Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 762
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
Бихте ли казали от къде се купуват билети за автобусите от новата автогара без посредническа такса?
Може ли онлайн или трябва на място? Благодаря!

# 721
  • София
От там тръгват автобуси на поне десет компании.
На място има каси, не мога да потвърдя че покриват абсолютно всички компании.
Онлайн също зависи за коя компания се отнася.
Най - често се търси за автобусите за Алберобело - тях може на място от каса на автогарата, както и от сайта на Трениталия.

# 722
  • Бургас
Здравейте,
нашето пътуване из Бари приключи...Пак ще се върнем, останаха неразгледани места.
Искам да благодаря на всички, които ми отговориха на въпросите - безценни сте!
Ние кацнахме навреме в Бари и директно взехме автобус за Матера. Билети купих онлайн от Омио (има посредническа такса обаче). Мисля, че шофьорът продаваше билети на място, но само кеш. В Матера ни остави в близост до гарата ( не очаквайте някакъв терминал за автобуси). На следващия ден пак в Омио видях вариантите за връщане към Бари. Цената беше двойна в сравнение с тази н аидване и освен това се променя в приложението, сутринта беше една, до обяд стана друга. Повървяхме около 2 км до спирката, защото автобусът тръгваше от друго място. В Омио има име на спирката, което търсихме чрез Гъгъл мапс. Съветвам ви да си купите билетите по- рано, хем ги има, хем цената е по-ниска. Автобусът от Матера към Бари беше пълен. В Бари автобусът спира на новия им терминал, който е близо до Бари Цетрале. Като слязохме попитахме за варианти за Алберобело за следващия ден, билети купихме от касите на място. Не знам колко билети продават, но автобусът не ни събра и пратиха друг. След като разгледахме Алберобело се насочихме към Локоротондо. Гледах разписанието в Омио и зачакахме на спирката, с известно закъснение дойде автобусът, но понеже не бяхме купили онлайн билети , отказа да ни качи. Не продаваше на място. За късмето влакът идваше след 10 мин, та набързо купих онлайн билети и се качихме. Гарата и автобусната спирка са една до друга. В Локоротондо се разходихме час - два и започнахме да търсим варианти за връщане към Бари. Лошото беше, че вариантите, които бях видяла в Омио изчезнаха (явно бяха разпродали местата). Гугъл мапс ми даваше опция за автобус, но не я виждах в приложението. Мисля, че в Трениталия ми излезе опцията, купих билети и се запътихме към спирката, която ми посочи гугъл мапса. Там вече се молехме да дойде автобус, защото на спирката (намираща се на изхода на Локоротондо) нямаще други хора. За щастие се появи автобус, който минава всъщност и през Алберобело. Стигайки там имаше толкова много хора, че доколкото разбрах щяха да пратят друг да ги прибере (откъде и кога обаче не знам). Има известен адреналин с тези автобуси, не мога да го отрека.
За Полиняно и Монополи ползвахме влаковете от Бари Централе, за там има много редовни линии.
За Летището трябваше да вземем първия възможен влак (хваща се от пероните, до които се стига през подлезите). Обаче отново не ми излезе в Омио опцията за първия влак - в 05:05. За да се подсигурим питахме предния ден. Явно има различно разписание за уикендите, затова, ако се наложи питайте на място. На мен служителят ми извади друго разписание, различно от това, което беше залепено на гишето. Билети, купихме от машинките на място, които валидирахме в жълтите машинки (това го разбрах от темата). На слизане от влака билетите се валидират и така преминаваш напред към летището. През цялото време се чудих дали има гратисчии по тези влакове и как упражняват контрол, особено по линията Бари-Полиняно-Монополи- Остуни и т.н  Реално само на Терминала на Летището билетите са необходими, за да излезеш.

Извън транспортната тема - Бари и околностите много ми харесаха. Сърцето ми остана в Полиняно, пак ще се върна там един ден. Коледната украса в Бари вече свети и е много красива (само дето при 20 градуса вечер някак си не сме свикнали).
Не остана време за Остуни, Лече и Фазано - но винаги трябва да има за какво да се върне човек.
Приятна разходка на всички, на които им предстои пътуване натам!

