Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза, тема 3

• 11 335
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Ами навърши ги преди два месеца. Нито е риба, нито рак:)). Има да търка чиновете в училище още една година. И да носи една камара учебници в чанта на едно рамо, че раниците не били модерни във втори гимназиален етап 😯. Ама тийновете си плащат често за вироглавието. Ще попитам дали биха я прегледали без направление. Не виждам причина да откажат платен преглед или по фонд.

# 46
Ама тийновете си плащат често за вироглавието.

Можеш да ѝ споделиш какво се случва точно при плащането.
С ТЕЛК 75% пожизнен съм. Имам и други заболявания, но ми е даден именно заради сколиозата. Вече не мога да работя на компютър, защото ме боли целия гръб. Започна, когато бях на 25 г. и не става по-добре с ЕГН-то, независимо, че си поддържам гърба много.
Хайде, повечето ми симптоми са, защото имам и дискови хернии, ама неправилната стойка ще ѝ създава ред проблеми като мине 30 г. Ще има да съжалява за модните си решения.

# 47
Skiorche, трябва да се направи рентгенова снимка. Може да говорите с ЛЛ,да я види първо той или ортопед,за да ви насочи,защото когато раменете са приведени е кифоза,не сколиоза и се снима отстрани.
Алексиев,ако е същия,водила съм децата преди години в частен кабинет, знам от тук или ФБ ,че пак насочва при Чонгов.
Ние следим дъщеря ми в Пловдив, при Николай ,пак от екипа на Чонгов,но ходихме в началото и при Чонгов в Горна Баня. При нея сколиозата не се хвана на техния апарат а на рентг.снимка беше с 20 градуса. Това го пиша, за да знаете,че не може във всеки случай само на техния апарат да се разчита.

# 48
  • София
Благодаря ви, момичета! А мога ли да взема направление от личен лекар за тази снимка или трябва да е от ортопед? И какво да кажа : профил и фронтална на целия гръбнак ли?
Нашият рехабилитатор (Ценър Кинетика) й опипа гръбнака, огледа го и каза, че сколиоза няма. (Ако може да се разчита на това). Ама за кифоза ми е притеснениято.
Токуда ми е най -близко, ако там ще свършат работа.

# 49
Такива снимки, които са на целия гръбнак не се поемат от касата навсякъде. А и в София се правят в Пирогов, в Горна баня, от частните мисля в Токуда и още на 1 място, но не помня точно кое. Оф, и забравих и точното наименование, но снимката трябва да обхване гръбнака от шийни прешлени до опашката. Нещо като панорамна снимка е.
Аз си правих такава в Горна баня, защото ми искаха за ТЕЛК-а, преди година беше около 80 лв. С направление ортопедката ми каза, че можело в Пирогов, тя работи там (д-р Ели Иванова). Тъй че - трябва да се провери във всяка една болница как е положението, в Токуда се съмнявам, че ще минете по НЗОК.
И да, сколиоза и кифоза нямат нищо обшо, за кифоза трябва снимка в профил, за сколиоза - в анфас.

# 50
  • София, Манастирски ливади
Skiorche, минете през ортопед и той ще ви насочи за снимка. Имайте предвид, че за Чонгов часовете са за след 2 месеца, така че ако сте решили да се консултират с него, запазете си час, докато измислите къде да отидете на преглед.

# 51
За Пловдив към кого да се насочим ? Нямаме снимка ,но с просто око се вижда леко изкривяване в областта на кръста. Личният смята, че е временно.

# 52
  • Сливен
Здравейте, следя темата, защото и при нас се появиха в тийнеджърска възраст леко изразена кифоза и сколиоза. По тази причина мисля, че е по-добре да изберете ортопед и той да ви насочи къде и какво да се снима. При нас първия път личния лекар ни изпрати на снимка, потвърди се че има изменение и ни прати при специалист. Той обаче гледа снимката, въртя я, не я хареса и ни прати отново на рентген.
Д-р Чонгов не съм го чувала, той не е ли кинезитерапевт?
Дописвам - в областта на кръста не е ли лордоза?

