Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 261
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Пак най-краен случай - приемаш, че в момента, в който е взел кредита, става промяната. Но ако вече е изплатил 10% за няколко години?

# 406

И колкото да мрънкаме и недоволстваме, нашето си е най красиво Wink

София и Варна са в топ 10 на класацията лошо отношение на БВП/качество на градската среда и лошо градоустройство. То и затова тея рекламни клипове са нощни с дрон и отгоре... Че на нивото на очите нещата не са добре.

# 407
  • София, Bulgaria
Ами Chris78, то като те слуша теб човек си вика: ако не 90%, най-малко 60% от кредите гърмят при криза.
А цените си падаха до 2012-2013 някъде или се задържаха ни ниското ниво. То как да не падат, като кризата е финансова и Банките спряха да дават кредити или малкото, които даваха бяха бая на високи лихви. Аз не си спомня, колко са стигнали най-високо, но 2013-2013 бяха 5,4 %.
към 2015 цените на имотите вече си върнаха нивата преди кризата. Поне в София.

# 408
Нивата от 2008-ма се върнаха 2020-2021-ва, а ако пресметнем инфлацията за периода - някъде 2023-24та.

Лихвите стигаха до 8-9% (Булбанк). Реално средната лихва на ипотека по статистиката на БНБ за последните 20 години е 5.3%. Затова и съветвам приятели си, да планират ипотеката си при нива поне 6%. Сегашните 2.5% няма да са вечни.

При 10% лоши кредити, пазара ще се обърне рязко, 60% дано никога не виждаме този живот.

# 409
Ами Chris78, то като те слуша теб човек си вика: ако не 90%, най-малко 60% от кредите гърмят при криза.
А цените си падаха до 2012-2013 някъде или се задържаха ни ниското ниво. То как да не падат, като кризата е финансова и Банките спряха да дават кредити или малкото, които даваха бяха бая на високи лихви. Аз не си спомня, колко са стигнали най-високо, но 2013-2013 бяха 5,4 %.
Томева, точно вчера си архивирах стари файлове. 9.65 % ми е била лихвата на ипотечния кредит 2010 година..

# 410
То и затова тея рекламни клипове са нощни с дрон и отгоре... Че на нивото на очите нещата не са добре.
Ето я и отгоре в момента, на пл. Славейков съм на 7ми етаж. Топ център по 5000 евро квадрата:

# 411
  • Бургас
"Двама гледали през решетките на затвора. Единият видя калта на двора... другият видя звездите..."

# 412
  • София
"Двама гледали през решетките на затвора. Единият видя калта на двора... другият видя звездите..."
"Не можеш да видиш цялото небе през бамбукова тръба..."

# 413
Колеги,
съфорумка търси за дъщеря си апартамент в Гео Милев - завършен, с две спални, за предпочитане тухла или ЕПК.
Ако някой има поглед над квартала - приемат се идеи, съвети, ориентиране в цените, ако някой знае да се продава такъв имот, а още да не е стигнал до сайтовете...
Пишете, нека да опитаме да помогнем на момичето и на съфорумката!

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 20:29 от EmmaT

# 414
Томева, точно вчера си архивирах стари файлове. 9.65 % ми е била лихвата на ипотечния кредит 2010 година..

Понеже обичам числата, кредит от 500 хиляди лева, 20 години, анюитетни вноски ще има следната вноска:

- при 2.5% лихва - 2650 лв
- при 9.65% лихва - 4710 лв

# 415
Понеже пък аз обичам точността

На средни нива от около 730 е/кв към тогавашни цени, или 1427 лв/кв, един имот от 80 кв.м би излязъл грубо 115 х лв. Та за какво ще са ти били 500000 кредит, че да я смяташ таз лихва?

# 416
Понеже пък аз обичам точността

На средни нива от около 730 е/кв към тогавашни цени, или 1427 лв/кв, един имот от 80 кв.м би излязъл грубо 115 х лв. Та за какво ще са ти били 500000 кредит, че да я смяташ таз лихва?

Правите се на приятно разсеян.

Дал съм пример с ипотеката на среден тристаен в София. Онзи ден си обяснявахме тука, колко лесно и безпроблемно младите двойки теглили по 700 хиляди лв кредити.

# 417
Ти даваш пример как да се извъртаме от това, което сме казали Simple Smile И си много добър в тази област. /Сигурно си някой търговски директор или маркетолог, който договаря скъпи сделки. Та затова си се научил на всички такива тактики. /

# 418
Тръгнах да пиша, изтрих. Банките си умират за лоши кредити и ще нахакат на всички ни лихви над 6%, за да може да включат в портфейлите си не средно 5% НОП, а едно 70-80%. Тия 19% от едно време са силно оптимистична прогноза при така зададените параметри. Иначе, за да се получи една лихва от 6%, то краткосрочните депозити (90% от банките включват именно тях в методиките си) следва да имат средна лихва от 4%. Не е невъзможно, принципно тенденцията забелязвам е за покачване, но далеч по-плавно. Не говорим за дългосрочни над 1г., при които обичайно са високите нива. Тези от 9%, поне при текущите методики и за съществуващи кредити за мен са в сферата на научната фантастика.

# 419
  • София, Bulgaria
Първият ми кредит 1992г беше с лихва 18% от Първа частна банка. Взехме го за да почнем бизнес, 120 000 лв.
Спомням си, че и срокът беше много кратък, ипотекирахме една вила на родителите. Били сме на по 23-25 г., как са ни гласували доверие нямам си на идея. Не си спомням и как сме доказвали доходи. Но този кредит ни помогна да влезем в съдружие с още 2ма приятели и да направим един от първите складове за търговия на едро в нашия град тогава. С една Ифа/камион/, която наемахме през ден се пътуваше до София и други градове за стока. Но времената бяха мнооогооо различни. Всичко се продаваше, стига да имаш стока. Но и на малко хора им стискаше
да поемат риск. И както винаги оценяваме времената далеч след, като са минали.

Искам да кажа също, че при криза много малко хора излизат напълно "сухи".  Всеки бива ударен по един или друг начин.
Може да нямаш ипотека, но когато си без работа, доходи и наем не можеш да плащаш. И ако с Банката може да се влачиш с години, докато се наложи да освободиш имота, то наемодателят и 2 месеца няма да те чака.
През годините съм срещала хора, които без нито една стотинка кредит да фалират. Просто бизнесите им се скапват.

Общи условия

Активация на акаунт