Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари - 64

  • 74 562
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 141
Пилешко филе със сметана.

# 496
  • Мнения: 3 450
Честит празник на всички които празнуват днес.

# 497
# 498
  • София
  • Мнения: 3 445
Няколко неща от последните дни..

# 499
  • Мнения: 12 741
Не съм пускала нищо отдавна, че нещо не ми е до снимки и манджи, но съм щракала по нещо, да има за отчет, и не ви изпускам от поглед.
Лозови сарми, пържени филийки, кус-кус, чипс и салати


Солен кекс, моркови с царевица, сандвичи и адана бюрек


Бухти, сандвичи и тиквички на фурна с млечен сос


Ориз с яйца и зеленчуци, овески, картофена яхния, сандвичи на тиган, салати


Свински каренца, катми, захаросани портокалови корички и козунаци с тях + черен шоколад


Солени бухти, руло Стефани, манголд или спанак с ориз (забравих), печено пиле


Бързи соленки (със сода за хляб, но с мая са в пъти по-вкусни); паста със сос маринара, телешко и кашкавал; рагу, салата, омлет със сирена и гъби


Кадифе с малини, суши, каренца и ориз с пиле и зеленчуци


Хубава вечер на всички Simple Smile

# 500
  • Мнения: 1 731
Мереленда,
Как приготвяш ориза с яйца и зеленчуци? Изглежда страхотно!

# 501
  • Мнения: 12 741
Мереленда,
Как приготвяш ориза с яйца и зеленчуци? Изглежда страхотно!
Скрит текст:
* 300 г ориз басмати/ или жасминов

* 1 средно голяма глава лук

* 2-3 стръка зелен лук

* 1 средно голям морков

* 1 шепа замразен грах - около 100 г

* 2 яйца

* 3-4 с.л. сусамово олио / ако нямате ползвайте слънчогледово/

* 1 с.л. оризов оцет /може да се замени с бяло вино или малко ябълков оцет/

* 4-5 с.л. соев сос /тук е малко на вкус, може и повече ако е светъл, но за тъмен е достатъчно

* 1 лъжица масло (10 г е достатъчно)

* сол - слагам 1 ч.л.

* щипка черен пипер

Оризът предпочитам да подготвя не повече от час преди да сглобя ястието. Така хем остава топъл, хем не се слепва много.

Оризът се измива хубаво под течаща студена вода в гевриг. Може да се накисне за 10 минути в студена вода и няколко пъти да се преплакне в гевгира. Последващо се слага в тенджера с по-дебело дъно, добавя се 750 мл студена вода (съотношение ориз-вода е 1:2,5). Оризът се слага на котлона да заври и в момента, в който заври, силата на огъня се намалява и се вари 10-12 минути под капак. Водата не трябва напълно да бъде поета. Може еднократно да разбъркате по средата на варене. Няма залепване, няма избиване на нишесте. След като минат минутите сваляте от огъня и както е с капака покривате с кърпа отгоре. В рамките на 20-30 минути оризът ще поеме останалата вода и зрънцата ще се делят. Дори да е леко слепнат, това да не ви притеснява. Последващо при смесване в тигана с останалите съставки всичко се раздробява.

Подготовка на зеленчуци и приготвяне на ястието.

Нарязваме на ситно 1 глава лук. Морковите нарязваме на кубчета, или на малки лентички с белачката за зеленчуци. Нарязваме на ситно и зеления лук. Половината оставяме за поръсване на ястието, а останалата част ще добавим при готвене.

Чукваме две яйца в купичка. Подготвяме лъжица масло, 4-5 с.л. соев сос и лъжица, две оризов оцет, сол и пипер.

Вадим замразения грах в купичка, непосредствено преди да започнем да приготвяме ястието.

Всички продукти са готови и започваме да сглобяваме ястието.

Загряваме уок на по-силна температура с 3-4 с.л. сусамово или слънчогледово олио. Добавяме първо нарязания лук и морковите. Запържваме за около минута, две. Добавяме после граха и зеления лук и пържим още минута. Добавяме яйцата, бъркаме енергично, докато се раздробят. Следва ориза и добавяме и всички подправки - сол, пипер, соев сос, оризов оцет и накрая маслото. Разбъркваме хубаво като раздробяваме ориза ако е слепнал, опитваме и при нужда си добавяме още малко соев сос или сол. Сваляме от котлона, сипваме в сервизна чиния, поръсваме с отделения нарязан зелен лук и сервираме топло.

Тук съм писала за ориза с месо, зеленчуци и яйце + сосовете: https://vkusenden.blogspot.com/2024/04/blog-post.html

# 502
  • Мнения: 174
Мереленда, може ли рецепта за соленките

# 503
  • Мнения: 12 741
Мереленда, може ли рецепта за соленките
Скрит текст:
150 г настъргано на ситно сирене
150 г настърган на ситно кашкавал
125 г разтопено краве масло
1 ч.л сол
300 г кисело мляко
1 и 1/2 ч.л сода бикарбонат
330 г брашно (+2 с. л при разточване)
2 разбити яйца за намазване
сусам, маково семе, черен кимион за поръсване

Содата се разтваря в киселото мляко и се оставя да шупне. Смесват се всички съставки и се замесва меко тесто. Разделя се на три части. Всяка една се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. Дебелината е около 0,5 см. Нарязва се на лентички и соленките се подреждат в тави покрити с хартия за печене на съвсем малко разстояние една от друга. Намазват се с разбито яйце, поръсват се със семена. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с горно и долно нагряване до златист загар (около 12-15 минути)
От тестото излизат 3 големи тави соленки- около 70 броя.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 06:48 от Merelenda

# 504
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 747
За 40 дена на татко направих любимите му соленки, баница, сладки и жито. Почивай в мир, миличък! Обичам те!









# 505
  • Мнения: 174
Много благодаря за споделената рецепта Simple Smile
А вътре в сместа няма ли яйца?

Мереленда, може ли рецепта за соленките
Скрит текст:
150 г настъргано на ситно сирене
150 г настърган на ситно кашкавал
125 г разтопено краве масло
1 ч.л сол
300 г кисело мляко
1 и 1/2 ч.л сода бикарбонат
330 г брашно (+2 с. л при разточване)
2 разбити яйца за намазване
сусам, маково семе, черен кимион за поръсване

Содата се разтваря в киселото мляко и се оставя да шупне. Смесват се всички съставки и се замесва меко тесто. Разделя се на три части. Всяка една се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. Дебелината е около 0,5 см. Нарязва се на лентички и соленките се подреждат в тави покрити с хартия за печене на съвсем малко разстояние една от друга. Намазват се с разбито яйце, поръсват се със семена. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с горно и долно нагряване до златист загар (около 12-15 минути)
От тестото излизат 3 големи тави соленки- около 70 броя.

# 506
  • Мнения: 141
"Царевично" пиле с картофи,  спокойна вечер момичета  Heart

# 507
  • София
  • Мнения: 3 925
Царевична тортиля с омлет (и к'вот останало в хладилника)



Скрит текст:
Хляба, "основното" и салатата в едно 😁



# 508
  • Мнения: 12 741
gadolina, няма яйца.
Преди много години правех такива кифлички, само че с маргарин. Сходно тесто. Бяха много вкусни.
https://vkusenden.blogspot.com/2013/04/blog-post_9105.html?m=1

# 509
  • Русе
  • Мнения: 2 219
Торта за една малка рожденичка


И разрез

Общи условия

Активация на акаунт