Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 327
  • 749
  •   1
Отговори
# 300

Малко е старо, но оставям това тук.

Грамотни сте, може да видите за колко хора са декларирани доходи над 10к месечно

# 301
Мнооооогооо крайности, само карайности...
Да ви кажа ли, кои хора вземат 700К лева кредит?! Хора с чист месечен доход само на единия 8К лева. Другият си има друг доход + 2 наема от други апартаменти.
Че как тъй - Танграта каза, че вече и шофьорите можело да си позволят да вземат толкова.
Какво са то 700к лева - 350к евро, един нормален тристаен апартамент, дори не в центъра.
Пък ти изкара, че такъв могат да си позволят само 1% от хората - тия с доход 3 пъти над средния и с 2 други имота, дадени под наем Simple Smile

# 302
Напомням, 700к лв не е "среден имот"
Преди малко отворих имотбг, да видя какви неща вървят за тия пари.
Имаше големички къщи в Горубляне, Банкя, обзаведени лукс апартаменти по 180кв на новия булевард срещу зоо-то, разни други големи по 130-150-160квм апартаменти в супер лъскави нови сгради около Парадайса.

Сори, ама преди малко казахме, че хората са без мярка в модерните дни, и сега пак, как горкия шофьор ще си купи нов пентхаус 200квм над южния парк и мола.
Ми ако много иска може и да си купи от тия скъпите, а ако ще се харчи за децата и за други неща ще си купи в по-обикновен квартал и с без личен фитнес и сауна в апартамента.

Освен това, инфлацията няма да спре, не знам как си я пресмятате тая работа.
Ако погледнем 100г назад, няма ни една валута, дето да не се е обезценявала във времето, съвсем методично и систематично.
Ако си мислите, че 2025 фабриката за печатане ще спре, лъжете се.
Ще има да си спомняте с умиление сегашните цени, точно както си спомняме с умиление цените през 2015 или 1995.

# 303

Отговарям с един от любимите ми цитати: от небето валят безплатни пари, подлагайте кофите!
Къде е уловката, защото нали няма безплатен обяд?
Уловката е, че нито 10-15% е сигурна доходност от поскъпване на имота, нито лихвата 3% е сигурна за целия срок. Сигурно е само, че подпишеш ли, имаш да връщаш на банката цялата главница + лихва, която може да се вдига, и няма мърдане 20-30 години.
[/quote]
Абсолютно, и сиренето в капана за мишки не е безплатно.Въпроса е да взимаш калкулирани рискове.

# 304
Темата не е ли НИ в България?
Защо няколко човека са силно загрижени,че ВСЕКИ не може да си купи модерен тристаен апартамент в София?
Да няма министерско постановление?

# 305
За 350к значи викаш лукс обзаведен пентхаус имало?
А това кой го писа:

Ама може да са спаднали 3-стайните от януари, знам ли - щом казваш.

# 306
  • София, Bulgaria
За 350к значи викаш лукс обзаведен пентхаус имало?
А това кой го писа:

Ама може да са спаднали 3-стайните от януари, знам ли - щом казваш.

Ама кажи къде са тези цени??? София да не  Източни и Южни само.
Нарочно ли пропускаш реални сделки, които цитирам.

# 307
Не знам - да каже Танграта, той ги е писал.
Аз само казвам, че абсурд шофьорите в ГТ да почнат да вземат ипотеки по 700 хиляди.

