Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 20 354
  • 472
  •   2
Отговори
# 420
  • София
Благодаря ви, момичета, има 2 маси за изхвърляне и ще ги използвам за боядисването. Ще споделям как върви и накрая ще покажа.

# 421
  • София
За вратите да вметна. Ако са естествен фурнир и не са лакирани, задължително пробвайте някъде на невиждащо се място и оставете да изсъхне боята. Едно време или лакираха, или мажеха с течен парафин дървените плоскости.

# 422
  • София
За вратите да вметна. Ако са естествен фурнир и не са лакирани, задължително пробвайте някъде на невиждащо се място и оставете да изсъхне боята. Едно време или лакираха, или мажеха с течен парафин дървените плоскости.
Блокът е от 80-те години, не ми се вярва да има нещо естетсвено. Мисля, че е старият вариант на ПДЧ. Не са лакирани, стоят леко грапави, чудя се дали да слагам грунд или направо да мажа с боята.

# 423
  • София
За неспециалисти като мен пробата е най-рационалното действие. Може да съм необосновано предпазлива разбира се.

# 424
Първо добро почистване от натрупалата се през годините мърсотия. След това проба-проба на скришно място. Може лакът да се е поизлющил и да не си личи на пръв поглед, но да попречи на качествено пребоядисване.

И да добавя - задължително поне 24 ч. да съхне и почне да стяга боята. Обикновено на кутията има инструкции, понякога и продавачите предупреждават. Ако е хладно времето, може и повече от 24 ч. да се наложи да се изчака между "ръцете".

# 425
  • София
Първо добро почистване от натрупалата се през годините мърсотия. След това проба-проба на скришно място. Може лакът да се е поизлющил и да не си личи на пръв поглед, но да попречи на качествено пребоядисване.

И да добавя - задължително поне 24 ч. да съхне и почне да стяга боята. Обикновено на кутията има инструкции, понякога и продавачите предупреждават. Ако е хладно времето, може и повече от 24 ч. да се наложи да се изчака между "ръцете".
Благодаря ти. Аз ходя за по 2-3 часа на ден, така че ще е боядисване с изчакване Simple Smile
Ако се сложи грунд няма ли да стане по-добре? На вътрешните повърхости много помогна.

# 426
Бих сложила грунд. Ползвах някакъв на церазит за труднопопиващи повърхности (от Бриколаж).

# 427
  • Варна
Флаш, как закрепи рафтчетата - особено тези, под ъгъл? Виждам, че си махнала страничните държачи.Лепи ли? Фазерът не е устойчив за закрепване с винтове от задната страна. Или там има летва, но е трудно уцелването на наклона - дебелината на дъските е към 2 см. - според снимката.

Там са си подпорките, боядисани са в черно и не се набиват на очи, то е толкова тясно, че нямаш и ъгъл от който да дразнят. С винтоверта действах. Хванати са от двете страни на касата, много твърдо и с голяма сила да влязат винтовете а после дъсчиците върху тях ги фиксирах с пирони с такера. Голямо мерене падна обаче ..Simple Smile) по-бързо ги сглобих отколкото ги мерих и нивелирах. Че исках и 45 номер чехли/джапанки да стоят там стабилно, пък да не стърчат, да не пречат ... че входната врата се отваря навътре. Купих едно голямо килимче, тип изтривалка та сложих на пода и на живо изглежда добре, прибрано и подредено някак. Срещу закачалката пък е вратата на тоалетна/баня, а насреща, от където съм снимала имаше врата към кухничката. Въобще - врати да искаш. Едно време такъв проект е купил и построил татко. Вратата към кухничката я махнахме отдавна.
Моята работа общо взето е да опитвам от нищо - нещо да правя.
Колкото мога, толкова Simple Smile Гледам да е удобно.
В голямата спална има една малка ниша като за вграден гардероб, метър на метър, криви стени на хоросан, красота. И тя беше останала недовършена. Натъпкана с торби, багаж и боклуци.
Мислих, мислих, накрая и направих шпакловка, залепих и тапет да скрия творението си, пак сложих рафтове и вече е по прегледно и използваемо. Някой ден ще и сложа плъзгаща врата, сега е с една плътна завеса.

Но двора ми взе здравето.
Нали не ми стигаше половин декар, та си купих пустеещото съседно място още декар. Да ми е широко Simple Smile)
Чистене, градене, тамън си викам еха, готова съм с грубата работа, ще подготвя 100тина кв,м покрай оградите за садене и - изненада.
Скрит текст:

Реката е на 15-20 метра през пътя, оказа се, че някога е минавала и през част от мястото. Или съм открила стар римски път - не знам. Wink Колко кубика камъни извадихме и изнесохме аз и зет ми, не е истина. Пълна лудница. Но реших, че ще ги вкарам някой ден, живот и здраве, в габиони.
Отплеснах се, темата е за друго.

