Хематом в ранна бременност.

• 527
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте.
Първо се извинявам за дългия текст, който може да се получи..
На 33 г.  съм, първа бременност, 8+4 г.с.
На 24.03 имах еднократно  леко прокървяване , отидох на Аг. Каза ми че всичко е наред с плода , тогава чухме и сърчице; също така че причините за прокървяването може да са много и да си използвам утрогестана 2х1 100мг. Тогава малко се поуспокоих но за кратко...На 4.04 прокървях отново, веднага отидох на лекар в спешното. Прегледа ме каза ми че  всичко е наред с плода отговаря си на седмицата , но се съмнява за някакво отлепяне, но на този етап не можело да се види добре увеличи ми утрогестана 3х1.
Понеделник 07.04 отново имах кървене , тогава усетих как падна и голям съсирек от мен.. Много се изплаших, казах си край изгубих го така не се бях чувствала никога. Sob Отидох в спешното прегледаха ме.. Бебчето е добре,  но имам голям хематом с леко отлепяне. Два дена бях на системи, като през първия ден имах голямо кървене,втория по-малко, а днес трети ден само със зацапване по тоалетната хартия... Вчера дежурния лекар като ме преглеждаше ми каза че дълго време ще кървя и бавно ще се резорбира хематома и трябва да съм в пълен покой. Днес на сутришната визитация друга дежурна лекарка ми казва че нямам нужда от системи и че ще ме прегледа по късно.. Притеснявам се много за бебчето и се обвинявам че е можело нещо повече да направя , много се надявам всичко да мине добре..
Прощавайте стана дълго, но имах нужда да споделя ..тези  дни много ми се отразиха психически.. Никой от семействата ни и приятели не знаят още за бременността ми искахме да ги изненадаме сега за празниците..
 Пиша с молба към мами, които са минали през подобна ситуация, за малко кураж или съвет.. При вас  колко време е отнело да се премахне този хематом..
Благодаря от сърце че ме изчетохте!

# 1
  • София
Здравей!
Имах кървене в 5+4 г.с., още преди да има пулс и бях сигурна, че това е краят. Вкараха ме в болница веднага, след 3 дни ме изписаха. Още в деня на изписването прокървях отново. Беше леко отлепване на хориомона - плодния сак. Имаше и хематом.

Всяка седмица по веднъж кървях до 12 г.с. и мислейки си, че всичко е напред, в 14 г.с. имах ужасно кървене, придружено от контракции, направо втвърден корем. Казах си, че това със сигурност е краят и абортирам.
Изписаха ме от болницата със запазена бременност, но 50/50 шанс. Имаше голям хематом - 7 см. След 3 седмици започнах да се чистя от хематома, което беше добър знак и за общо месец изчезна, бебето нарастна и "залепи" хориомона.

В 25 седмица отново имаше кървене  - този път причина нямаше. Както си лежах и хоп.
Държа да подчертая, че до 34 седмица лежах плътно. Ставах само за най-необходимото и прегледи. Чувствах се ужасно, че бременността ми протича по такъв начин и че трябваше да си поръчвам всичко оналйн, а много исках на една елементарна разходка примерно да изляза. Мъжът ми ме обслужваше изцяло и казваше "ще се разхождаш с бебето". Всички усилия и мъки си заслужаваха обаче.
Родих момченце миналата година на 5 август в 39 седмица, доносен и здрав.

Знам, че е голяма тревога всичко това, но нещата винаги има шанс да завършат щастливо. Съвет от мен: лежи колкото можеш повече. Ставай само за ядене, тоалетна и прегледи. Всичко останало може да почака. Бебето ми сега е на 8 месеца и не се спира, та и аз покрай него. Има време за всичко останало!
Всичко ще бъде наред и колкото и банално да звучи - позитивното мислене изключително много помага! Heart

# 2
И аз имах такава бременност. В началото към 6-7 г.с. имах голям хематом, който беше с толкова обилно кървене, че като видях си казах край... това е спонтанен аборт. Но по чудо беше от другата страна на матката и не засегна сакчето. Лежах в болницата 4-5 дни докато кървенето ми намаля. Естрогена, който ми даваха ми разказа играта, наповръщах се хубаво. После имах кървене тук- таме общо взето до 7ми месец, но слабо, само зацапване. Доста се притеснявах, доста го мислих и ходих на много, много допълнителни прегледи, тонове, каквото се сетиш... Но си струваше и всичко мина добре. Дъщеря ми скоро ще стане на 4.
Опитай се да си почиваш възможно най-много, не вдигай никакво тежко, не бързай като ходиш, не шофирай, карай го полека и се старай да бъдеш спокойна. Ако можеш не работи. След моя престой в болницата ми дадоха болничен за 3 месеца, защото кървенето ми не спря и ми казаха да си почивам. Към втория триместър бебето се закрепява наистина здраво и ще ти бъде по-комфортно. Знам колко е трудно, но се надявам и за теб всичко да бъде наред! Стискам палци!

# 3
Аз имах хематом и кървях наистина много до 20та седмица. Големи съсиреци също имах, не искам да си спомням какво изживявах всеки път. Препоръчвам ти главно повече почивка. Медикаментозно няма много какво да се направи. В един момент бебето става по-голямо от хематома и опасността от аборт намалява. Стискам палци да се резорбира бързо, но имай предвид, че има и случаи като моят. Внорото половина на бременността ми нямах никакви пробреми. Бебето се роди здрави и доносено.

# 4
С първото ми дете имах еднократно много силно кървене някъде около 7-8 седмица. Тогава си мислех най-лошото, тъй като вече го бях преживяла. Отидох на преглед с тази мисъл, а се оказа, че се чу сърчице, а госпожицата вече е на почти 4 години. Кървенето напълно отмина за около седмица и повече не съм кървяла до края.
Със сина ми преди да родя имах кървене в 36 седмица. Тогава беше доста по-страшно, но и това мина и господинът скоро ще става на 3 години.
Много са страшни тези моменти, напълно разбирам тревогите, но е важно да се мисли оптимистично и да не се губи вяра. Всичко ще е наред! ❤

Общи условия

Активация на акаунт