# 308
Да не вземеш ипотека на 2.6-3% е странно  ако могат парите ти да правят 10-15% възвръщаемост.
 Разбира се трябва да имаш доходи и пари да реагираш по-всяко време ако се обърне посоката. Плюс много стабилно менажиране на риска.
Кажи как да менажираш риска де?
Рискът лихвата да се вдигне от 3% на 5% как го менажираш? На 700 хил.лв. ипотека имаш 700к*3%/12=1750 лв. месечно за лихва (без главницата). Ако се вдигне на 5% става 2916 лв. само за лихвата. Този риск как го менажира шофьора с 4 бона заплата, който можел да вземе такъв кредит? Че той тогава само за лихвата ще работи, а главницата 700 бона ще връща в някой друг живот.
Рискът цената на жилището да падне с 10% как го менажираш? А с 20%? Не говоря за срив и крах "по два за лев", а просто цените да се върнат на нивата от миналата година. Нали били пораснали с 20%? Е, ако догодина не пораснат, а просто се върнат на нивото на предната, това са 700к*20%=140 хил. загуба. Този риск как го менажираш?
Говорите си ги тук едни, ама на практика не са баш така нещата.
Взимаме два различни случая бъркаме се  и разтягаме локуми.
Вариант 1
Човек купува за живеене следващите 30 години. В такъв хоризонт няма никакво значение дали цените ще паднат с 30 % за период от 5-10 год. Аз бих го смятал да имам ликвидни активи за 6-12 месеца да плащам ипотеката  при лихва от 10% в песимистичен вариант. Не какво мога да взема сега максималното, което ми дават и да не мога да си платя сметките ако не работя извънредно.
Вариант две -спекула / отдаване под наем
С 2 хил заплата не може да контролираш 700 хил лева ипотека, дори и за флип е много рисково.
Конкретният пример , за спекула , който дадох не работи за 99% от хората в този форум. Той е за експлоатиране на разлики във валути, имотни, акции и облигации. И е основно за хедж срещу долара.

# 309
Крис - имаш плюс 1 от мен. Най-вече понеже не може мигновено с магическата пръчка човек, който  до сега е вземал супер ниска заплата и е стачкувал, да му вдигнат заплата. Изведнъж, като постигне своето искане - изведнъж да почне да мисли като човек, който регулярно е имал стабилен и висок доход. Не става на мига - отнема време. При първите сигнали за редовен висок доход, хората почват да си купуват по-скъпи неща от бита. Не се хвърлят с главата напред да си купуват яхти и космически ракети, или други скъпи неща, или имоти.

# 310
Всеки който може да вземе 700к ипотека се предполага, че има около 200к самоучастие. Това си е близо милион лева. За толкова пари ще си купи и построи лукс къща и парцел дори и при сегашните цени. 600кв парцел по 200-400е си е 250-500к лева. Сложи още 500к лева за строеж и обзавеждане на 300+кв къща. Не виждам кой ще вложи 900к в 150-200кв апартамент, вместо в къща.

# 311
Вероятно този който иска да живее в града, а не в долно сусурлево и да пътува всеки ден по час и половина в посока и в селския хоремаг да има само сол, щипки и юфка. И последните метри до къщето да си ги самоизринва зимъска, щото до там обработка надали има при сняг.
Просто парцели в града няма. Или са много над посочената от теб сума, защото от тях може да се изкара доста по-голямо РЗП.

# 312
Ехаа 400е/кв за парцел ти се струва малко за София. Явно живеем в различни държави.

# 313
Само за отскок ей така да ти покажа. До 1000 кв.

До 600 кв както ти ги намисли

Повечето са на склон и са предимно терасирани.

# 314
за Gogo - пускам тук един линк. Кажи ми кой от всичките парцели имаш предвид:
https://www.imot.bg/obiavi/prodazhbi/grad-sofiya/s-lozen/partsel

И после ми напиши кой от тези милионери, които визираш, ще си остави работата и дохода, и ще се хване да си строи самостоятелно. Ако ще строиш къща над 100 кв.м. тогава трябва да си вземеш фирма, а не отделни бригади. И също така, цената, която ще получиш от фирмата за строежа на ЕДНА къща, ще ти стъпи на по-висока цена, отколкото ако си я купиш готова. Или ако си купиш оня апартамент с ипотеката, който толкова отбягваш.

Общи условия

Активация на акаунт