Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 20 374
  • 472
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ами да стане по-здраво. Тези водни бои ще издържат ли на натоварването на тази мебел - постоянно отваряне, затваряне?
За вътрешното реновиране ползвах водната на Леко, но не знам доколко е стабилна. Иначе знам, че има и по-добри марки, просто ми се струва много лесно - да боядисаш без да се отровиш.

# 406
  • София
Ми моята кухненска стълбичка две години след боядисването си е като прясно боядисана, а едни врати... Какво точно натоварване имат, имат си дръжки, никой не ходи по тях... Знам ли...

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 18:37 от Angel_Dust

# 407
  • Варна
Здравейте,
радвам се, че темата се раздвижи.Simple Smile
Лампите на red soul са разкошни. Не мога да помогна за питанията и за съжаление.

Silver cloud, каквото и да избетеш за вратите, препоръчвам да е на водна основа. Другото е майко мила...

Аз не успях да свърша каквото си бях наумила за времето през което бях на вилата. Едно, че работата отвън ми отне много повече време откоолкото планирах. Освен това оцелих и снеговалежа, 5 дена без ток, скъсани жици, горолом ... няма дърво което да не е пострадало. И после седмица дъжд. Sad
Септември -
Скрит текст:
Вътре успях само в малкото антренце/коридорче до входната врата, да замаскирам и направя място за якета и пантофи на мястото на една врата към стая, която не се използва и стои затворена. Че място за по-нормално портманто няма Simple Smile За външните обувки има отвън място да се прибират.

# 408
Силвър, ако те тревожи устойчивостта на водоразтворимата боя, можеш да завършиш с лак мат ( или ако харесваш гланц) също на водна основа.

# 409
А между лъщящ лак и мат е сатен, който е много приятен. Мисля, че всяка боя ще е устойчива, ако се запечата, което се прави почти винаги май.

# 410
  • София
Благодаря, момичета, на водна основа ще е. Мисля да закача вратите с пантите и после да боядисвам. Мислите ли, че е добра идея? По-удобно ще ми е - предпочитам да се кача на стълбичка отколкото да се навеждам надолу.
Flash, много добре се е получило.

# 411
Не, на разкачени врати боядисвай. Иначе може по ръбовете да се стича боя, която по-трудно да разнесеш. Ще трябва да работиш и с тънка четка от страната на пантите - не си го причинявай.

# 412
Най-добре е хоризонтално, примерно на стара маса  за изхвърляне. Няма да се стича (евентуално) и няма да се гънеш надолу. Пантите само ще пречат, ще трябва да ги обикаляш да не ги боядисаш или ще остане тънка ивица покрай тях без боя. И ще те дразни.

Моето ПДЧ бюро, първо леко зашкурено, след това грунд, след това боядисано 2 ръце с акрилна боя Сократес (тъмно синьосиво), след това мат лак, все пак се обели до основата, там, където са ръцете, мишката и клавиатурата. Но това след 5-6 години тормоз върху него.

# 413
  • София
Да де но там има постоянно търкане, гардероба от какво да се обели, освен ако някъде не му се търка чекмедже или нещо.

# 414
Евентуално от редовното забърсване. Само от това.

# 415
  • София
Е това трябва да е мега зле боята.

# 416
Пускам видео, което много ми хареса (с фолио е обаче), точно за обновяване на мебели в апартамент за отдаване под наем. Човекът не прави нищо отвътре на шкафовете: https://www.instagram.com/reel/DPrG5urCOy5/?igsh=MWpuNW11ZjV2NDZjdw==
А също, задайте си коректно търсене в Youtube, вижте в коментарите дали се получава реално и после прилагайте стъпка по стъпка.

# 417
Моят опит е различен от този на Кубратова - месинг  (брави на врати в жилище от началото на 20-ти в.) е патинирал до много тъмно към черно-метално. На няколко пъти с препарат премахвах патината, но тъмното подхожда повече на духа на жилището и го оставих.

Сребро патинирам до черно с белина. Ако посмееш на вътрешната страна на чашката към тавана опитай с памуче да нанесеш различни концентрации белина и внимавай да не докоснеш отвън.
Мисля си, че може да зависи от състава на сплавта и съотношението между мед и цинк, вероятно и от външна обработка или примеси...знам ли? Не знам колко най-много може да е съдържанието на мед в месинга, и то в произвеждания онова време за такива цели, може при твоите да е повече, нали тя именно се патинира...
И аз имам две такива брави, но са млади в сравнение с твоите (на около 70 години) - още са си със запазен цвят, само леко са загубили блясък, едната - повече от другата, а се ползват със сравнително еднаква интензивност. Точно на тях и на още няколко месингови свещника и подноси се позовавам Simple Smile, иначе от метали и свойства не отбирам.

# 418
Флаш, как закрепи рафтчетата - особено тези, под ъгъл? Виждам, че си махнала страничните държачи.Лепи ли? Фазерът не е устойчив за закрепване с винтове от задната страна. Или там има летва, но е трудно уцелването на наклона - дебелината на дъските е към 2 см. - според снимката.

# 419
  • София
Аз ги виждам, там са си подпорките, но са черни и на снимката се сливат.
И да е лепено към фазера, предполагам закрепянето е към страничните дъсчици предимно

Общи условия

Активация на акаунт