Всичко за гел лаковете - тема 58

• 48 795
  • 744
  •   2
Отговори
# 150
Тези от вас, които са имали алергия, в какво се е изразявала?
Появяваше ми се силен сърбеж по кожичките, след което се надуваха като балони и се пукаха с течност. След като преминах към хипоалергененните продукти ми отшумя.

# 151
Появяваше ми се силен сърбеж по кожичките, след което се надуваха като балони и се пукаха с течност. След като преминах към хипоалергененните продукти ми отшумя.
+ силно зачервяване на кожата около ноктите. Няколко пъти правих пауза, после пак пробвах и алергията спря чак, когато преминах на пречистени база + лак.

Има различни видове алергии, в зависимост към коя съставка сте алергични, копирам част от статия, която четох тогава:

Алергичната  реакция може да се появи при непоносимостта на отделни компоненти в гел лака. Тя може да бъде два вида: дихателна и контактна. Респираторна възниква при вдишване на химически изпарения, които се съдържат в гел лака и се проявява под формата на зачервяване на лигавицата на очите, парене в носа и болезненост в гърлото. В такива случаи е по-добре незабавно да потърсите помощ, за да не провокира усложнения.

Контактна алергична реакция се появява в резултат на взаимодействието на покритието с кожата, най-често в областта на кутикулата. Външно се изразява чрез зачервяване на кожата, поява на обрив и сърбеж. Често съпроводен с подуване на засегнатите зони.

Алергиите могат да се появят поради:

-Непоносимост в състава на гел лак и неговата опаковка, които често съдържат сами по себе си редица химикали като фосфорна киселина и колофон;

-Увреждане/изтъняване на нокътната плоча по време на полиране, поради което гел лака става особено труден за нокътя;

-неправилно съхранение на гел-лак, в резултат на което той променя своята структура;

–  недостатъчна дезинфекция на инструменти за маникюр.

Сред химичните елементи, които влизат в състава на гел-лака,
най-опасните са:

-Толуенът се добавя като разтворител, който сам по себе си е токсична смес;

Толуол- разтворител, който помага за лесно нанасяне и покриване на нокътя с лак. Парите на тази съставка са токсични и могат да предизвикат неврологични проблеми, повръщане, а според скорошни изследвания и тестове- негативни последици по време на бременност.

-Формалдехид, който се добавя към гел лак, за да удължи срока на годност и да предотврати образуването на мухъл и бактерии; Ползва се като консервант, втвърдява консистенцията на лакове, действа антибактериално. Въпреки факта, че човешкото тяло произвежда минимално количество формалдехид, съвсем естествено, тази съставка е определена като канцерогенна от Националната Програма по Токсикология в САЩ. Излагането на големи дози формалдехид във въздуха (под формата на пари) може да причини рак на гърлото, носа и кръвта, както и световъртеж и астма. Крайно НЕпрепоръчително е, да се използва при бременност.

-Дибутилфталатно вещество (DBP /дибутил фталат), което служи за предотвратяване на напукване на повърхността. DBP (дибутил фталат)- използван в индустрията на лакирането, заради свойствата си да намалява лющенето. След направени тестове е установено, че фталатите нарушават работата на ендокринната система като имитират хормона-естроген. Това може да доведе до ниска плодовитост и хормонални нарушения при жени.реакция; Вдишване на парите на това химично съединение

може да провокира алергична;

– Метилизотиазолинонът е друго вещество, което удължава срока на годност на гел лака.

Формалдехидна смола- вторичен продукт, произхождащ от форлмадехид, използва се масово в химически индустрии. Може да предизвиква алергични реакции и дразнения, бели петна по кожата и частична загуба на нервни усещания.

TPHP (Трифенил фосфат)- придава гъвкaвост на лако- течността, за това много, дори известни марки лакове го използват активно в продукцията им. Според иследването на тази съставка, направено от университета Duke, в САЩ, бе установено че нивото на TPHP в урината на участващите в експеримента е пораснал 7 пъти, в течение на 10-14 часа след слагането на лака за нокти. Използването на продукти с TPHP може да засегне негативно ендокринната система и да причини проблеми с плодовитосста, хормонален дисбаланс и дори, няколко вида рак.

Парабени- изследванията за вреда на тази съставка са се умножили стократно в последно време. Вече много производители пускат на пазара продукти, маркирани „без парабени“, за да привличат повече клиенти, които се грижат не само за красотата, но и за здравето си. Самата съставка представлява по-евтин консервант, който удължава живота на козметичния продукт. Парабените могат да предизвикат рак на гърдата при жени. Също така, не допускат слънчеви лъчи и естествените витамини от водата и въздуха да проникват към нокътната плочка.

