Съфорумки с намален слух -2

• 5 806
  • 177
  •   1
Отговори
# 75
Апаратите с IA са сравнително нови и вероятно няма още много пробвали ги. Това, което разбрах, че са малко по-тежки например от Phonak L 50 и L70. Иначе съм съгласна с мнението на CloudyLady.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 10:20 от Gigi

# 76
Не бях чувала за такива модели и набързо хвърлих око в нета за какво иде реч. Според мен всичко е маркетинг и излишни функции.
Като човек, купил си скъп апарат си мисля, че голямата загуба на слух, не може да се навакса. Блутуута ми е достатъчна екстра.
Аз пък имам надеждата, че апаратите от най-ново поколение ще са много по-сполучливи и приемливи за хора, които все още работят, работят в динамична среда и са активни в социалния живот. Неприятно ми е постояно да бърникам в приложението myPhonak и да регулирам апаратчетата съобразно моментната ангажираност. Четох, че след определен период изкуствения интелект се самообучава и са отрегулира какви да са показателите в ресторант, в концертна зала, в тиха среда и т.н. Така че аз залагам на прогреса. А времето ще покаже дали съм била права.
Честит празник на четирите Светии и всички които носят техните имена!
Желая на всички успешен ден!

# 77
Здравейте. Писах преди доста време в другата тема и сега имам един въпрос към вас. ☺️ Минах преглед, после ЛКК и получих две съобщения по Вайбър от НЗОК. Второто е НЗОК: ОДОБРЕНО заявление:  ..xxxxxx.. до: 19.03.2026 въпроса ми е този десет цифрен номер ли е кода който взимат в магазина или е номер на заявление и трябва отделно да получа някакъв пин ? Обърках се 🤔🥴

# 78
Здравейте. Писах преди доста време в другата тема и сега имам един въпрос към вас. ☺️ Минах преглед, после ЛКК и получих две съобщения по Вайбър от НЗОК. Второто е НЗОК: ОДОБРЕНО заявление:  ..xxxxxx.. до: 19.03.2026 въпроса ми е този десет цифрен номер ли е кода който взимат в магазина или е номер на заявление и трябва отделно да получа някакъв пин ? Обърках се 🤔🥴

Това е.

# 79
Gigi, сърдечно благодаря! ☺️

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 16:44 от tatatuni

# 80
Вие с какъв модел сте
Не бях чувала за такива модели и набързо хвърлих око в нета за какво иде реч. Според мен всичко е маркетинг и излишни функции.
Като човек, купил си скъп апарат си мисля, че голямата загуба на слух, не може да се навакса. Блутуута ми е достатъчна екстра.

# 81
Здравейте, vpp_29
 Signia Insio Charge&Go 7AX, Rechargeable.
Уточнявам, че е купен с онлайн поръчка и взет от Германия. Рискувах да отида там да ми вземат отливка и ми го пратиха по куриер с настройки по аудиограма. Дадох 1990 евро. Далаверата ми беше, че е по-евтин поне с 500 лв спрямо БГ, отделно си намалихме данъчното задължение в Германия, тъй като мъжа ми живее там и ми признаха фактурата за разход. Две години преди това ползвах помощта по нашата здравна каса за другият апарат, който пък ми е модел Signia pure 312.

# 82
Момичета,  взех си апаратче след две години мислене и съм много щастлива. 😁 Вчера за първи път говорих с мъжът ми без да казвам постоянно,, моля " и започнах да говоря по тихо. 🤭☺️  Преди се чудих дали изобщо имам нужда и си казвах, че мога и така, но сега виждам колко е различно. Апарата е фонак терра. Нищо особенно от към екстри, но предполагам, че това е моят апарат.  Нищо не ме дразни или пречи. За сега се чувствам идеално. ☺️ Служителката в Ототон ми определи глухотата като класическа за хора които са изложени в шумна среда . Аз не съм била но... Това е. Сега се чувствам прекрасно . 😀

# 83
Супер! Едно апаратче ли сложихте? Каква е цената на модела?

# 84
Alia1, да, само едно сложих. Апаратчето е 1250 лв. но  след помощта от НЗОК плащам 250лв. Не ми стана ясно обаче какво е това плащане за гаранционен срок. Всеки продукт трябва да има задължително гаранционен срок по закон. Служителката така ми го каза, че все едно няма и е задължително а аз не мисля, да удължавам. Гаранцията се поема когато има ,,фабрична повреда" иначе не. Със сигурност ако има такава ще се разбере първата година . 🤷 За мен лично това е безмислено. 🤔 Ако се повреди след две години от носене... заради мен така или иначе ще си плащам. Това си е лично мнение де. Мъжът ми работи като техник в една голяма фирма точно на продукти в гаранция и много се смя,  че предлагат да се плаща за пет години гаранционен срок.

# 85
Апарата си има две години гаранция и вие допълнително чрез доплащане удължаване гаранцията. Аз не го направих и не съжалявам
Alia1, да, само едно сложих. Апаратчето е 1250 лв. но  след помощта от НЗОК плащам 250лв. Не ми стана ясно обаче какво е това плащане за гаранционен срок. Всеки продукт трябва да има задължително гаранционен срок по закон. Служителката така ми го каза, че все едно няма и е задължително а аз не мисля, да удължавам. Гаранцията се поема когато има ,,фабрична повреда" иначе не. Със сигурност ако има такава ще се разбере първата година . 🤷 За мен лично това е безмислено. 🤔 Ако се повреди след две години от носене... заради мен така или иначе ще си плащам. Това си е лично мнение де. Мъжът ми работи като техник в една голяма фирма точно на продукти в гаранция и много се смя,  че предлагат да се плаща за пет години гаранционен срок.

# 86
Здравейте,

бихте ли ме посъветвали, при загуба на слух,  как е най-добре да се процедира. Ходила съм веднъж преди 15 години сигурно, после може би преди 8, казаха ми че е необратимо и да се пазя, концерти например че не са препоръчителни и много шумна обстановка. При мен е генетично най-вероятно, защото проблемът е от ученическите ми години и имам близки роднини със същия проблем. Не помня поставена ли ми е диагноза и каква, на тези години тогава си казах ок, изглежда е неизбежно, донякъде игнорирах нещата.
Сега не ми се занимава много с УНГ лекари отново, имам усещането, че има влошаване и ми се иска да се опитам с апаратчета дали ще се получи. Ако разбирам правилно аудиограми правят и по "магазините" за слухопротезиране. Мога ли направо да посетя такъв без да минавам през УНГ?

# 87
  • Карлово
Ако разбирам правилно аудиограми правят и по "магазините" за слухопротезиране. Мога ли направо да посетя такъв без да минавам през УНГ?
Да, можеш. Те са търговци и ще те тестват и ти ще тестваш от апаратите им. Все пак е добре лекарско мнение, възможно е да ти предложат терапия, която е подходяща за твоето състояние.

# 88
  • Добрич
Анонимен, когато имаш решение на лекарска комисия НЗОК отпуска сума за слухопротезиране. По-напред в темата съм качила таблица със сумите.

https://bg-mam.ma/p/1761328/50074244

# 89
Добро утро и успешна седмица на всички.
Много благодаря за бързите отговори. За София някой би ли препоръчал конкретен търговец? Ако отида на две места например, всеки си тества сам или ще ми дадат аудиограмата все пак?

Общи условия

Активация на акаунт