Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 292
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Този сектор е 80% аутсорсинг, държавата тук няма какво да направи. Правилата се диктуват от централата в чужбина.

# 376
Има много какво да направи. Например да НЕ увеличава тавана на осигуровките. Това са 200-300лв на месец на човек разлика.

Друго, което може да направи е да стимулира идването на чужди фирми, да предлага намалени данъци, да подпомага бизнес сградите, инфраструктурата, електричеството и тн и тн и тн.

В Канада, например, при R&D (над 50% от софтуерната работа се включва) има намалена ставка за данък печалба.

Не съм гледал статистики и не знам колко точно % е, но има много фирми, които НЕ СА аутсорсинг. Аутсорсинг е, когато фирма-шапка, днес работи за една фирма по проект, утре за друга по друг проект. А и паралелно работи за различни фирми и проекти.
Има и такива у нас, но изобщо не са преобладаващи.
Имаме западни фирми, които си имат съвсем пълноправни филиали и се водиш директен служител на фирмата. И си в същата фирма до уволнение. Можеш да растеш в йерархията, може да се местиш в други държави и се разработват продукти от основно значение за компанията. Това не е "аутсорсинг".

# 377
Преди няколко страници някой отбеляза, че всичко възможно вече е избутано на пазара. Вчера се убедих в този факт. В сегашния ми квартал живея от 10 години. Буквално до нас има изоставена сграда, предполагам не е успяла по някаква причина да вземе акт 16, а иначе е завършена, с дограма, с всичко. Предполагам е на поне 15 г, защото е в каре с нашата кооперация, която е на толкова. От онзи ден забелязвам някакво раздвижване, появиха се работници, започнаха да разчистват. Вчера минах и бяха налагали вече табели, че започват строителни дейности. И ще го довършат и продадат предполагам..

# 378
О, пак се сещам за една хубава завършена сграда точно срещу СМГ. И тя е сигурно на към 15 години...

# 379
Аз се радвам като изоставени сгради биват завършени. Ако нямат конструктивни проблеми, накрая стават чудесни. При нас, на невероятно добра локация, стоеше една сграда защото пенсионерът в съседния блок съдеше. На груб строеж, но се водеха ужасно дела години. Е, тоя умря. Строежът се придаде и довърши, вече е прекрасен и наполовина населен. Долу на партера има суши ресторант:-)

# 380
  • Бургас
Избутано е, ами.
Щом успях да продам забутан във вътрешен двор партер, непродаваем от десетилетия...

# 381
Без изобщо да коментирам строителството в кооперация, защото не съм го проучвал и не съм чел договорите, ще из коментирам новото строителство от "доказан строител":

- Всяка сграда се строи от ново ООД с 50лв (или 500лв, все тая) капитал.
- Преди акт14 купувачът дава доста голям % от крайната цена (30%, 50%, че и 80% съм срещал) срещу ДОГОВОРНА ДОГОВОРКА да му се построи жилище.
- Въпросния договор не е вписан никъде.
- Абсолютно нищо не спира строителя да ипотекира сградата.
- Или да "продаде" едно и също жилище 20 пъти.
- Както и да прехвърли активите на друга фирма.
- А също и да генерира събирания към въпросното ООД, които са с приоритет при ликвидация.
- Строителят не дължи или дължи минимални неустойки при забавяне.
- А ако не изпълни договорката да построи жилището, дължи това да върне парите + малка неустойка. Обаче не гарантира за това с личните си средства или банкови гаранции, а само с капитала на ООД-то.
- Това цялото дори не е подсъдно, в смисъл, строителя може да бъде съден единствено за неустойката, която обаче е ограничена до капитала на ООД-то.

# 382
  • София, Bulgaria
Никой, никого не кара да купува на зелено. Аз съм фен на готов продукт с акт 16, съответно и по-скъпо е.
Или пък има достатъчно строители на схема 10/90 или 20/80.
И за протокола ИЗМАНИЦИТЕ не стават строители. Те си изкарват много повече пари, като строят и продават и така сграда след сграда. За какво му е да мами. И много се заблуждавете, ако си мислите, че ще остане скрито покрито. Информацията е на всякъде, без значение дали ще прави нови фирми или не.
А пък, че има ипотека сградата, това пък въоще не е проблем, при положение, че Банката гарантира, частично заличаване.
Грешка може да стане, ако наистина се случат проблеми и фирмата фалира, но не нарочно, а поради някакви икономически причини, криза и т.н.
С една дума, който си го може този бизнес, той си държи на името и клиентите, нищо че всяка сграда е с ново юридическо лице.

# 383
Tomeva, като брокер, предполагам сте виждали как изглеждат договорите за строителство на зелено в чужбина. ако не сте да ви кажа - банкова гаранция, застраховка. И ако стане "грешка" купувача не пие студена вода, като у нас.

И пак като брокер, сигурен съм, че знаете за доста случаи на "грешки" през годините. При които клетите купувачи са губили стотици хиляди евра.

Няма адвокат, който да не би препоръчал поне някаква гаранция срещу дадените насреща пари (ескроу сметка, банкова гаранция).

# 384
Купувачите сами да се берат гайлето след като са били толкова глупави,че да сложат подписа си под измамен договор за жилище "на зелено".

# 385
  • Бургас
Точно така.
Да купуват само панелки "на червено", или как беше - да почнат сами строеж, дето ще им излезе "на себестойност". И за по-голяма сигурност да не ги измамят, да запретнат ръкави и да строят сами, да зидат, изливат плочи, да стъкмяват тръби и жици, щото всеки майстор е потенциален престъпник, а гаранция - Франция.
Ама не щат.

# 386
Колкото и истина да има в онзи пост горе, нашият строител си беше с една единствена фирма, не с ново ООД за всяка сграда и има доста обекти в района. Та все пак може да се проучи и да се оптимизира рискът.

# 387
Колкото и истина да има в онзи пост горе, нашият строител си беше с една единствена фирма, не с ново ООД за всяка сграда и има доста обекти в района. Та все пак може да се проучи и да се оптимизира рискът.

Има разбира се и изключения.

Ако повечето купувачи спрат да бъдат безумно наивни към покупката на имота, си наемат адвокат и поискат по-равноправни клаузи, нещата биха се нормализирани.

Но докато има балъци да ги плащат и подписват въпросните договори, строителите ще прехвърлят 100% от риска на купувачите.

# 388
Никакъв адвокат и договор не те спасяват от риска при мошеник с ООД за 50 лева. Управлението на риска е да се търси такъв, който има история и репутация, защото ако е мошеник  с договора можеш да си избършеш... каквото решиш.
Да, можеш да поискаш банкови гаранции, но онзи просто ще ти посочи вратата.

# 389

И други са така.
----------
Тук пак зачестиха гръмките лозунги без връзка с истината.

Общи условия

Активация на акаунт