Когато използвате гел-лак, който съдържа горните елементи, следвайте всички предпазни мерки и се опитайте да използвате хипоалергенни лакове. Те са популярни сред творците на ноктите,защото помага, когато трябва да предпазите клиентите от алергии и последващи усложнения. Такива лакове се правят само от най-висококачествените суровини и се проверяват внимателно. Поради това хипоалергенните гел лакове са в най-високата ценова категория.

Алергична реакция се появява от излагане на кожата на ултравиолетовите вълни. В този случай е по-добре да опитате с вид лакове, които не е необходимо да се сушат в UV лампа.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 15:09 от FreesiaR

# 152
  • Бургас
Ох, отказвам се. Твърде сложно е за мен.
То дехидрататори, праймъри, бази, лак, топ, лампи, пили. Ще фалирам за едните нокти.
Grinning

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 20:28 от Irene Adler

# 153
Всичко на всичко с 200 лева можеш съвсем спокойно да се заредиш с хубави, некитайски продукти.
Шише спирт, безвлакнести тампони, ръчна пила, буфер пила - общо 20 лева.
Ултрабонд, прозрачна база и топ лак на Коди - общо 60-70 лева.
Лампа - 30-40 лева.
Хубави клещи за кожички ако ползвате са скъпи (около 50лв), но има и в алиекспрес/тему прилични за 18-20лв.
Избутвач - хубав около 20лв, от али/тему и за под 10лв съм виждала.
И ви остават едни 50 лева да си купите два цвята или две цветни бази на Коди, или пък 10тина цвята от китайските, въпрос на избор вече.

# 154
  • Mostly in my mind
Последните 2,3 пъти като се правя забелязвам,че след известно време лакът започва да се отделя от към кутикула. От 6,7 години се правя,като че ли не се е случвало досега. Идея на какво може да се дължи? Само базата ми е различна. Ръбър, на Коди. Всичко друго си правя както обикновено.
Един топъл,топъл

# 155
  • Пловдив
Може ли да ми препоръчате безкиселинна база?

# 156
Здравейте! Трябва ми помощ с избора на продукти. От известно време се опитвам да правя ноктите си вкъщи. Използвах гел и праймер на PrettyGel и бях доволна първите пъти. Обаче последният път гелът се отлепи бързо и се начупи. Моите нокти са много тънки, меки и чупливи, затова искам да ги изграждам с гел. Можете ли да ми препоръчате хубав гел и праймер? Използвах и "Base Gel Miracle" на Elisium, имате ли мнения за него?

# 157
Също съм с много тънки и разслояващи се нокти. Само с база и гел лак не ми се получиха нещата. Ползвам за трети път гел за изграждане на Клареса, много съм доволна. Взех го на промоция, най-малката кутийка от 12 грама, която пак е огромна за любител. Днес ми дойде и вариант в Milky white.
Прилагам произволна снимка от нета

Тук и моят маникюр

# 158
При мен същото, зачервяване, сърбеж и мехурчета около ноктите.

# 159
Здравейте момичета.
Някой ползвал ли е База заздравител с кератин 5 в 1 на Клареса? Аз си я купих с идеята че заздравява ноктите, но сега се зачудих да не би да се сваля трудно или пък да е нетрайни..

# 160
  • Down south
Някой ползва ли този инструмент и лесно ли се работи с него.
Виждам го за първи път

# 161
Здравейте, не съм писала доста отдавна.
Мързи ме зверски да се лакирам и го правя 2 пъти в годината.
Време е да подновя пазара та се връщам да ви чета да видя какви са последните тенденции в марките.

# 162
Имам глупав въпрос, мога ли на готов вече маникюр с каучукова база (цветна е, но днес на светлина ми се струва по-прозрачна от колкото ми се иска) да сложа още един слой база и пак топ? Каква трябва да е процедурата? Да изпиля леко, после спирт, после цветната база и т.н. или това въобще не е добра идея?

# 163
Имам глупав въпрос, мога ли на готов вече маникюр с каучукова база (цветна е, но днес на светлина ми се струва по-прозрачна от колкото ми се иска) да сложа още един слой база и пак топ? Каква трябва да е процедурата? Да изпиля леко, после спирт, после цветната база и т.н. или това въобще не е добра идея?
Може - матирате с буфер пила, почиствате със спирт, после направо базата и накрая топ.

# 164
Моите клети нокти на ръцете след няколко неуспешни изграждания (защото бях супер изморена и не успях да доизпипам) вече са тънки като вестници в най-горната част.
До дъно съм изпилила и сложих база, лек гел и топ. Въпреки това пак се огъват краищата и се чудя как да процедирам. Да ги изчакам ли да поизраснат или да им сложа типсове ? Много ми е неприятно, не е много грозно, защото съм ги оформила и изглеждат прилично, но като пипна нещо и изтръпвам.
Знам, че трябва и почивка да им дам, но в момента ми се струва направо невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт