За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 15

• 18 721
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Имам въпрос към англо - гледащите:  за 13.т.м. беше обявен "A love never  lost" с Ли Сиян, но не го намирам в Дорамите. Как е на вашите платформи?
Уини  тук с англ.субтитри https://www.iq.com/play/a-love-never-lost-episode-1-lmhkxqjh10?lang=en_us вече има 10 серии. Все още не го намирам преведен на руски, но го срещнах под името "В безмолвном ожидании встречи"

# 586
https://www.google.com/search?q=a+love+never+lost+li+xian&oq=a+l … le&ie=UTF-8#ebo=0

Това ли е? В Kisskh има 12 епизода, имат си субтитри.

# 587
  • София
Роца, допреди няколко години не само тези деца, ами и извънбрачните са били така - нямали са право да ги регистрират, нямат ЕГН, не могат да учат, работят - не съществуват. Сега са променили политиката и вече дават ЕГН-та на всички със задна дата. В опит да насърчат раждаемостта.

victoria,

Скрит текст:
понеже си имам, откакто бях млада, един списък с неща, които трябва да разбера от първа ръка дали са верни, защото съм любопитна - за корейците не мога да коментирам, но за някои от другите (като САЩ, африкански страни и Китай), мога да кажа, че е вярно донякъде, но не съвсем - има случаи, в които бягат от средностатистическото - къде на плюс, къде на минус.

Докато чакам Legend of Zang Hai се чудех какво да подхвана набързо и реших The Wolf. Ама съм спряла на средата на първи епизод, защото… тази физиономия толкова ме потресе, че даже проверявах Darren Wang дали играе изобщо някъде:

# 588
  • Русе
Danifin1, Unicorn88, благодаря! Исках само да знам дали не са го стопирали. Моят английски е на ниво 1-ви клас, затова гледам основно руски и по-рядко гръцки.

# 589
  • пак на Рив Гош
Вики, не се отчайвай от картинката Joy - първо, не се знае, дали това е официалната статистика. Второ, не се знае как са направени измерванията - дали средна стойност от три независими измервания с шублер при представителна извадка на населението на дадената страна, или е self-reporting от 100 човека, където всеки е мерил къде с линийка, къде с окомер и не се знае колко честно си е признал резултата. И трето - измерените стойности обикновено имат гаусово разпределение, тоест винаги има и много високи, и много ниски крайни стойности, та не се знае нашите "оппа" към кои попадат Joy . И последно, ако спомените ми по физиология не са съвсем избледнели - малките "инструменти" при определени обстоятелства увеличават размерите си повече (в проценти) в сравнение с големите такива Wink .

Alya, и аз доста харесвам мелодиката на японския език, повече от китайския със сигурност.

Unicorn, краткият отговор е "семейството".
Дългия отговор го слагам в скрит текст:
Скрит текст:
В предаването представиха 3 случая (да напомня, снимано е преди 2019та, докато политиката на "единстваното дете" е направена по-гъвкава през 2016та, оттогава нещата може да са се променили) :
- номер едно - млада дама на 23 години - майката е работничка във фабрика, забременяла непланувано. Докато се накани да абортира, претърпява злополука, налагат се операции, инфекции и лекарите ѝ забраняват да абортира. Независимо от това, не може да впише момичето в семейния регистър. След това остава инвалид и е уволнена от работа и е останала на инвалидна пенсия. Голямата сестра е ходила на училище и е преподавала на свой ред на малката. Бащата е починал преди няколко години, голямата сестра работи във фабрика и издържа семейството. Каката се е омъжила, но семейното положение е тежало на мъжа ѝ и са се развели. Към момента на репортажа трите живееха заедно, малката сестра ходеше тайно на лекции по право и английски в университета, като минаваше през един заден вход, за да не я спрат за проверка на документите, а през уикенда ходеше да чете в библиотека с картата на сестра си. Беше давала доста интервюта за местни медии, за да ги сенсибилизира за проблема и беше завела няколко дела, за да ѝ признаят правото на съществуване. Беше намерила една вратичка в закон от 50тте години, преди да влезе в сила поритиката за едното дете. В края на репортажа казаха, че известно време след края на снимките е успяла все пак да вземе документи и да стане истинска гражданка.
- номер две - момиченце на 8-9 години - родителите са успели да го "легализират" и запишат в семейния регистър (тия червени книжки, дето ги гледаме по сериалите). Само че след това трябвало все пак да платят глобата, че са имали второ дете без разрешение, сумата е 32хил. евро. Подали са молба в съда да им опрости част от глобата, но молбата им е била отхвърлена. Според майката, обяснението е било, че държавата не иска да създава прецедент, защото после всички вече платили глобите щели да поискат да им ги опростят, или да им възстановят парите. Предполага се, че сумата от тези глоби е била около 2млрд евро (ако не ме лъже паметта).
- номер три - момиченце на около 3 години, родено почти преди, или веднага след реформата на закона за едното дете. В този случай родителите са успели да го узаконят и даже не са платили глобата от 32хил евро, защото имали познат на висок пост в префектурата на родния им град, платили са само 300 евро държавни такси. Проблемът е, обаче, че детето се води "родено" в родния им град, а не в Пекин, където живеят и където е роден големият ѝ брат и, съответно, няма пекинско жителство. Това означава, че може да ходи на училище в Пекин до прогимназията, но няма да може да учи в гимназия в Пекин, дори и в частно училище. Ще трябва или да я пратят в родния ѝ град, или цялото семейство да се премести там, когато стане време за гимназията. В този случай ми направи впечатление една реплика на майката, че в Китай "детето като порасне, трябва да може да издържа родителите си, както и бабите и дядовците от двете страни, и те решили, че този товар е непосилен само за сина им". Един вид, направили са си второ дете, за да помага на вече роденото при гледането на възрастните родители в бъдеще. За мен някак си, по-логичното е да се замисля как бих улеснила детето ми да не се занимава с мен, вместо да му раждам братче или сестричка, за да могат двамата да се грижат за мен като остарея. Културни различия!

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 09:36 от Роца

# 590
  • София
Някой да е почнал The Prisoner of Beauty?

# 591
  • Русе
Аз. Simple Smile Първите 5 епизода бяха динамични, 6-и в началото е  "шопско натрисане на място" ( не знам за колко време). Аз малко и поизчаквам субтитри, но като общо сериала е интересен. Засега.

# 592
  • София
Аз. Simple Smile Първите 5 епизода бяха динамични, 6-и в началото е  "шопско натрисане на място" ( не знам за колко време). Аз малко и поизчаквам субтитри, но като общо сериала е интересен. Засега.

Супер, мерси! Пуснаха го като отложиха The Legend of Journey и много го хвалят.  Понеже не мога да издържа The Wolf, даже не стигна до появата на Сяо Джан там, си търся друго до понеделник.

# 593
Или се занимават с разни дребни детайли на ежедневието... като работа Joy
Дааа😭
А аз скоро се подигравах на един дракон с провалена кариера, който в момента обикаля с човешко тяло, опитва всички земни блага, плаши краля, изпраща подчинените му на пътешествие с ураганен вятър, спасява ученичката си от гладното си братче и единственото, което трябва да направи е да се пребори с един призрак.
Нищо работа.

Ама съм спряла на средата на първи епизод, защото… тази физиономия толкова ме потресе, че даже проверявах Darren Wang дали играе изобщо някъде:
Вече няма да играе никъде. Първо беше обвинен, че е част от група, която помага на младежи да избегнат задължителната военна служба в Тайван срещу съответна сума, а после беше обвинен в опит за убийство на двама души.

Пък и сериалът наистина е лош. Беше пуснат след дълга пауза и буквално си личеше къде е преправяно, за да е доволна ПМ, цели сюжетни линии остават отворени и края е....китайски.Не на последно място ролята на Сяо Джан е малка и не си струва да се гледа заради него.

# 594
  • София
Ама съм спряла на средата на първи епизод, защото… тази физиономия толкова ме потресе, че даже проверявах Darren Wang дали играе изобщо някъде:
Вече няма да играе никъде. Първо беше обвинен, че е част от група, която помага на младежи да избегнат задължителната военна служба в Тайван срещу съответна сума, а после беше обвинен в опит за убийство на двама души.

Пък и сериалът наистина е лош. Беше пуснат след дълга пауза и буквално си личеше къде е преправяно, за да е доволна ПМ, цели сюжетни линии остават отворени и края е....китайски.Не на последно място ролята на Сяо Джан е малка и не си струва да се гледа заради него.

Мда, алгоритмите на социалните ме хванаха, че съм почнала да го гледам и веднага ми изскочиха новините за него от последните два месеца.

Не знаех, че са рязали обаче, мислех, че е бавен заради скандала на Сяо Джан, не за друго. Обаче и самата игра на повечето в първите 20 мин направо ме отказа.

Тъкмо влизах да пиша за "края по китайски" - снощи ми излезе и някакво обяснение, че преди 15 години всички сериали били с щастлив край независимо дали имал смисъл, публиката мрънкала и сега пък всички са им с тъжен - и пак мрънкат.

# 595
Не знаех, че са рязали обаче, мислех, че е бавен заради скандала на Сяо Джан, не за друго. Обаче и самата игра на повечето в първите 20 мин направо ме отказа.
Рязано е и има презаснемане, което си личи, а специалните ефекти са много смешни.
Краят е трагичен
Скрит текст:
един умира (Вълчето), друг страда (Тя),а  Сяо Джан е мърляв през цялото време.
Забавен е защото имало много спорни сцени в които се критикуват властта, въстание срещу императора и други деликатни теми свързани с властта и насилието.
С една дума  - добро решение, че си се отказала.
Всъщност аз не винаги успявам да разгранича човека от артиста ☺️ ако някой артист направи някоя тъпотия, която ме дразни и е в разрез с моралните ми ценности...повече няма начин да го гледам. Просто не мога. За това така и не видях един японски сериал, който трябваше да видя докато го излъчваха текущо, но аз гледах друго. Единият от героите се забърка в скандал в Хонконг в сексуално нападение и нападение над полицай (жена) при това не е измислен, а има свидетели и видеозаснемане.Как да го гледам или как да взема страната на героя му? Няма начин.

Много се надявам Legend of Zang Hai да го има и по други платформи, а не само по YOUKU.

bb6,Джеф е с розова коса.
Скрит текст:
Rolling Eyes

# 596
  • София
Рязано е и има презаснемане, което си личи, а специалните ефекти са много смешни.
Краят е трагичен
Скрит текст:
един умира (Вълчето), друг страда (Тя),а  Сяо Джан е мърляв през цялото време.
Забавен е защото имало много спорни сцени в които се критикуват властта, въстание срещу императора и други деликатни теми свързани с властта и насилието.
С една дума  - добро решение, че си се отказала.
Всъщност аз не винаги успявам да разгранича човека от артиста ☺️ ако някой артист направи някоя тъпотия, която ме дразни и е в разрез с моралните ми ценности...повече няма начин да го гледам. Просто не мога. За това така и не видях един японски сериал, който трябваше да видя докато го излъчваха текущо, но аз гледах друго. Единият от героите се забърка в скандал в Хонконг в сексуално нападение и нападение над полицай (жена) при това не е измислен, а има свидетели и видеозаснемане.Как да го гледам или как да взема страната на героя му? Няма начин.

Много се надявам Legend of Zang Hai да го има и по други платформи, а не само по YOUKU.

Скрит текст:
Rolling Eyes

О, и аз не мога да разгранича. То не толкова разграничаване, ами като не подкрепям даден актьор заради мисленето му или действията му, някак не ми се ще да гледам работата му.

Legend of Zang Hai ще го дават по Disney + за някои азиатски страни, но не помня за кои.

# 597
  • България
Всъщност аз не винаги успявам да разгранича човека от артиста ☺️ ако някой артист направи някоя тъпотия, която ме дразни и е в разрез с моралните ми ценности...повече няма начин да го гледам. Просто не мога...
... и си казвам, че след като е приел такава роля, значи най-малко подсъзнателно го влече.
Например, единият от любимците ми, който е бил и пръв списъка ми излетя, защото в една от ролите си упояваше и изнасилваше жени.
Тия с гейските роли също или излитат, или минават надолу.
Видя ли ги в такава роля, после не са ми убедителни като влюбени в героинята.
Това ме подсеща за една сцена с Миранда от Сексът и градът.
Беше в един от първите сезони, трябваше да се направи на гей заради кариерата си.
За всеки случай се целунаха с другата и Миранда каза не, обаче погледът ѝ, тялото ѝ казваха да.
Чак когато излезе новият сезон прочетох, че актрисата предпочита жени, а и героинята ѝ пое натам.
Това само потвърждава съмненията ми, че ролята понякога издава човека.

# 598
  • вятърничава
Скрит текст:
Rolling Eyes
Ох, уплаши ме Scream
Да не се готви да влезе в образ на вампир? На това ми заприлича. Поне да беше показал и зъбки Wink

# 599
Legend of Zang Hai ще го дават по Disney + за някои азиатски страни, но не помня за кои.
И за Дисни не плащам.То е ясно, че него няма да го гледам по официалните платформи, но се надявам да го има при другите макар и със закаснение.

Ох, уплаши ме Scream
Да не се готви да влезе в образ на вампир? На това ми заприлича. Поне да беше показал и зъбки Wink
Може да е вампир, който източва кръвчицата на фризьора си 😎

Общи условия

Активация на акаунт