За или против религията в училище

• 37 839
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 285
Религия ще ми слагат, за сметка на какво?

Ето това е много важен въпрос, който никъде не видях да се коментира. Учебната програма е с фиксиран брой часове, т.е. теоретично за да се направи място за религията, децата ще учат повече или часовете по друг предмет ще намалеят? Не мога да се сетя за предмет, който би било ок да го окастрят, за да вкарат религия в учебната програма.

# 286
  • София
Сега попаднах на интересни разследвания от 2009 година за наши свещеници, после скандални разкрития от 2013 г., после интересни интервюта на Цанов отпреди 3 години.
И много спрягани имена на наши висши духовници за определени престъпления.
Същите бяха направени в католическата църква - хиляди случаи, свързани точно с религиозното образование на деца.
Чудни ценности! Sad

# 287
Религия ще ми слагат, за сметка на какво?

Ето това е много важен въпрос, който никъде не видях да се коментира. Учебната програма е с фиксиран брой часове, т.е. теоретично за да се направи място за религията, децата ще учат повече или часовете по друг предмет ще намалеят? Не мога да се сетя за предмет, който би било ок да го окастрят, за да вкарат религия в учебната програма.
Могат да го вмъкнат в раздел Б.

# 288
  • Пловдив
Сега попаднах на интересни разследвания от 2009 година за наши свещеници, после скандални разкрития от 2013 г., после интересни интервюта на Цанов отпреди 3 години.
И много спрягани имена на наши висши духовници за определени престъпления.
Същите бяха направени в католическата църква - хиляди случаи, свързани точно с религиозното образование на деца.
Чудни ценности! Sad
Вчера из Фейсбук меме - "Като малка мечтаех да се омъжа за принц, сега се радвам, че не стана", с илюстрация от три портрета на грозни принцове от историята, двама от тях с оная хабсбургската обратна захапка. Викам: ами и принцовете като хората, грозни. Та и поповете като хората също - порочни. Няма как да се направи ефективна цедка. Можеш да отсееш само най-явните престъпници, скритите пороци са си там, както са и сред паството.
Разочарованието е голямо само защото се очаква повече от тях, не защото са по-лоши от нас.

# 289
  • София
В случая става дума за достъп до много деца и до възможност с религията да им промият мозъците.
Интересни са интервютата с жертвите на католическата църква. Били са убедени, че Бог иска това.

# 290
Имаме познато семейство които се водят силно религиозни, децата пеят в хор при местната църква, спазват канони, празници, всичко "както е редно"!  За Бг става въпрос. Всяка сряда и петък имат пости. Не дай си боже да ги поканиш на софра в тези дни , винаги е едно мрънкане, не можело ли в друг ден.... и  едно огромно въздишане как не можели да консумират месо, докато другите ядели. Винаги с тях трябва да има съобразяване,  но понякога не можеш да изместиш празника защото се пада петък. Мен, лично, ме дразни. Вярата според мен е лично убеждение,  трябва да носи удовлетворение че си праведен, че правиш нещо, което се иска от теб свише и то не ти тежи, че приемаш неудобствата с радост , защото се сравняваш с грешниците (такива като мен) и си по-добър и по-добре от тях. Иначе -  благодаря за лицемерието.  Аз, примерно  си имам свои хранителни убеждения,  на никого не ги налагам, на никого не поставям условия кога да ме кани и с какво да  ме черпи, както и не му тикам в носа  какво и как ям. Седя си на масата  и никой дори не разбира какви са   тези мои виждания, защото смятам,  че това е възпитано и в някакъв смисъл правилно.
Така че вярата трябва да е далеч от показността , ако можеш да убедиш някого с поведението си, че да си вярващ е прекрасно- какъв по-добър и естествен начин да бъдат привлечени хора ...   поне аз така смятам, но уви явно не  е така.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 10:37 от _re_ge

# 291
  • София
На тях не им пука за вярата. На тях им пука да се води открита политическа пропаганда в духа на изкривения автократизъм и да се радикализира населението чрез този предмет, както може да се види по програмата, която е одобрена от МОН през 2018 г. и до ден днешен се преподава по нея + учебниците също са разпечатани по нея. Открито в 9 клас се говори за смъртно наказание върху малцинство според Закона на Стария завет, защото извършва грях, в случая хомосексуализъм наказващ се чрез смърт. Какво ни гарантира, че сега атаката срещу хомосексуалните няма да се разрастне и срещу други малцинства? Например атеисти/друговерци? 
📜 Второзаконие 13:6-10
,,Ако брат ти... те подбуди тайно, като казва: "Да идем и да служим на други богове"... не го щади, не го пощади, нито го укривай, а непременно го убий...".

Единственото, което ме успокоява, ако въведат такъв предмет в училище, е че младите още повече ще се отдръпнат от влиянието на завладяната ни патриаршия.

# 292
В сайт за поезия имаше колега от видинско, децата се обучават частно, върл  последовател  и религиозен до мозъка на костите. Децата му  да не се "развалят" между другите.
 И пише стихове, не е без чувства , емоционалност.
 Може да няма връзка ,но патриарха е  тамошен, за мен е душегубец. да ме извинят вярващите. Прекален светец ...
 До къде дойдохме ,Николай пловдивски да изглежда нормален, с ролексите и  колите,  по-добпе да краде пари , отколкото души.

# 293
Твърдо против!
20 страници е обяснено защо, няма да се повтарям...

# 294
Миленака, Фивър, това, с което сте се запознали като програма и сте дали като линкове, не се отнася за предмета „Добродетели и религии".

Планът за новия предмет още не е подготвен. Ще бъде поставен за обществено обсъждане през месец май, засега ще се учи само в първи клас и по него няма да се пишат оценки. Слушах изявлението на министъра. Ето материал по темата: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20276272.

Аз мисля, че е добре, когато планът бъде предложен за обществено обсъждане, да се направят анкети във всички държавни училища в страната, за нагласите сред учителите и родителите - одобряват ли така предложения план, и съответно, ако мнозинството го одобрява - да се приеме, ако не - не.

Така е най-справедливо. Не бива да се прави против волята на мнозинството. Ако няма алтернативен предмет - да има възможност за отказ на родителите, които не желаят децата им да го учат.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 18:37 от Radilena

# 295
  • София
Миленака, Фивър, това, с което сте се запознали и сте дали като линкове, не се отнася за предмета „Добродетели и религии".
Скрит текст:
Планът за новия предмет още не е подготвен. Ще бъде поставен за обществено обсъждане през месец май, засега ще се учи само в първи клас и по него няма да се пишат оценки. Слушах изявлението на министъра. Ето материал по темата: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20276272.

Аз мисля, че е добре, когато планът бъде предложен за обществено обсъждане, да се направят анкети във всички държавни училища в страната, за нагласите сред учителите и родителите - одобряват ли така предложения план, и съответно, ако мнозинството го одобрява - да се приеме, ако не - не.

Така е най-справедливо. Не бива да се прави против волята на мнозинството. Ако няма алтернативен предмет - да има възможност за отказ на родителите, които не желаят децата им да го учат.
Министър Вълчев не е съвсем съгласен с теб, обаче. Цитат от негово интервю, което по-рано в темата обсъдихме:
Цитат
Ще предложим включването на религията, която и в момента я има, в задължителния учебен план,
Линк към интервюто – https://clubz.bg/160410
Линк към темата по-рано, където вече обсъдихме това – https://bg-mam.ma/p/1764487/49576326

Нека не се въртим в кръг.

# 296
Аз пък искам час - "Култура на пътя", в 8-12 клас.
Искам да бъде воден от пътни полицаи и пожарникари и да влизат доброволци жертви на произшествия за да разказват историите си.
Искам час "Сексуална здравна култура" отново в 7-12ти клас.
Искам час "Дигитална култура" още от 1ви клас.

Ей такива неща искам, а не да цитираме "Отче наш", докато шофираме с 200км, правим необезопасен секс и шерваме "аз заявявам на фейсбук, че не разрешавам да ползва данните ми"....

# 297
Подкрепям мнението ти, това са наистина много важни теми.

# 298
  • София
Уви за това ще трябва да има цялостна смяна на политическия строй в България, защото няма да позволят такова ограмотяване на населението, защото ще пометат всичките политически далавери.
Към допълнение на коментара на Радилена и отговора на Миленака, учебниците вече са напечатани за 1-12 клас. Няма как май месец да се почват дискусиите за нещо, което вече е напечатано.

# 299
  • София
Аз пък искам час - "Култура на пътя", в 8-12 клас.
Искам да бъде воден от пътни полицаи и пожарникари и да влизат доброволци жертви на произшествия за да разказват историите си.
Искам час "Сексуална здравна култура" отново в 7-12ти клас.
Искам час "Дигитална култура" още от 1ви клас.

Ей такива неща искам, а не да цитираме "Отче наш", докато шофираме с 200км, правим необезопасен секс и шерваме "аз заявявам на фейсбук, че не разрешавам да ползва данните ми"....

Огромно "да".

Общи условия

Активация на акаунт