# 428
Точно такива камъни са за каците с киселото зеле и туршията! Речни, със заоблени ръбове от водата, явно не правят реакция с киселините от саламурата. Моята баба такива точно ползваше.

Може в даден момент да ти хрумнат идеи за градинката с камъните да оформиш цветни кътчета. Виждала съм дори ниски дувари от около метър височина от старателно напаснати и натрупани такива камъни, без цимент между тях.

Скрит текст:
Занимавката в градина/двор изглежда лесна, но е пристрастяващо - казваш си "Хайде още малко и това да пооправя!" и накрая без аспиринче няма да можеш да станеш на следващия ден. Разните му фитнеси и фитнес уреди - ряпа да ядат пред тези тежести, разтягания, клякане и ставане, клечене ... всички групи мускули тренираш интензивно. Laughing

За плъзгаща врата - механизми в Тему гледах, както и за сгъващи се врати. Иначе тук вероятно ще са много по-скъпи.

# 429
  • София
Флаш😂😂😂 моят целият двор е такъв, отдолу скала и всичко в камъни, повече от пръстта, вярваш ли, че цял ден копам и чистя от едрите камъни места за 3рози...и не успх да свърша, остана да мина през сито за по-средните и да омеся с разни "добавки", че да стане за лиглите. Обаче вс ме боли и нямам сили... Пусти камънаци, а като знам как хората с нормални градини копват с лопатата и вадят пухкава, рохкава пръст... Аз с кирката като джудже миньор🥴

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 16:41 от Angel_Dust

# 430
  • София
И при мен е скала. Като правя “леха” не махам камъни колкото запалка, защото няма да остане земя. “Неузряла почва” - се шегува синът.

# 431
Шапка ви свалям, момичета! Респект пред труда ви! ❤️❤️❤️
Много време се иска за такива неща, не само умения и упоритост.
Аз с една секция се кумя от години, сигурно като се пенсионирам ще имам нужното време за нея. Joy
Но пък се радвам на вашите творения! От нищо нещо, обаче красиво! ❤️

# 432
  • Варна
Simple Smile
Angel_Dust, разбирам ви!
Гледам разни клипчета, как лесно копаят, плевят, садят ... а ние - мъка!
Като изкопаеш дупка и махнеш камъните и то не остане с какво да я запълниш после Simple Smile))
Аз извиках едно момче с багерче да обърне по метър и половина широко покрай част от оградата, около 100 метра дължина общо. Камениста се оказа около една трета от тази лента. Другото си е глина, ама в Балкана няма как да очаквам чернозем.
Дораздробих с фреза колкото можах и покрих с агротекстил за зимата до пролетта. Не знам за още пръст, но мисля пясък да насипя и пак с фрезата.
Пишман виладжийка съм аз Simple Smile))
Да ви разсмея. Лятото чистя аз джунглата с един тример, бръмчи, трещи, красота. По едно време някой ми вика, ръкомаха - една съседка. Това не било женска работа , само мъжете им я вършели и им развалям дисциплината.Simple Smile)
Казах и, че нямам нищо против който и да е съсед да дойде и да я свърши.... моя мъж работи, пътува и от него само логистичен и финансов съпорт имам. Което ми е предостатъчно де, освен това ме и хвали!:-)))
И вече само отдалеч ме поздравяват, с клаксона от колата Simple Smile))

# 433
Не пясък, Флаш, дървесни трици. Дъждът завлича пясъка навътре, а триците хем разрохкват глината, хем стават тор

# 434
  • София
Скрит текст:
На мен ми е лесно защото наистина дупка по дупка или както е в случая малка леха оправям... Обаче към тукашната пръст слагам пясък, купешка или горска пръст компост (доста имах материал от дробилката за клони и като косим и чистим листа трупам), гюбре или прича тор и перлит.. И запълвам обратно... Истината е, че трябва да се насипе двора с хубава пръст, обаче няма да стигнем до това...
Пролетта идва тук човек да прекопае за доматките, счупи си няколко зъби или както се казват на фрезата и си тръгна, е донякъде успя да разрови все пак... 😂😂😂 Не че помогна на реколтата😁

Извинявам се за разсейването на темата, но не се сдържах, че ми е на дневен ред, розите чакат, а утре май пак ще вали, а аз съм до никъде 😅
С камъните си правя пътечка, по-тъмните в дъното са ми от днес, само най-едрите, тези големите  за повдигнатата леха, са от мястото, което ограждат😂

Три мизерни дупки

Изплаках си мъката, няма да ви занимавам повече 😘💕

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 18:50 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт