Извънматочна бременност, как да постъпя?

• 518
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, преди 4 дни се разбра, че имам извънматочна бременност. И ме приеха по спешност за лапароскопска операция. Ембриона беше в лявата ми тръба и ми махната тръбата. Лекаря хубаво е огледал и двете ми тръби и яйчниците и матката. И казва, че всичко е повече от перфектно и няма никаква представа защо тази бременност е извънматочна, при положение, че тръбата ми е била в перфектно състояние. Сега каза, че трябва да изчакаме 3 месеца и след това отново може да правим опити. Според лекаря ми всичко е перфектно и би трябвало бързо да забременея без проблем. Но аз много се притеснявам да не се повтори отново случая и пак да е извънматочна бременност. Чудя се по естествен път ли да опитаме да правим бебето или да се обърна към инвитро център. На 22 години съм, лекаря ми е твърдо против да ходя на инвитро процедури. Направил ми е снимки на тръбата, която е останала и на яйчниците и на матката и каза, че ще ми ги даде. И че според него просто сега нещо се е объркало, без ясна причина, но това ме плаши още повече. Защото при перфектна тръба се е получило и се чудя какъв е шанса пак да се получи. Не знам как да постъпя. Дали да е инвитро или по естествен начин. Вие какво бихте ме посъветвали?

# 1
Я не се вкарвай във филми - на 22 години и в перфектно здраве да си причиняваш инвитро (и като пари, и като страдания) заради някакъв страх. То и докторът ти е казал, защо тук питаш неспециалисти?

# 2
Имаш ли излишни 6-10К лева за инвитро, понеже при нормални показания и само с една липсваща тръба май не подлежиш на финансиране от фонда.

# 3
Да, парите не са ми проблем. Въпросът е, че и доктора не може на 100 процента да ми каже дали това няма да се повтори. А ако се повтори аз оставам без нито една тръба. И това най много ме притеснява.

# 4
Да, парите не са ми проблем. Въпросът е, че и доктора не може на 100 процента да ми каже дали това няма да се повтори. А ако се повтори аз оставам без нито една тръба. И това най много ме притеснява.
Вероятността за втора извънматочна бременност е минимална и най-лошото, което всъщност може да ти се случи след това, при толкова млада възраст и с нормални репродуктивни показатели, е да се наложи наистина да правиш инвитро, което ти си склонна да направиш и в момента.

# 5
При инвитро също има риск за ивънматочна. Опитайте естествено и ако до 1 година няма резултат се обърни към инвитро клиника.
Рискове винаги има, докато не се роди здраво бебе. Отърси се от това, което се е случило и гледай напред.

# 6
Не само, че при инвитро също има риск от извънматочна, ами е и по-голям. Аз самата съм с една премахната тръба, заради извънматочна след инвитро.
Дайте си време да се успкоите психически, да мине шока от станалото и си пробвайте нормално. Можете все пак да си пуснете изследвания за уреаплазма, микоплазма и хламидия, които често водят до безсимптомни инфекции и запушване на тръбите.

# 7

Само Господ може да даде гаранции, в реалния свят риск 0% не съществува, но има разумна вероятност всичко да е ОК. А иначе - шит хепънс, както се казва. И най често съвсем случайно и произволно.  Ако утре до теб на тротоара падне саксия ще спреш ли да ходиш по улиците, защото пак може да падне? И то не, че е изключено, ама е много малко вероятно. Но ти си решаваш.

# 8
 Изчакайте една година и опитайте отново. Няма никакъв проблем да си родите нормално с една тръба.Вече ако пак стане нещо,тогава ще му мислите.

# 9
Много благодаря за отговорите ви! Може би не си давам сметка инвитрото колко всъщност сериозно е. Ще изчакам малко да отмине първоначалния стрес и ще пробваме по естествен път. Пък да се надаваме този път да няма проблеми.

# 10
Аз съм на 33 г. с две извънматочни и две премахнати тръби. Въпреки риска, до последно се надявахме, че ще се получи нормално при нас. Не съжалявам, че опитахме. В момента сме в процедура по инвитро. Не Ви го препоръчвам, при положение, че имате една здрава тръба.
Все пак, бих направила цветна снимка, за да съм спокойна напълно, че всичко е точно.
При нас на първата лапароскопия се видя, че имам ужасно много сраствания и че и другата тръба е засегната, а при вас няма такова нещо. Според мен всичко ще е наред. 🙏

Общи условия

Активация на акаунт