Отговори
# 45
Детелина, убедена ли си, че само заради детето не те наемат? Как си сигурна в това? Посочваш само един конкретен пример с мъжа и жената, там сигурно наистина е било така, но за останалите случаи?
Има доста работа в Пловдив, постоянно се откриват и нови фирми/заводи, погледни за какво строителство става въпрос в индустриалните зони. Защо не пробваш не само по обяви, а ти да звъннеш и да питаш в някакви новооткрити обекти?
Да. На повечето места директно ми казват,че е заради това. Много съжаляват но знаели какво е с малки деца. Даже по телефона още са ме питали и се чува ,,По не съжалявам,няма как да стане.,, Навсякъде където са ме питали за деца,след това изобщо не се обаждат. Ходих на SDI там жената дори спомена,че няма проблем ако имам малко дете да отсъствам и т.н. ,но офертата в случая беше с работно време до 21ч. Нямаше как да започна. Само о единствено там имах шанс.  Аз се ограничавам до позиции с редовна смяна. Нямам друг вариант.

# 46
Знаели какво е, но го правят.
Нещастници.

# 47
  • София
В големите фирми всякакви въпроси с лична насоченост са по-скоро изключение и неудачен опит за разчупване на атмосферата. Ориентирай търсенето към такива, а не малки семейни бизнеси.

https://forjobhunters.com/%D0%BD%D0%B5%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%81%D … 0%BE%D1%81%D0%B8/

# 48
Хм, кофти наистина и за мен малко странно. Доста познати имам, намерили си работа без проблем, докато децата им са били малки. От Пловдив съм, затова го казвам.
Добре де, а като обясниш, че има кой да гледа детето, когато е болно, не проявяват ли разбиране? И че изобщо вече е минал периодът на често боледуване? Наистина много странно да не се намери една фирма, за която това да не е проблем.
Пробвай наистина да търсиш чрез Linkedin.

# 49
Хм, кофти наистина и за мен малко странно. Доста познати имам, намерили си работа без проблем, докато децата им са били малки. От Пловдив съм, затова го казвам.
Добре де, а като обясниш, че има кой да гледа детето, когато е болно, не проявяват ли разбиране? И че изобщо вече е минал периодът на често боледуване? Наистина много странно да не се намери една фирма, за която това да не е проблем.
Пробвай наистина да търсиш чрез Linkedin.
Знам и аз изпаднах е потрес в началото. Сега вече е отчаяние. Незнам аз със със средно образование, но това ме ми е пречило никога до сега.Факта е че когато нямах дете и съм търсила работа не са ме питали. Ето един пример с що годе голяма фирма като СОТ161
Там търсеха жени за преброителния център.По време на интервюто казаха,че търсят жени над 40 години с пораснали деца.
Аз съм над 40. Естествено питаха за дете. Аз казах имам и до там,без да се обяснявам а и не съм длъжна. И отново ама на кой,кой го гледа и все е този род. Обясних им. Обаче като разбраха че е на 5 и се ококориха хах. Как на тия години толкова малко дете.И не бях одобрена,а се занимавах с инкасова дейност в старата фирма.

# 50
Търси някъде, където никой не иска(стига смените да ти са удобни). Като имаш кой да го гледа, докато е болно, изобщо и не казвай за детето.
 Навсякъде са така, но ако са закъсали ще те вземат.

# 51
Много неприятна ситуация. Аз писах в друга тема, също се сблъсквам с трудно търсене от няколко месеца. В голям град съм също, не е София или Пловдив. Единствено 100% професионално отношение видях от няколко международни  фирми с наистина висока култура, повечето ситуирани в София, с които се пробвах евентуално за дистанционни позиции и 1-2 в моя град. На всички останали места нямат скрупули и яко си питат  лични неща в голям диапазон. Български, чуждестранни, малки големи няма значение. Някои доста по-обрано и невинно, но не пропускат.

Та при мен проблемът не е заради дете, защото нямам. Масово питат, казвам. Често следва въпрос за семейно положение, пак казвам - неомъжена /понеже съм над 35, или се ориентират по стажа ми или питат и директно за годините, явно ги притеснявам/. Отделно имах 1г пауза от работа по независещи от мен причини и работата ми е нужна. Един път на едни културно, но леко възмутено реагирах на поредния нетактичен за мен въпрос  и стана конфузно, в крайна сметка не ме избраха. Опитвам да приема, че е неизбежно и вече преглъщам и опитвам да реагирам усмихнато и със самообладание, за да не си горя мостовете.

При мен става дума също за административни длъжности, но с по-специфична дейност и опит. Имам 15г частично или изцяло свързан стаж, но засега и аз удрям на камък. Едната версия е, че съм жена и винаги съм по-рискована. В същото време съм убедена, че мъжете искат повече пари.  А за мен не се изхвърлям, вече свалих с няколкостотин исканите суми до нива колкото в някои обяви виждам за служител в офис на Еконт или секретарка. Чувам, че общ работник мъж се мръщи на същите пари. И пак някои шефове видимо им звучи много. Отказват ми и на места с идеален опит и добре минало интервю. Не знам кое точно ме спъва и къде е истината.

Като цяло съм с усещане, че периодът е с много кандидати и просто работодателите са силната страна, усещат го, доминират подбират много и оттам злоупотребяват с разпити до девето коляно, нямам друго обяснение. И аз мисля, че преди няколко години не беше чак така. Минах доста по-бързо и успешно през търсенето тогава. Като ви чета се отчайвам, представям си ако имах и дете трябваше да се гръмна.  

П.П. За себе си знам и че притеснението може би влияе, ставам леко многословна и се обяснявам особено на въпроси за парите и дупката в стажа, не знам как го тълкуват, опитвам да го променя. И при вас може да има нещо друго.

# 52
Търси някъде, където никой не иска(стига смените да ти са удобни). Като имаш кой да го гледа, докато е болно, изобщо и не казвай за детето.
 Навсякъде са така, но ако са закъсали ще те вземат.
Аз не казвам . Те винаги питат за деца. Незнам такова чудо.

# 53
А как така има кой да гледа детето, когато е болно, а няма кой да го вземе от градина?

# 54
Ама това е унизително да работиш за някого, който ще се мръщи, защото имаш дете, ще кажеш че ти го водиш на работа и му сменяш памперса на бюрото на шефа. Що за наглост, да питат и за семейно положение! Такива заслужават като наемат някого да излезе два пъти майчинство, и след това да каже, че е самотна майка и няма не само баби, но и баща, който да го гледа! И ако решат да те уволняват да наемеш адвокат.
Една моя позната така я прецака голяма фирма, тя искаше да се връща след 2г майчинство, но все й предлагали много гадни проекти с нощтни смени, тя не си знаела правата момичето, че нямат право, ако има дете под 6г да бъде нощтна, и те я накарали цяла година да си пусне неплатен, дефактно третата година майчинство, но без никакви доходи! И след това я съкратиха веднага, тоест това им е била целта, но просто нямат право по закон да съкращават, ако има дете под 3 г. И сега тя наистина се оказа самотна майка с две деца и не може да си намери работа..... какво е това нещо! И не може, защото наистина й е трудно с логистика и всичко, и като пита за хоум офис, се мръщят все едно им е хвърлила мръсни чорапи в лицето. И да, жената не иска крупна сума, но не е нужно и да я унижават и гонят като хлебарка, само защото има деца...
И как пък ще те питат за семейно положение... ами ти може да си имаш мъж и от 10 г и деца да правите, но да се водиш неомъжена. Това заслужават и после самотна майка да се водиш и всякакви привилегии да имаш. Защото съм чувала за друго място, където точно това казали на една позната, че дневните смени били заети от самотни майки Grinning, за нея сингъла й предложили само нощтни. Та съм сигурна, че половината момичета са излъгали, но ги разбирам, щом се гаврят с тях.

# 55
А как така има кой да гледа детето, когато е болно, а няма кой да го вземе от градина?
Ами свекърите живеят в Асеновград,а ние в Пловдив. Те отказват да пътуват за по два/ три дни за да я вземат от градината. Канили сме ги да остават вечер когато това се случи за да не пътуват в двете посоки. Това също отказват - искали си техните легла,незнам какво. Съгласни са само да гледат детето за няколко часа докато някой от нас се върне. И са го правили докато аз работех. Никога не съм излизала болничен - те я поемат когато е болна. Странно е,но такива условия поставят. Пари за детегледачки е момента не можем да си позволим. Това също съм го мислила.

# 56
Tanya Valcheva, как така са я накарали неплатен отпуск да излезе? Насила не можеш да накараш да напише някой молба.

# 57
Tanya Valcheva, как така са я накарали неплатен отпуск да излезе? Насила не можеш да накараш да напише някой молба.
Тя ми е казвала, че били й предлагали все неща, които изобщо не я устройват, заради детето и накрая й казали ''ами няма нещо, което да те удовлетвори засега, пусни си неплатен, докато се появи по-подходящо.

# 58
Тя ми е казвала, че били й предлагали все неща, които изобщо не я устройват, заради детето и накрая й казали ''ами няма нещо, което да те удовлетвори засега, пусни си неплатен, докато се появи по-подходящо.
Много неприятно! Една моя позната с 3 годишно дете я освободиха по време на болничен заради детето! Беше в края на изпитателния 6 месечен срок. По време на болничния пуснаха обява и викат хора на интервю. След това я освободиха. И пак така търсеха жени над 40/45 години с идеята че са с големи деца.

# 59

Ясно. Намират си вратички. Извиват ръце.

Общи условия

Активация на акаунт