Болничен по време на предизвестие

• 1 667
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте. Пуснах си молба за напускане по чл.325 като се договорихме с шефа ми да е до 30 април,вместо до 2 май,защото са празници и фирмата няма да работи. Мога ли да си взема болничен до 30.04 или имам право само на 14 дни? От личната ли се взимат или от специалист? Ако има значение,болничния ми трябва,за да си гледам детето,понеже трябва да е на диета,тоест не трябва да посещава ДГ известно време. Имат ли право да ме изгонят преди 30 април,ако болничния е само 14 дни? Благодаря.

# 1
  • Melmak
Болничен можете да си вземете ако имате причина и лекар ви даде. Не знам болничен за гледане на дете, понеже е на диета.

# 2
Болничен може да вземете първо от личната за 14 дни. След като свърши болничният, трябва да отидете на работа поне един ден и след това пак при личната за нов, до 30.04. И не, не могат да ви изгонят.

# 3
  • софия
Аз в момента съм в предизвестие и съм 10 дневен болничен. Не мисля, че имат право да те изгонят заради валиден болничен. Но моят си е за мен, не знам дали когато е за дете има разлика.

# 4
  • София
Не могат да те изгонят, стига болничният ти да е редовен.

# 5
Но могат да поискат проверка на болничния от НОИ и ако се окаже нередовен да връщаш парите.

# 6
Благодаря. Болничния ми винаги е редовен,нашата ЛЛ е от докторите,които никога не дават болничен без причина,поради това,че може да има проверка. Аз също взимам болничен изключително рядко и то само за дете,не и за мен!

# 7
Напускал съм с болничен по време на предизвестие без проблеми, като болничния обхвана последните десетина дни от 30 дневното предизвестие. Предполагам че може болничен лист и за цялото предизвестие, стига да не предизвика съмнение у работодателя и да го оспори защото ако не сте в добри отношения заради напускането, е логично да си помисли че не искаш да отработиш предизвестието.

Общи условия

Активация на акаунт