще ми е от полза-добавки, кремове, пудри, душове, упражнения и др.  Чета за някои много страшни странични ефекти и ми идва да се откажа, но после се сещам за вероятността за рецидив -25-30% казват - и "не ми стиска" да го направя. Бъдете здрави!

# 684
  • Sofia
Корморан, практичен съвет не мога да ти дам, защото аз никакви странични реакции не съм имала от лъчетерапията, освен съвсем леко зачервяване на кожата в края на курса, което въобще не беше драма. Най-важното е кожата да е чиста и суха преди облъчването. Другото са разни мазила и пудри за след това, като е важно преди лъчението да се вземе душ, за да няма следи от тях по кожата. Другото е, никакви рол-они, дезодоранти и кремове против изпотяване, докато трае терапията. Аз използвах Biafine ( гръцки крем ), препоръча ми го лъчетерапевта. Имам една опаковка не отваряна ( бях купила две и втората дойде в излишък), мога да ти я изпратя, само трябва да си поемеш доставката. Ако я искаш, пиши ми да ти я изпратя.
Недей да се плашиш от терапията. Тя ми беше най-леката и не я усетих въобще. Разбира се, при всеки пациент е различно, но не се давай. Ще мине и замине, като всичко лошо в тоз живот! Горе главата и смело напред, с вяра!

# 685
Аз също съм с бяла кожа и имах зачервяване. Използвах само бебешка пудра сутрин и вечер, а когато се зачерви кожата пудтех със сулфатиазол прах за рани от аптеката. Идеята е кожата да е суха. Като свършат процедурите мажех с липобаза и мас с невен. Лично аз вдигах кръвно няколко пъти, гадеше ми се, имах безсъние, но като приключи всичко и рязко тези неразположения спряха. Не е чак толкова страшно, ще мине, а и не е казано, че при всеки има  гадости, някои го минават без никакви проблеми.

# 686
А някой дали знае онкоболен дали може да смени личния си лекар? Дали лични лекари се съгласяват да приемат нови пациенти - онкоболни?

# 687
Корморан, аз в началото с нищо не мажех. Около 20тата процедура имах зачервяване и  лекарката ми предписа мазане с дефламол и компреси със смрадлика.
Компресите със смрадлика ги препоръчвам, много помагат при зачервяване. Вари се според указанията на кутията, после се натопява парче памучен плат или марля и се слага на гърдата и където е зачервено.. аз стоях така около двайсетина минути, половин час, може да се намокря пак компреса. После оставях да изсъхне и без да отмивам мажех с дефламола.
От компреса не просто намалява червенината, но и ако има парене и сърбеж се облекчават.
След приключването на лъчето, лекарката ми беше препоръчала мазане с крем от мас и невен, но не успях да си приготвя, а не вярвам на тези в аптеките.
Иначе, ако си намериш, и това е чудодейно средство. Едно време мажехме виметата на козите като са наранени и помагаше повече от всяко лекарство.
Също така не търкай гърдата, когато се къпеш. Съвсем леко и нежно я мий, без търкане. И като свърши терапията пак не търкай известно време, дори да ти изглежда добре. Има опасност да си свлечеш кожата, ако търкаш.
Лъчетерапията минава бързо и с изключение на зачервяването, иначе се понася добре от повечето хора.
Аз например нямах никакви странични ефекти от нея, нито ми е било лошо, нито ме е боляла главата.
Досадно е повтарянено на знаците, имах реакция към лепенките и ги махнах почти веднага. Накрая вече рисувах по фантазия, то беше и топло и всичко се розмазваше.
Но и това ще мине, не се притеснявай. Heart

# 688
  • ПЛОВДИВ
Привет борбени момичета, отдавна не съм писала, но ви чета. Влизам да се похваля със стабилен ЯМР и скенер на лезийте в черния дроб, даже едната е с намален размер и все още не мога да повярвам. Иначе ме налегна една хрема и кашлица а според лекуващия лекар тук в Белгия всичко е наред, възмоно е да е от влагата или алергия, че сега покрай хормонотерапията всичко ми е доста чувствително, но ще видим другата седмица, когато се прибера в България. За хормонотерапията съм на 3 Юли на контролни изследвания и да ви замоля да стиснете едно палче. Някоя беше писла за серума на Бонилаш, да кажа, че се почва след последната ХТ а не по време на ХТ. Желая на новите кураж и горе главата а на по-старите чисти скенери и ЯМР.

# 689
  • Варна
Мадам Фрапина,Браво.Те лезиите могат и напълно да изчезнат.За кашлица ходим при ЛЛ,не при онколога.Пуска CRP и прокалцитонин и ако са високи,антибиотик.Вече два пъти се е случвало.Имунната система се срива от таргета.Специално за Кискали има в листовката кои антибиотици, да не се приемат(направила съм скрийншот) и личната се съобразява.

Общи условия

Активация на акаунт