За или против религията в училище

• 28 221
  • 1 239
  •   2
Отговори
# 45
  • Немция
Боряна, религията не е послушание.
Била съм на църковни служби в католическа църква покрай празници, децата ми ги водеха от училището преди Коледа, Великден и един друг празник-  свещеникът обсъждаше теми, които вълнуват обществото. Пред възрастна публика държи реч на някаква тема.
Затова и споменах, че българската църква е в остаряла форма, няма никакво отношение към световните ежедневни проблеми.

Месечинка, за първи клас има теми, подходящи за първокласници. Забравила съм вече какво точно правеха, но ставаше дума за човешките ценности.
Милосърдие, взаимопомощ, християнските празници като Коледа, Великден и други. Рисуваха, оцветяваха.. Правеха декорация с прежди на християнски кръст от дърво...
Организираха дарения преди Коледа.
Зависи много как ще бъде поднесено, изисква се специално обучение за учителя, часът се води от учител, а не от църковно лице.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 11:12 от Бибит

# 46
  • Варна
Месечинка, за първи клас има теми, подходящи за първокласници. Забравила съм вече какво точно правеха, но ставаше дума за човешките ценности.
Милосърдие, взаимопомощ, християнските празници като Коледа, Великден и други. Рисуваха, оцветяваха.. Организираха дарения преди Коледа.
Зависи много как ще бъде поднесено, изисква се специално обучение за учителя, часът се води от учител, а не от църковно лице.
Именно. Християнски празници, че и мюсюлмански, еврейски, цигански и т.н. учат и сега. И дарения правят. Съжалявам, ама задължителното въвеждане на религия при положение, че всички тези неща се изучават и правят в момента навежда на умисъл за нещо друго. вълчев (нарочно му пиша името с малка буква) говори за църковни ДОГМИ. Църковните догми нямат място в светското образование. НЯМАМ доверие на БПЦ, новият патрЕарх ме ужасява. НЕ искам църковни въпроси да влизат в светското училище, и то задължително. Да си остане СИП, както досега и да мирясват с тези глупости.

# 47
За мен религията си е точно послушание - да са послушни масите, да не се избиват, при християнството - да може всички народи в Римската империя да вярват в едно и да бъдат по-лесно управлявани.
Но аз имам едно доста по-крайно мнение за религията и затова се чудя какво правим ако след 2 години като детето ми е в първи клас има поп в класната стая и той му говори как има Бог и как той гледа какво прави или да го учи на молитви. Защото те говорят как да има духовни лица в класната стая, а не учители, и кой ще им държи сметка какво говорят в класната стая, щом НАП и държава не успяват да им хванат далаверите с имоти, пари, ролекси, за които всички знаем. Отиваме и към районите с мюсюлманско население - дали ще има радикализация, дали ще се получи едно по-голямо и ненужно разделение заради религията.

# 48
Програмата е претоварена. Има много ваканции и неучебни дни. Учителите нямат време дори да напишат оценки по някои предмети. И какво да правим?
Да въведем религия!
В унисон с тези мисли

В този завой, към този нов предмет, сякаш  логиката е много под повърхността. Направиха младите поколения в Бг неграмотни, сега трябва да се въведе  инструмент да  управлява масата. Но уви, не сме в средновековието, по-интелигентен инструмент трябва, защото времената са различни. Съгласна съм, че в много държави различни от бг,  индоктринирането е работещ подход с логична приемственост, но за Бг това за момента не е приложимо. Поколенията,  расли в бг "свободни" от това налагане на религия, с право на избор като възрастни индивиди , няма да го позволят. В момента. Самият факт, че някой се опитва да обсъжда и налага подобно нещо обаче, е силно обезпокоителен.

# 49
  • Варна
Защото те говорят как да има духовни лица в класната стая, а не учители
Именно това ме втрещи от изказванията на вълчев. Духовенството искало да се изучава религията точно като догми. Ама чакай, бре, къде се намираш??? В светска държава в 21 век или нейде в средновековна религиозна територия? Какво духовенство ще набутваш в светските училища, в пълен разрез с Конституцията???

# 50
  • Немция
Хора, какви попове в класната стая си представят някои...Smile

Послушание в църквата..
Там, където е била силна църквата, сега има силни държави и критично мислене.

Нека се замислим кои са християнските ценности (не кради, не лъжи,не убивай....).
Какво лошо има да се обсъжда?
Никой няма да ви преобрази децата и да им промие мозъците.
Smile

# 51
Никой няма да ви преобрази децата и да им промие мозъците.
Smile

Ха, и кой го гарантира това? Ти ли? Нали ги гледам поповете как им светят очите да им закара някой под строй невинните душици.

# 52
  • Варна
Бибит,
в коя вселена живееш? Няма лошо да се ОБСЪЖДА. Обсъжда се и сега, в часовете по литература. Може да се обсъжда и в часовете по философия. Защо първолачетата трябва да учат РЕЛИГИЯ?
Цитат
“Имаме общо три групи мнения. Едното е, че не трябва да се учи такъв предмет. Другото е, че трябва да има такъв предмет с акцент върху вероучението – нещо, което и духовенството иска. И третата група е, че трябва да имаме предмет, но повече насочен към изграждането на културните, етичните и историческите компетентности на децата.
Ето ти цитат от министъра. Защо изобщо трябва да се пита ДУХОВЕНСТВОТО какво ще се изучава в светските училища, и то като задължителен предмет? И наистина ли мислиш, че критично мислене се възпитава чрез религия?

# 53
  • София/Севлиево
Имам приятели, които след огромна лична трагедия стават ревностни християни -извън това,че всяка неделя ходят на литургия,децата им -на неделно училище,са си напълно обикновени хора.Не мисля,че някой им е "промил мозъците"-нито на родителите,нито на 4-те им деца...

# 54
Министърът на образованието го каза - предметът да се води от духовни лица. Аз не съм видяла критично мислене от силно религиозни хора, но това е много гадна тема за спор, защото няма смисъл. Хората са си казали, че за религия няма смисъл да се спори, защото нито една от страните няма начин да убеди другата в правотата си.

А Бибит вие говорите за християнски ценности, но не забравяйте, че не всички в България са християни. За мен ако някой обяснява на детето ми как на небето има белобрад старец, който го наблюдава и ще го накаже ако е лошо, и трябва да му се моли и да му иска прошка, е промиване на мозък. Затова и не съм си кръстила детето, защото би било супер лицемерно да го направя. И съответно не искам да му се налага определено вярване и религия в училище. Няма какво да се лъжем - надали ще им говорят за будизъм, а ще си е все едно са на неделно училище в църква.

# 55
  • Варна
Имам приятели, които след огромна лична трагедия стават ревностни християни -извън това,че всяка неделя ходят на литургия,децата им -на неделно училище,са си напълно обикновени хора.Не мисля,че някой им е "промил мозъците"-нито на родителите,нито на 4-те им деца...
Нали разбираш каква е разликата между ЛИЧНОТО решение и натрапването на религия? И как от нечие лично решение стигна до извода, че идеята за религиозно обучение в светско училище е безобидна и няма да промива мозъци? Има неделни училища, има факултативни часове. Задължителното изучаване на църковни ДОГМИ в светско училище е нещо съвсем различно.

# 56
И как тази религия ще бъде съобразена с родителите. Ами атеисти бол. Те имат право да си възпитат децата като тях.
Има и хора от други религии, хора с други вярвания.
Как така държавата ще налага? Къде остана правото на избор.
Виждаме на изток какви неща се пръкват от много религиозност.

# 57
  • София
И не само, че в България не всички са християни. Дори и християните принадлежат към различни деноминации.
В нашето разширено семейство има православни, католици и протестанти. Децата ни имат право да изберат сами какви да бъдат, но в училище кой и как ще реши вместо тях?

# 58
  • Немция
Точно нашите неангажирани попове не си ги представям като заплаха. Grinning

Интересно защо църквата, която в България е толкова слаба, се счита за опасност...
Интересно как в нашето обкръжение от деца, които са кръстени евангелисти или католици- в Германия, не са с промити мозъци.
В определена възраст преди причастие масово са на неделно училище към църквата по цяла година.
Съучениците на децата ми масово са минали през неделното църковно училище. Това е доброволно, но се прави масово сред немски, полски християнски семейства.
Традиция просто.

Но съм за идеята да има избор- който не иска религия, да има възможност за философия.

# 59
  • Пловдив
...си е техен проблем, който би се разрешил, ако разкарат ченгетата от клира/мюфтийството.
Гоненето на ченгетата (от ДС ли?) - вечната панацея за всичко! Wink
Не съм съгласна с това така очевидно и просто решение на всички проблеми, ама и мой проблем не е, да се оправят.

История или каквото и да е на религиите като отделен предмет, още повече в малките класове, се опасявам, че също ще бъде превърнато в нещо като ако не вероучение, то поне насочване на вниманието на децата върху религиозни възгледи и понятия, поради което - не, против съм и това. Нека се учи история на религигите в по-горните класове като част от общата история.

И да, тривиалното заемане на ценно време за учене на полезни неща, които и да са те, било математика, или там квото революционно предлагат някои, примерно лични финанси, с откровени глупости също е довод.

Общи условия

Активация на акаунт