Как се справяте с дългата коса на детето ви?

• 1 481
  • 48
  •   1
Отговори
Здравейте, след поредното миене, разресване на косата, сушене и пр., което отнема към 3 часа, си мисля, че аз не се справям добре.
Дъщеря ми е с коса до под кръста, подстригвана е 2 пъти сериозно - на 8 месеца нула номер, заради операция на главата, когато и без това беше обръсната частично, косата ѝ беше до под брадичката. Вторият път беше, когато косата ѝ беше до средата на гърба, но не даваше да я сресвам и станаха фитили на места. Тогава я подстригах до 1-2 см, на нивото на фитилите, съвсем късо. Много беше нещастна. После пак ѝ порасна косата, няколко пъти краищата сме вземали, но пак е трудна за ресане, търпи, защото не иска къса коса, но много мрънка при ресане. Използвам задължително балсам или маска при миене на косата, за да мога да я среша, след като стигнахме до фитили. При сложен балсам/маска, започвам от краища разресването на малки участъци, после над вече разресаното реша, докато я среша цялата. Косата близо до вратлето най-трудно я реша, най-много я боли. После слагам и спрей за разресване, до следващото къпане я разресвам, пръскайки заплитанията със спрея или с вода, да не се натрупват много наслагвания по косата. Като маски и балсами използвам какво и аз използвам - Пантен, Дав и пр., спрейове на Бочко или за възрастни, детски шампоан.

Вие как се справяте, какви продукти ползвате? Има ли някоя маска, която да разплита косата, да улеснява много разресването?

# 1
  • София
Голямата ми дъщеря няма толкова заплетена коса, но и не давам да е чак толкова дълга. Казала съм ако има толкова дълга коса да се научи да си я поддържа, но аз лично не мога. Малката обаче от както се е родила е с тънък косъм и като си легне вечер косата и става просто неузнаваемо заплете на сутринта. И двете ги връзвам преди лягане обаче малкото толкова шава, че на сутринта няма и помен от ластика му. Почнах да използвам този спрей с невен от Зоя, но и не само след къпане Косата и става много странна като изгоре и на точка с много възли....Постригвана е до сега веднъж, но тя и е още мъничка и няма кой знае колко дълга коса. За момента спрея помага да оправя "кошницата" от сутринта.

# 2
То и аз искам да я пострижа поне 2 педи, но тя явно помни и си мисли, че пак ще я оставя с 1 пръст коса на главата Simple Smile)
Скрит текст:

# 3
  • София
Дъщеря Ви има страхотна коса! Не може ли всеки месец по мъничко да се постригва колкото самите краища да не се заплитат?

# 4
Купих от тези модерни гребени -

Оригинална. Уточнявам не от суета, а защото хора се оплакват от китайските. Четката е скъпа, но наистина при нас поне работи, не скубе, справя се и с "расти".

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 10:28 от наивница на средна възраст

# 5
Справям се с ножицата. И на моето дете косата много се заплита, съответно разресването е трудно и с болки, затова дължина най-много до под раменете.

# 6
Ох, следя. И на моето много се заплита, прилича на косата на вашето дете,само че е по - рядка, не толкова гъста. Иначе също светла и чуплива. Много ми е сложно.
За сега разресвам с широк гребен, слагам балсам при къпане и ако много започне да се оплита обирам върховете.

# 7
  • София
Четката е страхотна идея и ние я имаме вкъщи та даже и 3 броя за всеки Grinning Иначе другото, което се сещам е да се сплита косата вечер или да се връзка и да се слага да спи с такава шапка
Скрит текст:
  До колкото знам предпазва от накъсване и заплитане. Също и сатенена калъфка може да свърши работа.

# 8
Явно наистина драстичното скъсяване е най-сигурният метод. Мен винаги ме държаха с много къса коса като дете. Взимам ѝ върховете, не аз, че съм с две леви ръце, на фризьор, но не е достатъчно често може би, а и се заплита не само в краищата, а даже по протежението на косата се заплита повече.

Ползвам подобна на Тангъл тийзър чета и този гребен:
https://www.alphabeauty.gr/parsa-hair-pocket-detangling-comb-in-grey-en

Не съм сменяла, защото четох мнения от потребители, които са ползвали различни видове, включително и Тангъл тийзър, че рекламата е основното, което ги отличава. Не съм ползвала аз, макар че няколко четки смених, докато намеря някоя що-годе подходяща, и сигурно по-евтини щеше да ми излезе направо Тангъл тийзър да взема. Връзване също пробвах, та косата се заплита и в ластика, съвсем стандартен ластик за коса, не гумен. Пробвахме и тези ластици, които са като спираловидни жички, не съм доволна.

# 9
  • София
Вземи тип сатенен ластик, който не заплита косата и не я накъсва.

# 10
Вземи тип сатенен ластик, който не заплита косата и не я накъсва.

Даже не съм се и сещала за такъв, наистина сега гледах в Тему, че има много симпатични. Дано не е нужно някакъв специална марка да е. Забравих да кажа, точно същото е усещането, като изгорена коса с възли, където се заплита най-много.

# 11
  • София
Тангъл тийзър са наистина добри, и за себе си ползвам, и за госпожицата.
Тя е с много тънка коса, заплита се, но не чак фитили. Особено когато спи с пусната коса, сутрин се буди като братовчеда То.

След къпане й слагам или от моя крем за коса - Олиосета, или ако правим плитка/навиване за къдрици на мокра коса, от този крем:

И двата много помагат за разресването, според мен много повече от балсам/маска с отмиване.

Купих и шапка за спане преди време, но не я търпи и не слагаме.

# 12
Дъщеря ми е коса до под дупето, на 5 е. Мием с Бочко, слагам маска от моята (дрогерийна), после крем за термозащита и против заплитане и сушим. Вечер спи вързана със сатенено скрънчи от Тему, левчета и където намеря. Не може да спи с пусната коса, защото я наляга и се заскубва сама. Не е подстригвана досега, но мисля скоро да го направим с няколко см, защото става трудно за нея самата.
Ако е много заплетена пръскам с бочко и реша само с розовата четка на tangle teezer, спомената нагоре. Тези малките не са добри, имаме такава и си скубе. Тази с дръжката обаче ми е любима. Моята коса е средно дълга, чуплива, гъста и заплитаща се, супер ми разресва. На дъщеря ми е много дълга, права, тънка и когато се заплете, това е единственото, което търпи. Имаме и такава само от естествен глигански косъм, но тя повече заглажда, много заплетено не успява да разплете. Успех!

# 13
Страхотна коса има дъщеря ти.
И моите дъщери имат дълги до кръста коси - аз ги измивам с Розалея на Бюбхен
Скрит текст:
и на влажна коса слагам Абсолют Рипеър -
Скрит текст:

И връзваме косичките преди сън.

# 14
Косата е леко чуплива и от там идва разликата. На моето е още по-къдрава. Заплита се също.
Първо съм я оставила сама да се оправя и непрекъснато повтарям, че да имаш дълга коса не значи, че имаш прическа. Трябва да се грижи.
Второ подстригваме редовно краищата.
Четки за коса имаме десетки и подкрепям горното мнение. Щом се намери правилната четка се ползва тя.
Ресането първо с ръце, пръсти и после с четката. Миенето е особено важно. Миене на сектори - само в корените. Надолу не мие, не търка, не върти. Каквото облее шампоана е достатъчно. Никакво сушене с кърпа освен попиване.
При спане при нас се сплита много както някой горе спомена. Понякога увива от тези копринените ленти за къдрици и е добре положението. Понякога увива една памучна тениска. Знам, че има копринени/сатенени бонета за спане, но не сме изпробвали.

Общи условия

Активация на акаунт