# 53
Да, Чонгов е кинезитерапевт и доктор на науките от НСА, преподавател и обучител по методите на Шрот и Риго за България.
Лордоза всъщност е извивка. Има лумбална лордоза и шийна лордоза, но това са нормални неща, всеки ги има. Гръбначният стълб, погледнат в профил не е прав и си ги има тези извивки.
В някои случаи има усилена лумбална лордоза. Аз имам такова нещо, детето ми също. Нещо генетично е. Не е задължително да прави проблеми.
Когато обаче гръбначният стълб, погледнат в анфас е крив - говорим вече за сколиоза.

# 54
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми не е за тук. Записала съм час за преглед за дъщеря ми в Горна баня. Някой може ли да ми каже къде се извършват прегледите, в самата болница или в постройките в съседство(там сме я водили на профилактичен преглед като бебе).

# 55
Здравейте,
Отдавна се каня да пиша в темата, защото ме притеснява постоянната поза на дъщеря ми (18 г.). Раменете са напред вече оформя изгърбване в горната част на гърба. Постоянно крякам “изправи раменете” , тя се сепва и след малко е отново в изходна позиция.
През годините се е налагало да ходи на рехабилитации по друг повод и съм питала дали има сколиоза - нямала уж. Вече и аз се замислям да направим рентгенова снимка. Не знам дали не сме безвъзвратно закъснели с шансовете за корекция. Иначе е спортистка, ходи 2-3 пъти в седмицата на фитнес.
Къде бих могла да заведа 18-годишно “дете”?  Дали ще я приеме д-р Алексиев от Горна Баня?
При Чонгов със снимка ли се ходи или там той прави някакъв скрининг на алтернативна апаратура?
Д-р Влаев от Токуда добър вариант ли е за първи преглед,, диагностициране и евентуално препоръки за лечение? И при него ли трябва да отидем със снимка или той я назначава и се прави на място, като резултатите се обсъждат на вторичен преглед?
Много ще съм благодарна за насоки и препоръки за ортопед. Отделно ще консултираме и допълнителна ладиевидна кост на ходилото, която се получи от неподходящи обувки при спорт. Има и плоскостъпие според мен, но и това ще го обсъдим.

Здравейте,
От опит с Токуда, но при друг лекар. Имахме стара снимка и направление от личен лекар. Лекарят написа направление и направихме на място нова, без допълнително заплащане.
Предполагам, че това е нормална практика.

# 56
  • София
А доволни ли сте от другия лекар? Гледам, че Влаев е спец. по гръбначни изкривявания и затова се ориентирах към него. Ние ще сме по фонд, че с направление бая ще чакаме.

# 57
А доволни ли сте от другия лекар? Гледам, че Влаев е спец. по гръбначни изкривявания и затова се ориентирах към него. Ние ще сме по фонд, че с направление бая ще чакаме.

Да, определено. Д-р Станислав Балев.
И аз като вас търсех информация и препоръки и така стигнах до него.
Не конкретно със сколиозата, но с мои лични заболявания имам горчив опит със звезди-специалисти в други област - много чакане, нищо по-различно и всъщност работата вършат други лекари в екипа. А често и локацията е неудобна. Разходите винаги са повече, забавянето по-голямо.

# 58
За Пловдив към кого да се насочим ? Нямаме снимка ,но с просто око се вижда леко изкривяване в областта на кръста. Личният смята, че е временно.
Първо на ортопед за да ви насочи за снимка. На цял гръбнак ние ходим в Хирургиите. Аз си плащам около 30 € е.
Ние първоначално отидохме при Димов. След снимката се насочихме към Николай за упражненията и др Ели Иванова я следи и направи корсета.

Bambolini - в основната сграда ,като питате на регистратура ще ви упътят, даже мисля,че имаше и табела. Мисля,че от бхода само напред,минава се една врата и след нея веднага в дясно е вратата от където ще ви поканят а вътре е пак коридор и вече се влиза в самия кабинет.

Последна редакция: ср, 01 апр 2026, 16:39 от mama irina

# 59
mama irina, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт