За или против религията в училище

• 39 099
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 1 275
Правилното място едно дете да научи за религията на семейството си е неделното училище, медресето или т.н. Тъкмо там ще е в свои води, в своята общност и ще създаде връзка със себеподобни в общността. Това е принадлежността. В училище децата са от различни семейства. За религия се говори в контекста на историята, литературата и философията и не само за християнство, а и за ислям, юдаизъм, езическите религии на древните народи, за възникването на протестантството, за разделението на православието и католицизма, за приликите и разликите между тях... Училището е и мястото, на което едно дете много лесно може да попадне под влиянието на някоя секта, когато учителя по религия е сектант. Ако исках децата ми да учат религия щях да ги запиша в неделно училище и да знам, че хора от съответната деноминация им преподават, а не някой случаен или не съвсем (познат на директора) без да съм сигурна какво точно говори, как тълкува и т.н. А и министърът предвижда групи по православие, ислям (кой точно?) и нещо като нищо - добродетели в религията. Да не говорим, че иска децата да изучават съответното нещо 12 години. Това е много силна заявка за радикализиране на децата и тяхната обработка. 12 години се учи БЕЛ, математика и чужд език. Останалите предмети имат начало и край.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 00:26 от Mama Ru

# 1 276
Аз съм "за" изучаване на религията в училище.
Темата за Бог (или да кажа за религията, не знам) ми е интересна още от малка. В училище не съм изучавала такъв предмет. Никога не са били предлагани такива часове. Само помня, че един ден в гимназията, в междучасието дойдоха някакви хора (, може и от училището да са били) и оставиха по чиновете "Християнска етика":

Веднага разлистих помагалото. Имаше неща, които ми допаднаха.
След години, в период на търсене на отговори, на утеха, се обърнах пак към тази книжка. Помогна ми.
Купих си и Библия, за да виждам контекста на тези цитати, които четях в помагалото. Старият завет по-скоро не ме грабна, с Новия  - нещата бяха по-добре.

Бог много ми е помагал. Знам, че някой ще каже, че може би съм постигнала, това, което съм постигнала, заради собствените си усилия. За мен тази мисъл е горделива.

Засега нямам деца, но, ако някой ден имам, мисля, че ще се радвам да учат християнство, защото знанието дава яснота на вярата. Преди да прочета тук-таме за Бог, преди вярващи приятели да ми говорят по темата, преди да посещавам литургии, вярата ми беше някак висяща в пространството, несвързана, мъглява. Например  - това със Светата Троица въобще не го разбирах. Объркваше ме.
Да призная нещо - езотеричните ми търсения помогнаха да узная повече за Иисус Христос. За съжаление - Библията е окастрена откъм обем, а и преводът на места е недобър. Това пречи на това да имаме по-голямо разбиране. Как да разбереш цялото нещо, като ти дават да се запознаеш с част от него?
Има още една причина да искам християнството да изучава в училище - много добре си знам, че ако детето ми се разболее или нещо лошо се случи с него, бързо ще се обърна с молитва към Бог.
Ако преди това съм казала "не" на религията в училище, ще се чувствам използвачка...
Добро утро Simple Smile
Аз също съм запозната с Помагалото от 2008 г. с картината на Рембранд "Завръщането на блудния син" на корицата. Без да навлизам в детайли по съдържанието му, трябва да се подчертае, че то все пак е за ученици 9-12 кл. А това предполага вече формирана култура на възприемане и обяснение във връзка с другите науки, изучавани вече или успоредно с това Помагало. Впечатлението от разбраното в него от авторката е събрано в думи, като: "допадна ми", "не ме грабна", нещата стояха по-добре", "по-голямо разбиране", които за съжаление ... не показват никакво разбиране. Разбирането е конкретно и обясняващо проблем, решение... И не се учудвам, защото в Помагалото с думата "доказателства" са означени или критика на марксизъм, или липса на научни доказателства. Едно обаче от поста е ясно - който търси утеха, успокоение, помощ, трябва да се обърне към Бог с молитва. Училището обаче има други цели в знанието и формирането на личността на различните етапи от развитието й - знание не заради яснота на вярата, а заради яснота за природата, обществото, човешкия индивид и неговата активност - живот.
И накрая - езотеричните търсения, споменати като запълващи "недобър превод" на Библията и нейното "окастряне", навеждат на хипотезата за знание в определен, затворен кръг от хора от посветени, който и Църквата определя като секта. За това говори и финалното заключение: "Не можеш да разбереш цялото по част от него". Можеш! Защото науките предлагат различни методи на мислене, не само дедуктивния.

# 1 277
Бог, вяра и религия не са едно и също.  Толкова от мен.

# 1 278
Направо се просълзих.. “нямам деца ама хак им е на тия дето имат”

# 1 279
  • София
Точно.

# 1 280
Аметист, ако детето ти се разболее и чакаш на молитви, загубена работа. Разболее ли се детето ти, а те си боледуват децата и то не веднъж, водиш на лекар и лекуваш иначе рискуваш да загубиш детето. Освен, ако не си от една секта, която забранява лекуването и разчита на божественото изцеление.

# 1 281
А Богословския факултет няма ли да засегнем? В смисъл, каква работа има в СУ, Дарвин не е разписал!
  Чак и дипломи ще им дават, амаха!😂

# 1 282
  • София
Ако ни задължат да ходим там, ще го засегнем.

# 1 283

Това, което сте цитирала, не е част от моето изказване. Моля, бъдете коректна.
Освен това - знам, че не ме познавате, но нека кажа, че въобще не чувствам нещата, по начина, по който сте ги описала.

# 1 284
  • София
Ще запишете вашето дете на неделно училище или на свободен избор да изучава религия без да я натрисате на всички останали деца.

# 1 285
Аметист, в момента много хора имаме деца в училищна възраст и нас това пряко ни касае. За разлика от нас, в дискусиите участват хора, които нямат деца и към монета темата не е актуална за тях. Евентуално, ако някой ден имат дете, тогава това ще е актуално и за тях. В момента обаче, те се опитват да определят неща, които касаят пряко вече родени и ходещи на училище деца, засягайки техните интереси.
Ако не знаете, католическата църква има училища, които са по програмата на МОН, но имат и религиозно обучение. Понеже мнението не е конкретно за православието, а за християнство, то католиците също са християни и съответно такава училище би следвало да задоволи потребностите от религиозно обучение в училище. А отделно и сега има опция "Религия' като избираем предмет - евентуално в бъдеще, ако имате деца ще получите къде има такава опция и ще се насочите към това училище, което я предлага.

# 1 286
Аз не ви цитирам, само извлякох моята есенция от вашето изказване. Нямате деца, но сте за религията в училище. На какво се основава вашето желание да се натресе нещо задължително на чужди деца?
Знаете ли че и в момента има избираема такава?
Знаете ли че има други религии, които не попадат измежду двете най-разпространени и децата от тях ще бъдат принудени да учат нещо, което не е за тях?
Знаете ли че образованието в нашата страна е светско и основано на науката? Наука, която обучава лекари да лекуват по съответни медицински показания/критерии/протоколи, които не са молитви.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 17:05 от second

# 1 287
  • София
Наличието на деца в семейството не прави майката експерт. Само отбелязвам 🙃

# 1 288
Аз може и да не съм експерт, но пращам, пращах, че едното вече завърши, децата си на училище да се учат на наука, не на религиозни песнопения и догми. Ако исках религия, щях да ги водя на църква и на неделно училище.

# 1 289
Има неделни училища, има избираем предмет Религия или каквото е там, т. е. всяко дете което има подобни интереси има възможност да ги задълбочи. Няма нито една причина да се въвежда задължителен час по религия.
Това че на някоя си ѝ било интересно и за това всички вкупом трябва да учат задължително религия е повече от неадекватно съждение. А изписването на страници с глупости, навяват мисли за не точно лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт