Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза, тема 3

• 11 286
  • 80
  •   1
Отговори
# 75
И аз съм с ротация. И всъщност, тя ми създаде далеч повече проблеми в живота от самата сколиоза, по един напълно неочакван начин. Моят максимален пунктум в на L2, т.е. тъй че освен гърба, долната част на корема ми е изкривена и завъртяна. Не е крив само гръбнака. Всичките ми коремни органи долу са не на местата си. При мен са в дясно. Видимо не се забелязваше толкова, защото аз бях много слаба, но разбира се, си го знаех, то това в коментирано.
Като забременях обаче, коремът логически продължи да си е крив и с нарастването ставаше все по-крив и по-крив. Седеше ми на една страна, на дясно. В последния месец, усещах нещо много странно бебето като мърдаше. Беше се разположило по диагонал. Краченцата под дясното ми ребро, главичката над лявата част на таза. Понеже аз не качих много, в крайна сметка като се роди бебето, се оказа, че тъй като му е било тясно, аз съм с крив корем и то се беше завъртяло на една страна и сгърчило. Седеше буквално като банан, не можеше да лежи нормално по гръб. Главата отиваше към рамото, таза се завърташе веднага на тази му страна. Имаше и очевадна лицева асиметрия. Отначало се усъмнихме да не е тортиколис. Не беше. Позиционно вътреутробно изкривяване. И се почна рехабилитация още като беше на 2 м. Това ми беше най-гадния период в живота ми. Умирах от притеснение бебето да не се окаже с трайни увреждания, както и от вина, че заради моето изкривяване е в този си вид.
В крайна сметка, след година нон-стоп рехабилитация, повечето проблеми се решиха, асиметрията в лицето и главата си ги има, но са трудно забележими. Следя го много внимателно сега при израстването, за момента е сравнително ОК, има много малко отклонение, както и засилена лумбална лордоза, което и аз го имам. Прави упражнения, плува, общо взето засега е добре. Но е на 10 г., тъй че активното следене ще остане.
Не казвам, че при всяка сколиоза и при всяка ротация това се случва, но е възможно при наличието и на други фактори, както беше при мен с теглото.
Излишно е да казвам, че не съм си и помисляла за второ дете след всичкото това, което изживях.

Иначе - сигурна съм, че след операцията боли кошмарно, но предполагаемо това спестява цял живот болки всекидневно при наличие на сколиоза и ротация, които дават такава симптоматика.

Аз лично като тийн бях много последователна и си правих упражненията. Ама като влязох в Уни, просто зарязах всичко за 5 г., защото ми беше писнало яко. Разбира се, ефектът, който бях постигнала отиде по дяволите. Сега съм го пооправила, но както писах, уви, имам и други проблеми с гърба, та си живея с болките постоянно.

# 76
Здравейте! Насочиха дъщеря ми за ортопед, вероятна сколиоза. Търся предложение за ортопед в Благоевград. Тя е на 15,7г.

# 77
Аз лично бих ти препоръчвала да я доведеш до София, не сте толкова далече. А тук и специалистите са повече, тук със сигурност кинезитерапевтите са най-добрите.

Последна редакция: сб, 27 юни 2026, 16:57 от Mila1331

# 78
Вярно, не сме далече. Още ми е много объркано. Тя е дребна и ниска, борим се за всеки сантиметър височина и това много ме изненада,  редовно се среща с лл и педиатър, следим, мерим ръст. Аз не съм лекар, как да знам и това да гледам? Чувствам се изключително виновна.

# 79
Всички майки се чувстваме виновни, когато сме “изпуснали” нещо около децата си. Майка ми цял живот се чувства виновна за моята сколиоза. Аз се чувствам виновна за заболяванията на сина ми.
Истината е, че ние все пак сме майки, а не д-р Хаус. Колкото и да се опитваме да сме перфектни, няма как да видим всичко, няма как и да го преценим винаги. Затова са ЛЛ, затова са лекарите като цяло. Но с БГ здравеопазването и “профилактиката”, която направо липсва, ей така става.
На моето дете вчера му откриха нещо, което се хваща още в бебешка възраст. Къса юздичка на езика. Чувствам се супер виновна, че не съм го хванала, въпреки че е гледан от специалисти, а и тъпото е, че той има симптоматика от доста време, но аз не съм се сетила изобщо да го заведа на лекар. Мислех си, че е нещо… като лош навик просто. Между другото, специалистката ми обясни, че този проблем може да е в основата на много други проблеми, вкл. стойка и се чудя (защото и аз се оказа, че имам такова нещо), дали и това не е оказало влияние върху моята сколиоза.
Както и да е, не го мисли по този начин, в вини не сме прокопсали доникъде. По-добре си впрегни ресурсите и виж какво му е на детето. Може да се окаже, че не е толкова страшно и просто ще трябва да прави упражнения.

# 80
Здравейте! Вчера в една от ФБ групите за сколиоза видях публикация на една дама,майка на дете ,като нас, която се е нагърбила с нелеката задача да пише искания и да търси възможност и отговори , за да се възобнови поемането на част от финансирането на ортезите ( корсетите)!

Първо , ако е и тук искам да и благодаря!
Иска ми се да сме единни и да постигнем това.
Знам,че до преди малко повече от  година НЗОК са поемали част ( мисля половината). от сумата за корсети

Общи условия

Активация на акаунт