Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 221
  • 778
  •   1
Отговори
# 690
  • Добрич
didona666, д-р Вълкан Иванов има прегледи по здравна каса, но операциите са само платено.

Личният лекар мисля, че можеше да се смени през юни. Няма значение от какво си болна, въпросът е да намериш лекар, който да е съгласен да те запише и съответно да е по-сполучлив избор от предния л.л.

# 691
didona666, д-р Вълкан Иванов има прегледи по здравна каса, но операциите са само платено.

Личният лекар мисля, че можеше да се смени през юни. Няма значение от какво си болна, въпросът е да намериш лекар, който да е съгласен да те запише и съответно да е по-сполучлив избор от предния л.л.
Да, аз се обадих в медицинския център, където преглежда, и те ми казаха. Не зная колко струват сентинелната биопсия, операцията и престоя в болницата. Аз съм за органосъхраняваща операция.
А за л.л. рабрах, че трудно ще се навие някой да приеме нов онкологично болен пациент.

# 692

Да, аз се обадих в медицинския център, където преглежда, и те ми казаха. Не зная колко струват сентинелната биопсия, операцията и престоя в болницата. Аз съм за органосъхраняваща операция.
А за л.л. рабрах, че трудно ще се навие някой да приеме нов онкологично болен пациент.
Не се заплаща престой в болницата, защото е включен в цената на операцията. Сентинелната биопсия също. За инжектиране на радиоактивното вещество докторът ми даде направление. Имате, след това да плащате изследвания. Актуалните цени той ще Ви ги каже. При мен беше 4500 операция + около 600 за постоперативни изследвания на тумора.

# 693
Отговарям и тук, ако ще е от полза и за другите момичета в темата, относно операцията ми (Лумпектомия) със сентинелна биопсия при д-р Вълкан Иванов. Най-добрият хирург за мен. Думите са малко, затова просто ще споделя фактите, така както ги помня.
*Преди да взема решение точно д-р Иванов да ме оперира, четох много, както и се срещнах още 3ма други много добри хирурзи.

Операцията ми през 2024 г. струваше 4500 лв. – това включва самата операция и премахването на 2 сентинелни възела. Имах допълнително здравно осигуряване към Булстрад, което ми възстанови 900 лв. за избора на екип.

За да се стигне до самата операция, трябва да се направят няколко важни стъпки и предварителни изследвания, особено ако се планира органосъхраняваща операция. Звучи сложно, но не е. На разположение съм да помогна с координацията и логистиката, ако някой има нужда.

Необходимо е предварително записване на преглед при д-р Иванов – обикновено 1–2 месеца преди планираната операция, за да се обсъди случая и насрочи дата, съобразена с хода на лечението. Той обяснява всичко ясно и ще потвърди какво е приложимо в конкретната ситуация.

Ако се цели органосъхраняваща операция:
– Туморът трябва да е бил маркиран с клипс още преди началото на химиотерапията – за да се знае къде точно е бил, дори ако напълно изчезне в хода на лечението.
– След края на лечението, в рамките на т.нар. четириседмичен прозорец, се прави ЯМР за прецизиране на оперативния план. При мен беше направен и разчетен от д-р Виктор Йорданов в Сити Клиник, София, по препоръка на д-р Иванов.

В деня преди операцията се правят:
– Вливане на технеций (радиоактивен изотоп), който маркира сентинелните лимфни възли
– Лимфосцинтиграфия, а понякога и оцветяване със синя боя, за да се ориентира хирургът по време на операцията
– Маркиране с тел (т.нар. провеждаща тел) – особено важно при органосъхраняващи операции, когато туморът е намалял или изчезнал
Всички документи и дискове от тези изследвания се носят при приема в болницата. Телта си стои в гърдата, обезопасена със симпатична лепенка.

Част от тези изследвания – като ЯМР и сцинтиграфия – могат да минат по Здравна каса, но само ако си насочена от личен лекар → онколог → хирург → обратно към онколога и се спазят срокове и ред. Иначе трябва да се платят допълнително. При мен кръвните изследвания и кардиологичният преглед бяха назначени от онколога и успях да ги използвам.

Отделно хистологията на премахнатата тъкан струваше 600 лв. – това изследване е важно, защото показва дали има остатъчни туморни клетки, дали лимфните възли са засегнати и как е реагирала тъканта на терапията.

