За или против религията в училище

• 39 092
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 1 290
  • София
Наличието на деца в семейството не прави майката експерт. Само отбелязвам 🙃
Експерт в какво?
Ако е по отношение на собственото си дете, тя е един от двамата основни "експерти". Както и другите отбелязаха - и в момента има възможност за изучаване на религия. Така че който иска чуждите деца да изучават религия, може да ги хване и да ги води заедно със своето дете. Ако приемем, че той е експерт (в неясно какво).

В момента, ако синът ми учеше религия, аз вкъщи щях да му обяснявам, че това са пълни глупости и защо са глупости.
Какъв е смисълът от такава пародия?

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 20:39 от milenaka

# 1 291
Наличието на деца в семейството не прави майката експерт. Само отбелязвам 🙃
Експерт в какво?
Ако е по отношение на собственото си дете, тя е един от двамата основни "експерти". Както и другите отбелязаха - и в момента има възможност за изучаване на религия. Така че който иска чуждите деца да изучават религия, може да ги хване и да ги води заедно със своето дете. Ако приемем, че той е експерт (в неясно какво).

В момента, ако синът ми учеше религия, аз вкъщи щях да му обяснявам, че това са пълни глупости и защо са глупости.
Какъв е смисълът от такава пародия?
В контекста на темата - вероятно експерт в образованието и религията за децата...
Не би трябвало да става дума за майка- експерт, доколкото експертното знание е специализирано и се доказва с документ за покрити стандарти. Даже т.нар. SOS майки в селището в Трявна например, не се определят като експерти.
А въобще към думата "експерт" в нашата съвременна татковина би следвало внимателно да се подхожда, доколкото дипломи за висше образование се раздават и на калпак.

# 1 292
А как да бъда сигурна че този “експерт” който ЗАДЪЛЖАВА децата ми да учат религия е с нужната експертиза, за да прецени правилно и безпристрастно евентуалните ползи от това? Щото всекидневно виждаме всевъзможни калинко-експерти-бушони, които се наемат за една работа и после изгарят като еднодневка на нагорещена лампа..
в този смисъл да- родителите са такива спрямо децата си. И за поляризирана тема като тази, без липсата на пълно и безусловно одобрение от родители/организации/учени и други институции, следва този експеримент да се прекрати в зародиш.

# 1 293
Ако църквата толкова много се интересуваше от децата и образованието, щеше да даде на Столична община да строят училища върху техните парцели 🙄

# 1 294
  • София
Или детски градини.

# 1 295
  • София
Добре, ще го кажа извън добрия тон, щото иначе явно оставам неразбрана. Добиването на собствени деца не дава право на грубо и пренебрежително отношение към хората без деца 🙃

# 1 296
Но е и малко грубо без да си пряко засегнат (нямаш деца и не е ясно ще имаш ли и кога) да вземаш решения за вече съществуващи чужди деца в името на някакви твои хипотетични деца. Защото дори и сега да се приеме, то ще засегне децата, които вече са родени и са в системата на образованието, но след 5-10 години, когато евентуално нямащата сега деца проима и дойде ред на нейното дете да влезе в системата на образованието то може да има промени и нейното дете да не може да се възползва. Някак си не е много коректно -ледно изказване "Аз искам да има, за да може някой ден моето бъдещо дете да се възползва, но заради това Вашите деца днес трябва да се примирят да го учат реално"

# 1 297
  • Пловдив
Добре, ще го кажа извън добрия тон, щото иначе явно оставам неразбрана. Добиването на собствени деца не дава право на грубо и пренебрежително отношение към хората без деца 🙃
Съгласна.
Добиването на деца не само не ти дава право на пренебрежително отношение към мнението на бездетните, ами и не те прави спец по всички деца. Аз и тия с деца еднакво искам да ги пратя да си гледат работата, ако опитват да натрисат религия на мен и моите деца.

# 1 298
  • София
Mama Ru какви са настроенията сред учителите за въвеждането на религията? Ако има силен отпор от учителските среди, е по-възможно  да не мине.

# 1 299
Не сме го обсъждали, гимназия сме, но тези, които се изказаха на въпроса са против - учениците и без това са твърде натоварени, само религия им липсва. Но на този етап колегите сякаш са незаинтересовани  - повечето нямат деца в ученическа възраст и не ги касае особено, не се вълнуват. И точно това ще използват от МОН.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 06:17 от Mama Ru

# 1 300
На някои учители не им пука дали ще въведат религия.
Преди два-три дни говорих с учителка,  начален етап, следващата учебна година е с първокласници. Говорихме, че ще има промени в образованието, подхвърлих, че искат да въвеждат религия. Тя каза "да въвеждат". Прозвуча като отегчение, примирение.
Става въпрос за малък град, смесен район, основно училище.

# 1 301
Mama Ru какви са настроенията сред учителите за въвеждането на религията? Ако има силен отпор от учителските среди, е по-възможно  да не мине.
Дали ще има отпор, ще зависи от промяната на рамковия учебен план и от изискванията към квалификацията на учителите, които ще водят предмета.

# 1 302
  • София
Аниш, да така е. Интересно ми е например какво ще се случва в смесените райони. Начален учител-атеист с курс един месец Ислям ли ще преподава? Като знам колко са "избираеми" другите предмети, си представям и с религията как ще е. Още по-зле ще бъде да разделят децата по класове на религиозен принцип.

# 1 303
Аниш, да така е. Интересно ми е например какво ще се случва в смесените райони. Начален учител-атеист с курс един месец Ислям ли ще преподава? Като знам колко са "избираеми" другите предмети, си представям и с религията как ще е. Още по-зле ще бъде да разделят децата по класове на религиозен принцип.
А, много неща могат да се случат. Аз предпочитам да изчакам промените в рамковия и тогава ще го мисля. За момента от 96-то часа на раздел Б за първи клас, единият час може да се конкретизира точно като "Религия, добродетели.... "или там както го наименуват. Натоварването на учениците и седмичния брой часове ще остане същия, но ...

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 07:01 от Аниш

# 1 304
  • София
От учители по история? А, да ме накарат да водя такова...

Общи условия

Активация на акаунт