# 723
  • София
Има си контрола във влаковете,която сканира билетите и така извършва проверка.
Чудесен разказ с полезна информация Simple Smile
За Локоротондо и автобусния транспорт в рамките на деня си е рисково.И аз обмислям предколедно заради прословутата украса там.Но пък  красотата е вечерта по тъмно и се обезсмисля сякаш дневно посещение заради нея Моля,който е ходил през декември в района да сподели мнение и препоръки за интересни посещения

# 724
  • Гражданин на света
Здравейте пътуващи и помагащи хора Simple Smile Снощи в момент на умопомрачение взех, че закупих билети за Бари за цялото кралско войнство /имам предвид двете дъщери с кандидат зетьовете Simple Smile/ и сега идва големия проблем, че трябва да организирам пътуването, което ще е от 20 декември /полета на отиване  е рано сутринта в 6/ до 24 декември - на връщане е на обяд 12,30 ч/. Всички съвети ще ми бъдат от полза. Четох назад, препрочитах и реших, че може би от летището ще отидем да спим първо в Матера /1 или 2 нощувки - това незнам/, след това да се върнем в Бари, като задължително трябва да се посети въпросното Сафари. Очаквам всякакви съвети и помощ за организацията. Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 725
  • където и да е,само да не съм сама
Eleonor4etо, виж дали Сафарито тогава ще работи въобще, защото все пак са празнични дни.
Ние ще сме там 18-21.12. и програмата вече е ясна. Връщаме се с ранен полет в 7,30 в неделя. Автобус 16 ни е близо, но е в 5,40 първия и ми е малко притеснено.
С влакове дали е по-сигурно или дали са повече, като опции?

# 726
  • София
Влаковете са повече, значително по-бързи от 16, да.
Когато е на кантар положението, влакът е за предпочитане.

# 727
  • София
За ранния сутрешен полет за София кой влак препоръчваше?Къде в актуалното разписание и часовете им ?
Аз бих спестила сафари в този период.Бих отскочила до Локоротондо ,Алберобело,Мартина франка...

# 728
Елеонорчето, от тези дни сафарито работи само на 20 и 21, със съкратено работно време.
https://zoosafari.it/calendario-orari/
И аз бих избрала друго, особено ако нямате малки деца (разбирам, че са 18+).

# 729
  • Гражданин на света
Благодаря на всички отговорили до тук Flowers Hibiscus Те хубаво са 18+ но познат на 30 така цветно им разказа за това сафари, че не само те ами и баща им иска да отиде Simple Smile Така че дано успеем да отидем и до там, сега ровя и гледам евентуално как стои въпроса с кола под наем. Не мога да реше кое ще  е по удачно?

# 730
Здравейте , ноември планувам 4-5 дни в Бари , тъй като се осмелих да взема кола / още не съм решила през коя фирма / ми идва наум ,че няма нужда нощувките да са в Бари ,  препоръчайте ми някакво китно селце или градче ,което ще ни е отправана точка .

# 731
  • Mostly in my mind
Нашият татко, който е на 42 г, беше по-впечатлен от децата. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 732
  • София
Благодаря на всички отговорили до тук Flowers Hibiscus Те хубаво са 18+ но познат на 30 така цветно им разказа за това сафари, че не само те ами и баща им иска да отиде Simple Smile
Не съм ходила на въпросното зоосафари, но от прочетеното тук останах с впечатление, че всичко е на открито. Дали декември месец е подходящ за подобно нещо? Защото съм ходила през зимата в зоопаркове и винаги животните са били на топло в сградите. Навън почти нищо няма.

# 733
Може ли да се плаща в градския транспорт на Бари с дебитна карта? Има ли устройства в автобусите като в София?

# 734
  • София
Може ли да се плаща в градския транспорт на Бари с дебитна карта? Има ли устройства в автобусите като в София?
Принципно може. Но много карти не бяха прочетени и съответно неуспешно таксуване когато пътувах за последно ( преди около 3 седмици ). За мен съм взел решение конкретно там да не разчитам на удобството и да си купувам хартиен билет предварително.

Общи условия

Активация на акаунт