За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 15

• 18 776
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
Да попитам victoria, ако Гонг Ю или красив китайски актьор се беше появил на МЕТ гала по гащи, щеше ли да го критикуваш така,а? Joy
Вероятно имам изкривявания от кариерата ми, която продължително време изискваше от мен спазване на дрес код и то в детайли (например в Япония Министерство на търговията и индустрията изпраща до чуждестранните мисии специално писмо кога през лятото се разрешава носенето на ризи без вратовръзки и неподплатени сака) аз съм от поколението, което все още вярва, че за всеки случай и повод има подходящо облекло. И да, много харесвам фотосесията Монстър на Гоблина https://www.facebook.com/reel/704375588862949?fs=e&fs=e, но ако отиде на Мет Гала по гащи ще ми стане много тъжно (въпреки , че осъзнавам, че това не е негов избор, а на клиента- в случая еднакъв с този на Лиса- Луи Вютон).
Скрит текст:
За който се интересува- не знам дали са търсили само провокацията с прекрасното тяло на Лиса. Вече всичко се политизира, знаете, че се тя се води близка до един от най-богатите държатели на модни марки в света. На Мет Гала 2025 Лиса от BLACKPINK предизвика полемика с избора си на облекло, което някои възприеха като обидно към афроамериканската общност. Тя носеше дизайнерски костюм на Louis Vuitton, включващ дантелено бельо с бродирани лица, едно от които потребители в социалните мрежи предположиха, че изобразява иконата на гражданските права Роза Паркс. (това лице е разположено на много знаково и "неприлично място".) Това предизвика вълна от критики, особено предвид темата на събитието – „Superfine: Tailoring Black Style“, която отдава почит на черната мода и култура .
В отговор на обвиненията, представител на художника Хенри Тейлър, сътрудничил с Louis Vuitton за дизайна, заяви, че лицата върху облеклото са на негови близки – съседи, приятели и роднини, а не на известни исторически личности като Роза Паркс .
Въпреки това, критиките не стихнаха, като някои припомниха предишни обвинения към Лиса за културна нечувствителност, включително предполагаема употреба на расови обиди и присвояване на афроамерикански културни елементи. Тези фактори засилиха възмущението от участието ѝ в събитие, чиято цел е да почете черната култура .
До момента Лиса и Louis Vuitton не са направили официални изявления по въпроса.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 00:18 от victoria vassileva

# 511
  • София
Ох, за това в скрития текст имам много да кажа, но няма.

Но миналата година на запад вървеше някаква кампания срещу Wang Yibo, защото във Formed Police Unit имало сцени, в които е с афро-плитки и почернено лице.

На 18.05 започва The Legend of Zang Hai.

Аз точно започнах Serendipity, хвалят го, но трябва да го изгледам до 18-ти (дано го пуснат целия дотогава), защото тогава ще съм залепена за Xiao Zhan.

# 512
Да, изглежда да не е калинка.  Може да учил заедно със жена си - плащат 1 такса, учат и двамата, сигурно са скъпи tuition fees JoyJoyJoy
направо неузнаваем на някои снимки
https://es.pinterest.com/pin/ren-guochao-x-nie-huan--42362052737985673/
с детето много сладки:
https://es.pinterest.com/pin/442478732154035199/
Може да няма завършено актьорско образование, но, от малкото гледани неща в негово изпълнение, той се справя прилично добре. Женен е за своя колежка, Nie Huan, която е с образование - "The Central Academy of Drama".

# 513
  • София
Според мен много от младите актьори, които са от “идол” ерата, взимат уроци по актьорско майсторство. Колкото и добре да изглеждаш, ако си дърво - ще те взимат в сериали няколко пъти и въпреки това ще си дотам. Така че не съм сигурна колко е релевантно това с образованието. А и китайците сравняват актьор на 25-30 с такъв на 45+ - дори да са завършили такова образование, опитът си казва думата, струва ми се прекалено вглеждане вече това тяхното. Талант, обучение и много работа - това е за мен.

(И тук съм малко пристрастна покрай нашия НАТФИЗ, защото имам много талантливи приятели, които навремето не ги приеха там за сметка на хора с връзки, но като се появиха театралните школи се записаха и сега някои от тях са актьори в големи театри. Докато актьори с образование рецитират като на конгрес на Партията).

# 514
Елза, за НАТФИЗ и аз се сетих, като слушах китайката как обяснява, ча новите актьори не били обучени и това много личи.  Но излиза, че има много академии за актьори в Китай, не е да има 1 НАТФИЗ и който не го приемат, надежда всяка да остави.  Може би са много скъпи - не ги знам защо не учат. "Имаме толкова талантливи млади актьори, но те не са били правилно обучени да бъдат актьори. Те бяха открити за това колко са красиви, колко потенциал имат, но сравнението е просто... OMG (хваща се за главата)."
После, сценаристът на Princess Royal бил зле с  китайската граматика и как пък никой не реагирал при снимките.
То като я слушаш, ще излезе, че неграмотници ги правят тия продукции - актьорите не учили за актьори, сценариста *(писателят, авторът) пък не знаел китайска граматика.

# 515
Мили дами, намесвам се без да знам какво обсъждате. Само за лингвистичната страна на въпроса. Централната власт налага мандрин за официална езикова норма. Но всъщност може да има двама китайци от сравнително неотдалечени места, които говорейки да не се разбират помежду си. Към 2024 г. в Китай живеят около 1.41 милиарда души, което го прави най-населената страна в света след Индия.
В Китай официално са признати 56 етнически групи. Най-голямата от тях е хан (около 91% от населението). Останалите 55 малцинствени етноса включват уйгури, тибетци, джуанджуни, хуей, мънчжу, и др.
В Китай се говорят над 290 езика. Основният официален език е путунхуа (стандартен мандарински китайски). Освен него се говорят още: кантонски, шанхайски, хакка, у, мин и др., както и езици на малцинствата: тибетски, уйгурски, казахски, корейски, джуански и много други.
Излиза, че езиковите познания са много сериозен стратификационен фактор.

По-рано бяхте поставили въпроса на колко години стават студенти, защото някой работел още от 16 годишна възраст като "студент". Според мен това е лош превод от английски език, където student може да значи и ученик. Не съм чувала англоговорящ да използва pupil.

За актьорското майсторство. По аналогия с езиците може да има огромно разнообразие какво представлява театралното образование- например за китайска традиционна опера- пекинска или шанхайстка? Или по Станиславски? Специални училища обучават на танци и акробатика, както на специфично пеене и музикални инструменти. Има училища за гримьори и сценографи и т.н.
И разбира се, ако си петъчно красив никой пет пари не дава каква ти е дикцията- красота се създава по-трудно от дублаж.

Петъчен бонус:
https://www.facebook.com/reel/1217968239232327

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 04:38 от victoria vassileva

# 516
  • София
victoria, бях сложила линк към видео, в което една китайска обясняваше защо сериали, които се харесват на западната публика, са оплювани в Китай и причините бяха, че младите актьори нямат актьорско образование и не успявали да предадат емоциите, че имало сериали, в които било пълно с граматически грешки (даде за пример Princess Royal)  и не помня третото. Та по тоя повод обсъждаме.

Prinx, аз по-скоро си милех за нашия НАТФИЗ заради това, че познавам добри актьори, които не са завършили университет с такава специалност, но с курсове, уроци и талант успяха да пробият.

За петък:

Малко плът

Magic Mike по китайски

Как да подредим гардероба си

Китайски актьори по плочки:

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 08:54 от ElzaFB

# 517
ElzaFB, благодаря за пояснението. Актьорското майсторство следва каноните на времето и традициите на едно общество. А за граматичните или диалектни грешки може да се направи дублаж. Изкуственият интелект става все по-добър. Но в основата на подобна критика често е завист към младостта и красотата. Бях чела, че за моя любимец Хейди (Дилън Унг) често има критики за диалекта му и го дублират. Актьорите играят по сценарии, който получават, а не измислят. От сърце желая прекрасен ден!

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 08:36 от victoria vassileva

# 518
Да попитам victoria, ако Гонг Ю или красив китайски актьор се беше появил на МЕТ гала по гащи...
To....След Джон Сина на  Оскари-те 2024  вече нищо не е същото. Ама аз не съм му фен, но съм фен на Сашо Скарсгард, а той беше по бельо на някакви награди на МТV (нямам представа коя година).
Искам да кажа, че ако не на Мет Гала или на сцената кога могат да проявят въображение и да се изфукат с нещо оригинално и невъзможно за носене на друго място? Не визирам Лиса от BP, защото ... да, тя беше скучна.
Винаги си представям тоалетите от МГ като произведение на изкуството (миналата година имаше рокля от пясък 😍), ходещи картини или нещо творческо и извън моето въображение, което няма да се види по улиците, но и тази година темата не беше много благодатна.
Харесах наистина много Джена Ортега
https://www.instagram.com/p/DJUnVANStax/?hl=bg

За всички останали теми, които сте подхванали...аз се отказах да се опитвам да разбера културните, хранителните,  социалните и всякакви  други разбирания на всички останали милиарди хора след като собствената ми половинка каза, че не харесва салата с фурми 😱😭 Как?Защо?😭😭😭

# 519
след като собствената ми половинка каза, че не харесва салата с фурми 😱😭 Как?Защо?😭😭😭

Развесели ме, защото вчера синът ми реши след 33 години избягване на плодове и зеленчуци, да ми сподели какво чудо е открил- ябълка със синьо сирене. Какво друго да му кажа, освен да опита  и с круша.

Завърших 11 епизод на Застраховките от развод. Много исках да видя Ли Дон Ук в нещо трогателно. Нещо куца на сериала. Убедителност. Достатъчно заряд на личните истории. В 11 епизод имаше една достойна сцена- когато героят на Дони вижда бившата си съпруга щастлива с нов партньор. Де да беше толкова лесно!...

# 520
Развесели ме, защото вчера синът ми реши след 33 години избягване на плодове и зеленчуци, да ми сподели какво чудо е открил- ябълка със синьо сирене. Какво друго да му кажа, освен да опита  и с круша.
Също със смокини и мед.

Да не е съвсем спам 😸
Гледах 2 (от общо 10 епизода) на Regeneration . Китайски. Трилър с елементи на мистерия, но не фентъзи или фантастична мистерия.
5-тима души са поканени на четене на завещание на човек, който са познавали. Преди да разберат последната му воля трябва да разкажат как  и защо са се запознали. Така осъзнават, че всеки познава различна негова самоличност и явно са били измамени от него. Поне за първия съм сигурна, но с всичко видяно имам съмнения дали въобще е мъртъв.

Трейлър на новия сериал на Джи Суб - Mercy for None
Скрит текст:

Нещо не ме радва.

# 521
  • Русе
И понеже е петък, аз обръщам внимание на плочките от Елза! Heart Eyes
 Чиста проба наслада за окото! ( протривам ръце, че нямам емотикон) Някои са скромни плочки, други - явни, но от "скромния" Ибо мога да видя такава феерия на дансинга, каквато други негови колеги не могат. Flushed

# 522
  • София
И понеже е петък, аз обръщам внимание на плочките от Елза! Heart Eyes
 Чиста проба наслада за окото! ( протривам ръце, че нямам емотикон) Някои са скромни плочки, други - явни, но от "скромния" Ибо мога да видя такава феерия на дансинга, каквато други негови колеги не могат. Flushed

Win, специално за теб още малко от "скромния" Ибо:

Exploring The Unknown съм си го сложила от миналата година в списъка за гледане. Grinning Не ми харесва Ибо в лице последните няколко години, но пък предаването изглежда интересно, а и от лицето надолу мога да си го гледам без проблем.

И като говорим за феерията на дансинга, едно от любимите ми негови изпълнения:

# 523
И Бо го харесвам само като актьор и го оцених наистина след Hidden Blade където си партнираше с Тони Леунг (който впрочем  няма актьорско образование). Външно не ми харесва, но явно обичаме еднакъв спорт и сме една зодия 🤣

# 524
  • вятърничава
Трейлър на новия сериал на Джи Суб - Mercy for None
Скрит текст:

Нещо не ме радва.
Доста напомня A Company Man. Трябва да ни радва факта,че все още се появява на екран и то в компанията на тези аджушита. Какво може да очакваме да играе актьор на 47г с неговата биография и филмография?! Романтика едва ли, то ще е някоя драма. Или ще е полицай/детектив/бодигард, или ще е от другата страна на закона - бандит,престъпник, отмъстител. Шпионин, адвокат и доктор вече ги отметна, завръща се и в бъдещето с извънземни. На Рейн и Чу Джи Хун последните роли какви са.

Общи условия

Активация на акаунт