Целият процес изисква добра организация, търпение и понякога… добър шофьор, ако се налага пътуване от/до София. Но усилията наистина си заслужават – заради шанса да се запази гърдата, да се действа навреме и да се даде най-добрият шанс за трайно възстановяване – и физически, и емоционално.

Възстановяването - Няколко прекрасни дни на разходки в прекрасна Варна. Слънце, въздух, море… и усещането, че всичко отново е възможно.

P.S. Миналата седмица минах контролен ЯМР – 6 месеца след операцията, при независим специалист. Той не можа да определи къде точно е била операцията – нито по образа, нито при физикалния преглед. Нямаше следа от туморни клетки( Слава на Бога!).Но - нямаше и постоперативни деформации. Само две драскотини за спомен. За мен това е най-силният атестат за професионализма, човечността и майсторството на целия екип, който беше и продължава да бъде до мен.

Благодаря и на всички момичета тук – вие си знаете кои сте. Подготвихте ме, успокоихте ме, дадохте ми опора. Надявам се моите думи сега да бъдат полезни на друга жена, която тепърва минава по същия път. Късмет, момичета. Не сте сами. Има надежда. Има хора, които правят чудеса!

Момичета, дали знаете д-р Вълкан Иванов във Варна, платени или по касата операции на гърда прави?

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 11:59 от DaiaD

# 694
Здравейте, момичета. Чета и не мога да се ориентирам - ние с нашата диагноза и ТЕЛК-ово решение 75% имаме ли право на безплатно паркиране с талон, издаден от общината по местоживеене? На места чета, трябва да си трудно подвижен, за да ти издадат такъв талон.

# 695
Във Варна имам право на такъв талон.
Преди 7г не даваха, но промениха наредбата.

# 696
Здравейте, момичета. Чета и не мога да се ориентирам - ние с нашата диагноза и ТЕЛК-ово решение 75% имаме ли право на безплатно паркиране с талон, издаден от общината по местоживеене? На места чета, трябва да си трудно подвижен, за да ти издадат такъв талон.

Доколкото знам, право имаш, но дали ще ти издадат, зависи от местния кмет. Не е задължително! Може да е приел, че ще дава над определени проценти или нещо друго.

# 697
  • Русе
Да,аз съм с 74% Телк и вчера подадох без проблем,това е за Русе.

# 698
  • ПЛОВДИВ
Мадам Фрапина,Браво.Те лезиите могат и напълно да изчезнат.За кашлица ходим при ЛЛ,не при онколога.Пуска CRP и прокалцитонин и ако са високи,антибиотик.Вече два пъти се е случвало.Имунната система се срива от таргета.Специално за Кискали има в листовката кои антибиотици, да не се приемат(направила съм скрийншот) и личната се съобразява.
Аз съм на хормонотерапия на Верзениос. Тази сутрин пих противоалергичното, което ми предписа първата онколошка, когато бях на ХТ и май съм малко по-добре. Утре пакще пия, че ме чака път и е малко кофти да вървя и да смъркам. Дано да изчезнат лезйите напълно. От твоята уста в божйите уши. Видях, че коментирате талоните за паркиране. Имам такъв, който изтича в неделя, ако подам по-другата седмица, тъй като се очертава да се прибирам с кола мога ли да ползвам стария докато излезе новия. Става на въпрос за Пловдив.

# 699
  • Русе
Старият талон е валиден до датата на изтичане на Телк,после не е валиден,а за да подадете за нов,трябва да имате нов Телк

# 700
  • ПЛОВДИВ
Старият талон е валиден до датата на изтичане на Телк,после не е валиден,а за да подадете за нов,трябва да имате нов Телк
ТЕЛК ми е пожизнен без срок.

# 701
Талона също,трябва да е "пожизнен"
Вероятно грешка при издаването.

# 702
Момичета, какво ще ме посъветвате са взема- Бавнооборотна сокоистисквачка или блендер. Като сега гледам на филипс и от техните характеристики разбра, че блендера запазва повече фибри.

# 703
Всяка община издава по различен начин талоните за паркиране.
Във Варна талоните за паркиране с пожизнен ТЕЛК ги издават за 5г.

# 704
И във Пловдив вече са за 5 г, при пожизнен( бяха безсрочни, но са променили правилата). Със стария талон не препоръчвам да се паркира( проверяват и глобяват). И, ако скоро не сте ходили- вече бюрото за талони е до бившия магазин Молдавия( отстрани се намира, под прохода с блока).

Общи условия

Активация на акаунт