Ликворея-Изтичане на гръбначно-мозъчна течност

• 1 939
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте. Бихте ли споделили малко повече за това кой ви постави диагнозата. Тъй като аз съм със съмнение за ликворея( имам почти всички симптоми- не мога да стана от леглото защото при изправяне болката в главата е жестока). Лекарите при които бях в Бургас обаче не смятат че е това въпреки че ми правиха ЯМР на главата. И не знаят какво е, нямам точна диагноза. Чудя се дали да не направя консултация с доц.Минкин в София или Явор Енчев във Варна.

# 16
Ликвореята действително е състояние, за което рядко се говори извън медицинските среди. Особено характерно е позиционно главоболие — силно в изправено положение и облекчаващо се при лягане. Това е един от най-типичните белези при ликворен теч.
Важно е обаче да се отбележи, че не всяко главоболие след спинална упойка или операция означава ликворея, както и че диагностиката понякога е трудна и изисква проследяване от неврохирург или невролог.
Blood patch процедурата действително е утвърден метод при персистиращи симптоми след дурална пункция и в много случаи дава добър резултат, макар че при по-сложни или хронични течове понякога се налагат повторни процедури.

Проблемът е, че понякога стандартният ЯМР на глава може да бъде напълно нормален, особено ако течът е спинален или малък.
Точно затова при съмнение често е необходим лекар с опит конкретно в диагностиката на ликворни течове и понякога по-специализиран протокол на образните изследвания.
Щом симптомите са толкова тежки и продължават, според мен консултация с неврохирург, който има опит с подобни случаи, е разумна стъпка, особено след като към момента нямате ясна диагноза.

От имената, които сте споменали, аз лично бих започнала с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и по-конкретно с проф. Красимир Минкин. Това е една от болниците в България с най-силен неврохирургичен и образен екип при по-редки и сложни неврохирургични случаи.
При записването изрично да кажете, че има съмнение за spinal CSF leak / ликворея с тежко позиционно главоболие и че стандартен ЯМР не е дал категоричен отговор.
Иначе Department of Neurosurgery of the hospital “Pirogov” също е вариант при по-сложни неврохирургични случаи.

Второ мнение в такъв случай е напълно разумно.

# 17
Здравейте. Бихте ли споделили малко повече за това кой ви постави диагнозата. Тъй като аз съм със съмнение за ликворея( имам почти всички симптоми- не мога да стана от леглото защото при изправяне болката в главата е жестока). Лекарите при които бях в Бургас обаче не смятат че е това въпреки че ми правиха ЯМР на главата. И не знаят какво е, нямам точна диагноза. Чудя се дали да не направя консултация с доц.Минкин в София или Явор Енчев във Варна.

Здравей!

Късно виждам поста. При мен беше след операция и беше малко по-ясно от случаите на спонтанна ликворея. Честно казано не мога да препоръчам лекар в България за такъв случай. Те просто нямат опит и не са наясно с нещата. Включително и в Иван Рилски където лежах и Варна, където ме операраха с цел да затворят теча.

Моята препоръка е да направиш специализираните ЯМР и да ги изпратиш във Фрайбург, Германия, където е най-голямата клиника за третиране на ликворея. Имам нужните параметри за ямр, както и контактите на Фрайбург. Ако искаш ми пиши на лични и ще ти ги дам.

Твоето съмнение е за спинален теч, не краниален? Т.е. нямаш изтичане от носа или ушите?

Общи условия

Активация на акаунт