Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 32 655
  • 687
  •   1
Отговори
# 75
Оправете линка, не е активен,моля!

# 76
Здравейте, с влак или рейс да се придвижваме от Бари до Матера (и обратно), както и от Бари до Албертобело и Монополи (или Полиано а маре) и обратно до Бари? Има ли значителна разлика в цени и време? И ако трябва да изберем между Монополи или Полиано, кое градче си заслужава да се види повече? Предполагам и двете имат крайбрежна алея и стари сгради и са що годе еднакви, освен по размер може би. Мерси.

# 77
В Алберобело жп гарата и автогарата са в 1 сграда. До Матера ние пътувахме с автобус, но спирката беше на около 30-40 минути пеш до стария град. На връщане взехме влак и уцелихме без прекачване в Алтамура. Гарата е на 5 минути от стария град. С влак е по- дълго( около 2 часа). С автобус беше час.

# 78
От летището на Бари до Матера с автобус е 1 час. Нашия автобус ни спря на 5 мин от стария град. На другия ден изтървахме автобуса, пътувахме с влак около 2 часа като вместо в 12.10 дойде в 12.40
.с 30 мин, после имахме прикачване в Алтамура .. за щастие точно тогава дойде другия влак  иначе можеше пак да си почакаме ..  от Бари до Алберобело с автобус . Цените бяха окоро 5-6 евро .. Задължително носете кеш. Или си купувайте  билети онлайн през транспортния им сайт. Проверете кога е последния автобус от Алберобело -мисля че беше към 16.30-17.00 , защото след това имате само вариант с влак и прикачване .

# 79
Или си купувайте  билети онлайн през транспортния им сайт.

Може ли да ми кажете сайта? Omio надежден ли  е или да гледам друг?

# 80
  • Пловдив
Привет!

Ние сме трети ден в Бари. Пристигнахме в понеделник следобед. Взехме кола от летището и се настанихме. Успяхме и да пообиколим в стария град. Времето е чудесно за разходка, но вечер си е нужна връхна дреха.
 Вчера отделихме деня на Матера, който много ни хареса.
 Днес планът беше за зоосафрито, Локоротондо и Мартина Франка. За съжаление тийнът се почувства зле и успяхме само със зоосафарито. Надявам се че утре ще се чувства по-добре и ще успеем да включим към Монополи и Полиняно и пропуснатите днес градове. 🙂

# 81
  • ВАРНА
Здравейте. Изчетох темата и си направих маршрута ни, но ми е интерсено какво бихте препоръчали да опитаме като храна и напитки.

# 82
Хапнете в Стария град на Бари в ресторант Анто. Традиционна италианска кухня.Всичко е вкусно. Пастата с морски дарове е уау.Цените са прилични, а порциите огромни.
Видях,че сте питали и за Неапол. Там само сиропирания сладкиш Баба ми направи впечатление. Скоро го ядох в Полянино, но въобще не ми хареса.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 15:49 от SilviPv

# 83
Здравейте, за пътуващите между Бари и Матера - от 5 май до 10 септември влаковете се заместват от автобуси. Да го имате предвид, уж са прикачили и график за автобусите, който обаче е 0 байта Rolling Eyes  .

https://ferrovieappulolucane.it/en/comunic-di-servizio/interruzi … 25_30042025_1435/

# 84
  • София
Здравейте, още не съм букнала хотел или апартамент, защото се чудя кое ще е по-добре - да спим в близост до Бари с наета кола или в самия Бари?
Моля за съвети.

Ще сме края на юни там за плажна почивка + сафари разходката и още няколко градчета в близост.
Ако Пане о помодоро не е претъпкан, бихме ходили на него, но предвид постовете, че в този период е претъпкан, бих обикаляла съседните плажове (тоест, пак ще ни трябва кола). И затова се чудя, дали въобще да се бутаме в Бари, паркинги, високи цени и т.н., или да отседнем в близост с удобството да не търсим къде да паркираме и да плащаме прескъпо....

Как бихте направили вие?
Благодаря ви Simple Smile
Ние ще сме с кола и след разговор с приятели, които живеят в Италия, пътуващи често до Пулия, решихме да запазим апартамент в Полиняно а маре. Има много по-голям избор от апартаменти и къщи с паркинги.

# 85
Опитайте типичното за Пулия кафе еспресиньо.Много прилича на нашето кафе с мляко, но  е много по-хубаво.При едно от пътуванията в самолета се заговорихме с българка,която има имот там,тя ми препоръча.

# 86
Здравейте, за пътуващите между Бари и Матера - от 5 май до 10 септември влаковете се заместват от автобуси. Да го имате предвид, уж са прикачили и график за автобусите, който обаче е 0 байта Rolling Eyes  .

https://ferrovieappulolucane.it/en/comunic-di-servizio/interruzi … 25_30042025_1435/

Някой има ли повече информация - от къде в Бари тръгват автобусите? От къде се купуват билети, видях че в trenitalia няма.

# 87
Trenitalia няма връзка. Мисля че в Бари спират отстрани на гарата на FAL. В Матера на централната гара. Ще ви кажат на място като си купувате билети.

# 88
  • София
Билети - от сайта, който цитираш.

# 89
Моето пътуване в Пулия приключи - благодаря на всички, които споделяте информация, които отговорихте и на личните ми въпроси. Без тази група нямаше да се оправя там.
За да допринеса и аз с нещо ще споделя относно Зоосафарито без личен автомобил. Дали отидохме с големи очаквания, дали липсата на кола или просто лош късмет, но не се насладихме, както очаквахме. Отидохме в неделя и имаше страшно много хора (не знам как е в другите дни). Бусчето ни взе ( 4 евро на човек), но шофьорката изобщо не се спираше толкова на животните. Всички коли пъплеха в дясната лента, а тя караше от ляво, някъде минаваше и през тревата по-напряко. На самото бусче някои от прозорците, които се отварят, са точно до седалката, но други са между двете седалки и не е много удобно да се подаваш, да храниш животните и т.н. В началото, където са еленчета, магаренца, реално се падаха от дясно, а ние стояхме от ляво и едва едно-две минаха покрай децата. Големите животни са далечко от колите, лежат си под дърветата. Най - разочароващото беше, че бусчето изобщо не мина през жирафите - мъкнах цял ден 1 кг. моркови за нищо. Явно тя прецени, че са големи задръствания и реши да си го спести.
Останалата част от зоопарка също не ни впечатли. И до сега се чудя дали пък не сме пропуснали някаква част, защото като цяло животните са малко . За влакчето с големите бозайници се чака страшно много на опашка и се движи сигурно 2 минути, като няколкото животни са далеко. Единствено другото влакче с маймуните беше голяма атракция, бързо минава опашката, но също е за няколко минутки.
Самите атракциони бяха по-интересни за моите деца и най - вече двете бързи влакчета (едно те обръща с главата надолу) и една лодка, която във воден канал се движи. Това става за по-големи деца. Но беше страшна лудница и се изморихме много. Може би и просто такъв късмет сме изкарали, тъй като другите хора, които са били с бусче не са имали такива преживявания и са се порадвали и на жирафите.
С една дума - ако човек се чуди дали с кола или бусче, може би е по-добре с кола (ние така или иначе нямахме никакъв вариант с кола), но със сигурност отнема доста време заради многото хора.
Всичко останало беше страхотно, така че желая на всички, на които предстои пътуване да си изкарате чудесно!

Общи условия

Активация на акаунт