За или против религията в училище

• 26 640
  • 1 209
  •   2
Отговори
24 Април. Финално решение по темата между синдиката на учителите и институциите за поставяне на въпроса на институционално ниво, за разглеждане, в българските училища дали да започнат да се изучават в 1-и клас религиите.

„Учебният план се определя на подзаконово ниво. Ние ще трябва да му намерим място в учебния план и  това е предизвикателство, но ще бъде една цялостна реформа. В много по-голяма степен е подчинен единствено и само на религията, ние ще предложим да бъде подчинен на формиране на добродетели у децата, тоест на възпитателната функция, да ги направим добри хора”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Ние сме си поставили срок до началото на май и може би тогава ще предложим закона за обществено обсъждане. След това ще имаме още един месец да го обсъждаме”, каза още Вълчев.

В годините на прехода Българската православна църква неведнъж е настоявала пред светската власт за изучаване на православието като задължителен предмет в училище. Тъй като това не се случи, архиереите предложиха друг, но отново задължителен предмет - Вероучение. Той не задължава българските деца да изучават православната вяра, а да се запознават с религиите изобщо, преди съзнателно да изберат някоя от тях и да го направят ли изобщо. Тази идея обаче също не се възприема.

Сега като че ли, ще има сигурно най голямата реформа в образованието, от 10-и ноември насам, с въвеждане на религиозност в него. Или по точно връщане на религиозността в него, премахната след 9-и септември, при въвеждането на строго комунистически, и съответно антирелигиозен дух в него.

Какво мислите за това важно решение. Трябва ли децата да учат за различните религии от малки, докато мозъка и мисленето им, още се развиват. Какъв ефект ще има това върху обществото, решение, което сякаш е продиктувано от душата на народа, с оглед последните новини, за садизъм сред млади хора в обществото, и то произлезли от добри, заможни семейства. Които не са имали тежко детство и т.н. Визирам пернишката садистка. Основният мотив за въвеждането на религията в образованието е точно този. Да превърнем бъдещото общество във формирано от по добри хора, а религиите, всички без изключение, възпитават в добродетели, съчувствие, емпатия, и качества, които искаме у хората. Но не е ли това признание, че семейството се проваля все повече, в обществото, като основният възпитател на добродетели в децата, и държавата ще се опита да го замести на институционално ниво с въвеждане на религиозност в обучението, като начин за възпитаване в добродетели на децата.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 10:23 от Никола Тесла

# 1
- Децата са неграмотни, не могат да четат и пишат, а за математиката да не говорим. Някой има ли предложение какво да направим?
- Да! Нека въведем религия. 😏

# 2
  • София
Огромно "против".
Защо няма анкета?

# 3
По принцип на тази възраст 6-7-8 години доста се интересуват от богове, митове и пр., за тях са като приказки. Та вероятно на децата ще им бъде интересно. По-скоро родителите ще бъдат принципно против - пиша "принципно", защото все още не е ясна концепцията и обсъждане по същество не е възможно.

# 4
  • София
Програмата е претоварена. Има много ваканции и неучебни дни. Учителите нямат време дори да напишат оценки по някои предмети. И какво да правим?
Да въведем религия!
Ако ще учат за всички религии....гръцките богове са били много кротки, свестни и морални...
Старият Завет също е купон...

# 5
Огромно "против".
Защо няма анкета?

Не знам как. Излязох от вкъщи. На телефона на мобилна версия, не виждам къде е тая опция.

# 6
  • София
Би трябвало да можеш да редактираш първи пост и там трябва да има опция да се добави анкета.

# 7
Супер, може за сметка на няколко часа български или математика. Пълни глупости. Въобще не мисля, че повечето деца ще им обърнат внимание. Но, ако хипотетично обърнат:

Кой е този, който гарантира, че ще вземат добродетелите от религията, а няма да колят и бесят в нейни име? Това е хиперболизирано, естествено, но живеем във време на идеологии и възрастните непрекъснато залитат в крайности, пък какво остава за децата.

# 8
- Децата са неграмотни, не могат да четат и пишат, а за математиката да не говорим. Някой има ли предложение какво да направим?
- Да! Нека въведем религия. 😏

Дам, със сигурност са неграмотни. Едни ядат свинско, други - зеле, значи хората ядат свинско със зеле.
Неграмотни били. Децата около мен могат на четат от преди първи клас, ако ти си в някои квартали, това е твой проблем.

# 9
Къде живея си е моя работа, а оценките от изпитите са доста показателни за грамотността.

Аз съм против. Може би има смисъл ако гледат на религиите (всички) от научна гледна точка, но явно това няма да се случи, тъй като ще се изучава в първи клас. Освен това предметите в училище стават страшно много. Аз в университета учих на семестър по 4-5 макс 6 дисциплини, а в училище 12+....

# 10
  • София
Писала съм и в други теми по въпроса и то от гледна точка на вярващ човек, който е запознал децата си и с нашата и с други религии и им дава избор.
Категорично съм против.
Изключително ще навреди.

# 11
  • Пловдив
Против. По протести не ходя (с повечето от тях, най-малкото с изразяването на тезите им, съм несъгласна така или иначе) и петиции рядко подписвам (същото важи за несъгласието), но ако разбера, че някой се опитва да занимава с религия децата ми в училище, най-малкото, което ще направя, ще е скандал на ръководството и категоричен отказ детето ми да влиза в тези часове.
Категорично против съм и другите деца да го учат масово - те не са мои деца, но все пак в едно общество живеем и масовите възгледи ни се отразяват и поотделно. Аз в общество на религиозници не искам да живея. Отразява се на твърде много неща - от очаквания какъв да бъдеш през забрани или неприемане на едно и друго (например за някои видове асистирана репродукция се сещам, или аборти) до, ако щете, влияние на чужди държави (Русия, Гърция) през православната църква, нищо, че си е българска, това не може да се избегне. Казаното важи конкретно за православието, но без последното важи и за католицизма. Който има вярващи родители, нека те го водят на каквото преценят.

И не, не смятам, че е признание за провала на семйството... каквото е там модерно и прието да се приказва. Поредният опит е на религията и религиозниците да се пробутат за монополисти на морала и ценностите. Зер в днешно време хората не са им по дефиниция верующи (електорат Wink), в днешно време е прието и да не си вярващ и да нямаш общо с религия.
Иначе модата да се ахка: ах, нямаме ценности, ах, българинът, ах, вярата, ах, църквата, ах, руснаците, ах, гърците колко са вярващи - тя си е актуална все така.

Нямам нищо против вярващите или църквата, ако не се опитва да се пъха отново там, откъдето здравият разум на новото време я е изместил.
Единствено предимство на християнството (не непременно православно) в моите очи бих признала, ако се окаже, че то може да ни "спаси" от настъпление на по-радикалния и войнстващ ислям. Просташки звучи, но това е положението. За тая цел обаче, надявам се, не е нужно да се въвежда в училищата вероучение под каквото и да е име и декларативни цели.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 08:33 от Магдена

# 12
Тенденция е в европейските класации българските ученици да са на последните места. Не говоря за олимпиади по математика и физика. Системата е остаряла и неефективна. Реформа не означава да се вдигнат заплатите на учителите и да се въведе религия, а да се направят структурни промени на цялото съдържание, изпитни формати и т.н. Последното няма да се хареса на огромно количество хора - и учители, и родители, а те са потенциални избиратели. Не вярвам, че някоя политическа сила ще се ангажира с нещо подобно, а и не вярвам, че има капацитет. Най-малкото у нас по традиция липсва приемственост - сменя се управляващата партия, всичко се зачерква и се почва наново. Затова и нищо няма на лице.

На въпроса накратко - провит съм въвеждането на религия. Но бих подкрепила въвеждане на повече часове за спорт, изкуство и култура.

# 13
Категорично против съм.
Как изобщо се стигна до тази идея и защо се смята, че религията е единствената, която може да възпитава добродетели, не разбирам.
 При положение, че църквата е всичко друго, но не и институция демонстриращадобродетели.

# 14
  • Пловдив
За сравнение. Когато съм подмятала в разговор, че би било хубаво в училище да има час по добри обноски, са ме изкарвали неща, които аз самата не съм подозирала за себе си - например, че искам друг да ни свърши - демек на нас лично да ни я свърши, не че има значение за нас поради живота ни в общество и другите как са я свършили - работата с възпитанието на децата, а не било работа на училището (учителка беше това, на живо, тогава нямах още деца) или че съм от онези, които си въобразяват в ограничеността си, че знаят най-добре какво трябва да се прави и как трябва да се подхожда към чуждите деца - тая госпожа не я знам каква беше, понеже беше във ФБ-чат, но общият ни ФБ-френд, в чийто профил се развиваше действието, е психолог и беше съгласен с нея.

А, дано подходят поне така и за часовете по религия (ама знам ли). Имам предвид, дано се възпротивят с мотива, че не е нужно да искаме друг да ни свърши... дрън-дрън...

_____
И още нещо да допълня. Давам си сметка и признавам, че християнството е оставило отпечатък на обществото в цяла Европа и този отпечатък сам по себе си не е нещо лошо, направило ги е отчасти каквито са днес, и аз като продукт на това европейско християнско общество не искам да бъдат коренно други. Но не, вероучение и масова религиозщина в 21 век - не.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 09:49 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт