Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 961
  • 778
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте! В неделя сутринта летим да Бари. Имаме 5 нощувки там и искаме да посетим Матера, Алберобело, Остуни, Полиняно а Маре и Монополи. Втори ден е Матера, трети ден са Алберобело и Остуни и четвърти ден Полиняно а Маре и Монополи. Уж гледах и четох да са в една посока и да има връзка и лесен транспорт, но нещо се омотах с тези влакове и автобуси. Сега се оказа, че до Матера няма директен влак, а трябва прекачване и с автобус. Това тотално ме обърка. После прочетох, че и до Алберобело е така. Някъде чета да си купя билети на място, някъде съветват да са онлайн. Толкова се обърках😳. Моля за помощ!
brambo5, ние от летището пътувахме до Матера с https://book.distribusion.com/?marketingCarrierCode=SSAL&retaile … tnerNumber=130331 (Cotrap), но от Бари писаха някъде по-назад в темата, че имало с влак до А... и после с автобус, виж от последните 2-3 седмици постовете. От Матера до Бари слезнахме на тази спирка, билети взех през https://www.omio.com/ излизат по-скъпо, но нямах избор. Via Giuseppe Capruzzi, Bari BA, Италия
Скрит текст:
https://www.google.com/maps/dir/Via+Giuseppe+Capruzzi,+Bari+BA,+ … 1132,19.47z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x1347e8592f94cad5:0xbc704078c8db40cf!2m2!1d16.8685891!2d41.1169726!1m5!1m1!1s0x1347e8592f94cad5:0xbc704078c8db40cf!2m2!1d16.8685891!2d41.1169726!3e2!5m1!1e4?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDcwOS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Та от това място тръгват и за Арбелобело. Билети купихме на място от магазинчето/закусвалнята до самата спирка. Искаха мисля плащане в кеш. След това от Арбелобело към Бари купихме билети от автомат на гарата, там пък приемаха само дебитни карти /имаше пред нас една жена, която пробва 2-3 кредитни карти и не успя да си купи билет, та вземахме и на нея/.
За Полиняно а Маре и Монополи билети от автоматите на гарата, там има много любезни служители, които се "мотаят" по перона и помагат на такива, на които ни е за първи път подобно пазаруване. Там пък странно не ми прие двете мои дебитни карти, вероятно самата машинка беше "решила" така, но прие на детето Simple Smile

# 301
Преди няколко дни се върнахме. Пътувахме с големия ни син, който е на 5. Заради него избрахме дестинацията, основно заради сафарито и краткия полет. Нощувките ни бяха в Бари, наехме кола за целия престои, което се оказа най-доброто решение. Детето спеше спокойно по време на пътуванията, не се съобразявахме с график на автобуси и влакове, времето беше адски горещо и климатика в колата беше животоспасяващ.
Тръгнахме без точен план, въпреки че разполагахме само с 3 дни, но смея да кажа, че взехме максимума за това време с малко дете.
Ще разкажа накратко, пристигнахме следобяд и веднага се настанихме и тръгнахме на разходка. Беше събота и беше лудница. Чакахме около 40мин за маса в Antó, заслужаваше си. Обиколихме и няколко други, но нищо не ни вдъхна така доверие и бяхме решили този път да не “ядем дърво” първата вечер с храната 😆
На следващи ден минахме през Лидъл за моркови и в 11 бяхме пред входа на Сафарито, нямаше опашка. До 15:30-16ч изкарахме там, беше непоносима жега, мокрихме се на всяко възможно разхлаждащо пръскало и изпихме литри вода. Сафарито мен лично не ме впечатли, може би защото лъвове и тигри бяха пред топлинен припадък под дърветата и като цяло това че колите се движат супер бавно може би увива малко еуфорията. Слоновете, жирафите и зебрите бяха супер.
Качихме се в колата и понеже малкия беше каталясал решихме да покараме нанякъде поне час, бяхме умрели от жега и решихме да търсим плаж. Бях си запазила от тук Porto Pirrone, но точно когато пристигнахме и трябваше да паркираме пламна пожар край пътя и решихме, че няма как да оставим колата наблизо. Тогава съвсем случайно на мапса видях, че има още един плаж на 5 минс кола, който се оказа голямо попадение - кристална вода, мек пясък и страхотен бар - spiaggia lido gandoli търсете в гугъл. Момчетата поплуваха 1 час, аз пих едно мохито и се качихме на колата. Решихме да минем през Алберобело. За съжаление не успяхме за залеза, но се оказа, че там и по тъмно кипи живот. Вечеряхме, разходихме се спокойно, че и даже се разхладихме. Малкия се впечатли супер много от къщичките, повече от сафарито и още ги говори.
На следващия ден се разходихме в Полиняно а Маре, обядвахме и решихме отново да търсим плаж. Този ден духаше вятър, въпреки жегата и дали заради това или просто плажовете от другата страна са си такива, Blue wave beach около Остуни не ни хареса изобщо. След плажа се отправихме към Монополи. Бяхме много гладни и затова спряхме близо до La Baia за по един сандвич - бяха страхотни, както и всичко, което излизаше от кухнята по съседните маси, но ние искахме да вечеряме в стария град и се пазехме 😀
Монополи ми хареса страшно на мен,  може би защото хванахме залеза в залива. Разходихме се, ядохме сладолед и решихме, че ще се върнем в La Baia и да вечеряме там. Предупреждавам тези, които не са били, че сервират в пластмасови чинии и е супер небрежно, но всичко беше много вкусно, а отсреща на пристанището наблюдавахме как разтоварват улова от лодката, теглят на кантарче и качват в хладилния бус.
Последния ден бяхме решили да се върнем в Полиняно за разходка с лодка в пещерите. Също много впечатляващо и запомнящо за малкия преживяване. За първи път се вози на лодка и дори се престраши да плува във водата. Обядвахме отново в стария град и се върнахме в Бари за автомивка, бензиностанция и последна разхода с вечеря. Опитахме пак на Antó, но имаше огромна опашка този път не чакахме.
На следващата сутрин трябваше да върнем колата и да излитаме.

По време на целия престои спирахме на синя зона. Събота и неделя беше по-лесно с местата в Бари, отколкото през седмицата.
Бях се настроила за голямамизерия, защото приятели са се оплаквали предни години, че е много мръсно, но аз мръсотия не видях. Не ми замирисало никъде из центъра и стария град въпреки 40те градуса жега. Събираха боклука всяка вечер, чистеха и миеха улиците.
Хубав град, но 1 ден е абсолютно достатъчен в него.
Не се получи да е много кратко, но пък някой може да си вземе също нещо полезно.

# 302
  • Mostly in my mind
Няма ли опция за резервация в този Анто?

И да попитам отново за Матера някой ходил ли е скоро с обществен транспорт? Има ли директно от Бари до Матера? Ако да, въпросния автобус/влак спира ли в близост до  забележителностите?

# 303
Mystic, от къде резервирахте лодката?

# 304
Нямам представа за резервация в ресторанта, не сме питали, защото се движихме без план.
Храната беше вкусна, но на мен лично като обстановка не ми беше комфортно. Масите са една в друга натъпкани, а шефа Анто ми остави много лошо усещане с отношението си към персонала.

Лодка от тук

https://pugliamare.it/en/esperienze/tour-in-barca-delle-grotte-d … polignano-a-mare/

# 305
И ние се вписахме в този Анто по препоръка от форума за обяд и понеже доста го търсихме и бяхме там по обяд в жегата седнахме. Не ни хареса - обслужването е от пакистанци, шефчето седи наедин стол отпред и раздава заповеди, докато не дойде баш шефката и го разкара и взе да сервира и той по масите...Беше в последният ден от пътуването ни и може би затова не ни впечатли въобще, нито като храна, нито като обстановка.

# 306
  • Mostly in my mind
в гугъл на отрицателните коментири, въпросният Анто или който е там, изключително грубо отговаря. Много лошо впечатление ми направи.

някой бил ли е в следните апартаменти за отзиви? тези два съм набелязала, като клоня към първия, защото има включена лека закуска и напитки, както и тераса. https://www.booking.com/hotel/it/b-amp-b-alighieri-97.bg.html?la … 2614d3&aid=366743

https://www.booking.com/hotel/it/apartment-andromeda-bari.bg.htm … 2614d3&aid=366743

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 14:52 от Лолита

# 307
От кой сайт резервирахте автомобил или направо на място от летището?
Нямам представа за резервация в ресторанта, не сме питали, защото се движихме без план.
Храната беше вкусна, но на мен лично като обстановка не ми беше комфортно. Масите са една в друга натъпкани, а шефа Анто ми остави много лошо усещане с отношението си към персонала.

Лодка от тук

https://pugliamare.it/en/esperienze/tour-in-barca-delle-grotte-d … polignano-a-mare/

# 308

Лодка от тук

Предварително през Doyouitaly, но не знам дали да ги препоръчам, защото въпреки че резервацията беше за кола с пълна застраховка, на място ни поискаха допълнителна такса, която не платихме. Дадоха ни кола много по-голяма, нова и хубава от това което бяхме заявили. Реално накрая нямаше проблем, но ѝ треперихме.

# 309

Лодка от тук

Предварително през Doyouitaly, но не знам дали да ги препоръчам, защото въпреки че резервацията беше за кола с пълна застраховка, на място ни поискаха допълнителна такса, която не платихме. Дадоха ни кола много по-голяма, нова и хубава от това което бяхме заявили. Реално накрая нямаше проблем, но ѝ треперихме.
Препоръка за хотел, ние пътувсме на 21.07, но още не сме резервирали. Пристигаме на летището към 22.30 и все още се чудя дали да наемем кола или ще има някакъв транспорт 🙄, не сме запазили все още и хотел, абе адски неорганизирана екакурзия 😊

# 310
Здравейте, за настаняване в Бари бих препоръчала местата, където бяхме ние(сравнително пресни са ми впечатленията):

B&B Dei Cardinale - в старият град до катедралата Сан Сабино. Тук отседнахме двамата с мъжа ми май месец - малко семейно хотелче - само стаи имат, не е подходящо обаче за трудно подвижни хора - тясна вита стълбичка към горните етажи. Удобно за вечерна разходка - всичко на пешеходно разстояние. Супер домакин, приготви ни невероятна закуска и лично ни изпрати сякаш му бяхме приятели, дошли на гости (много мило ни стана).

https://maps.app.goo.gl/St1WFPM6SUBhtUDQ6

Antonella home b&b - апартамент с две спални в квартал Мадонела до плажа. Малко по-далеч от центъра (20-25мин. приятна разходка по крайбрежната), но удобно местоположение, ако ще плажувате. Тук отседнахме с мъжа и свекървата този месец, посрещнахме първоюлския изгрев на Пане е Помодоро. Апартамента е на партерен етаж, прохладен. В деня на пристигането ни, собственичката ни беше оставила все още топла фокача за обяд. Беше ни осигурила и всякакви водички, мляко и сокчета и сладкиши за закуска, като всяка сутрин ни носеше топли кроасани и други закуски. Имаше си и принадлежности за плаж подготвени - постелки, плажен чадър. Супер удобен апартамент за семейство - има си всичко необходимо като уреди и посуда за приготвяне на храна, пералня ако ще сте повече време.

https://maps.app.goo.gl/czVNoh6VDd1kko387

Общо взето и двете места много ни харесаха. И двете резервирахме през букинг, пускат понякога разни промоции дори и за по-кратък престой.

# 311
https://www.booking.com/Share-9uAW0TQ
Тук спахме ние. Чисто беше, но шумно от съседните стаи и коридора.

# 312
  • София
Настаняване в сърцето на стария град на площадче как ви се струва?Плюсове и минуси.Как е разстоянието до плажа и гарата? Моля също така за препоръки за ресторанти

# 313
Ако някой в момента е там може ли да сподели какво е времето? Довечера кацаме и се чудя какво да слагам в куфара 😂

# 314
Ние скоро се върнахме от Южна Италия. Бяхме 8 денонощия. Пристигнахме със самолет в Бари, наехме кола онлайн. Ползвахме - Felirent. Който реши да наема кола или да пътува със собствен транспорт да прочете за ZTL (Zona a Traffico Limitato), че ние разбрахме за тази зона по средата на почивката ни и сега ще чакаме честитките Simple Smile. Когато оправяхме документите за колата попитах няколко пъти дали има нещо специфично, нещо ново и тн отговора беше: лек път и приятна почивка Simple Smile
От Бари минахме през Барлета, след като разгледахме града се запътихме към Салерно. Там имахме три нощувки. Разгледахме града и забележителностите, посетихме единия ден о. Капри. На връщане към Бари посетихме - Позитано, Амалфи, Салерно (останахме да нощуваме 2 вечери), посетихме Матера с една нощувка (бях чела тук, че там си заслужава да се види града нощно време - беше приказно, имаше и някакъв техен празник голям и града беше пълен с хора, но беше същевременно много спокойно), Алберобело и Бари където останахме две нощувки.
Искам да предложа в Бари едно ресторантче, супер обикновено, не туристическо с добри цени за което прочетох тук и благодаря на съфорумката, че беше го споделила - “Dai vecchi amici”. Лесно се намира в централната част е, нямаше външна част което изцяло ни устройваше заради жегата която беше. Потопихме се в обикновена италианска атмосфера.
Когато пристигнахме в Бари освободихме колата. На връщане ползвахме влак до летището, точен, чист, удобен превоз. Може би е важно когато се наема място за спане да сте до спирка на автобус или жп гара, ако решите да не ползвате такси до летището например.
За първи път посещавам Италия и зная, че няма да е за последен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт