Подготовка за малкия човек - тема 29

• 34 332
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
Като се наака се мие дупето. Какво толкова пък се цапа през деня едно новородено, в калта ли се търкаля? Абсолютно не е необходимо да се къпе всяка вечер.

Абсолютно съгласна. Една бърза вода на дупето и толкова.
Преди раждането купих 18 пакета мокри кърпи. Две години по-късно още имам 3-4 пакета. На течаща вода ми е в пъти по-лесно и бързо.

# 646
Като се наака се мие дупето. Какво толкова пък се цапа през деня едно новородено, в калта ли се търкаля? Абсолютно не е необходимо да се къпе всяка вечер.

Преди раждането купих 18 пакета мокри кърпи. Две години по-късно още имам 3-4 пакета. На течаща вода ми е в пъти по-лесно и бързо.

АЗ го къпех всеки ден като Бебе, защото се кефеше на водата и много добре се измаряше за нощен. Около 10+ минути рита и се кикоти.

# 647
И аз не съм го къпала всякала вечер, един път в седмицата,  естествено дупето да. Нито съм гладила, а и сушилня нямам. Пера на 60° и това е. Гладя само, което има нужда

# 648
Аз изпрах почти всичко за бебето, остават 2‐3 дрешки, едната хавлия и няколко лигавника. Пера на 40 градуса, минавам през сушилня и гладя след това. Планирам да къпем бебето всяка вечер и се надявам да успеем да му изградим режим и да усети,че с къпането идва хранене и спане. Дано стане, нямам някакви болни амбиции или твърде розови представи. Grinning
Гледам,че обсъждате ванички - ние си взехме със сгъваема стойка. Банята ни е сравнително широка,но и мивката ни е с висок смесител, та в началото вероятно ще къпем под нея детето. Моя приятелка с 4 месечно бебенце наскоро беше в нас и се наложи да го измие под чешмата в банята, викна ме да ми направи показно 😀 и потвърди, че е доста удобно с високия смесител. Ще видим на практика как ще ни е.

# 649
Как така не се къпе всяка вечер? Някоя инфекция ли искате да ме докарате? Бебетата акат по няколко пъти на ден. СЗО да си пишат групости, всяка вечер се къпят бебетата, а ако се нацапат през деня доста пак е добре да се измиват.

Естествено, че не се държи акото по дупето, а веднага се почиства. Едно новородено ака по 8 пъти на ден, няма толкова пъти да го слагате във ваничката я. Нито пък ще чакате да дойде време за банята. Не, веднага се почиства - с бебешки мокри кърпи, на чешмата, няма значение.

Но кожата на новороденото си има защитни бариери, които от прекалено миене се нарушават. Няма никаква нужда да се къпе едно новородено във ваничката повече от веднъж седмично. То какво толкова се цапа - не може да се движи наникъде. Акото се почиства веднага, а повръщаното също веднага се избърсва. Това е.

АЗ го къпех всеки ден като Бебе, защото се кефеше на водата и много добре се измаряше за нощен. Около 10+ минути рита и се кикоти.

Новородените не се кикотят, чак на около 6 седмици е първата усмивка (която да е смислена и да означава положителна емоция и общуване с другите), а смехът е доста по-нататък, когато вече не е новородено.

Моето бебче като по-голямо много обича да се къпе, но като новородено не беше фенка въобще

# 650
Не мисля, че на едно малко бебе само дупето му се мие и толкова. На моите и двамата ръцете им бяха все във мъхове полепнали, не знам от къде събираха толкова мъх, но имаше нужда да се къпят всеки ден. Другото, което е, не е казано, че трябва да се къпят само когато са мръсни, а за тонус.

# 651
Говорим за новородено - до два месеца. Какъв тонус точно се придобива с къпане? Честото къпане увеличава риска от екземи, затова СЗО не го препоръчва

# 652
Водата при нас е толкова мръсна и твърда, че не знам чистим ли или цапаме повече. Дупето след всяко акане го почиствам първо с мокри кърпи и после под течаща вода с малко бебешки сапун.

# 653
Аз след като го подсякохме с мокрите кърпи първия месец, че много рядко ползвам. Дупето му беше брутално червено, че и малко кръв имаше. Оправи се за един ден по голо дупе максимално, т.нар. въздушна баня и судокрем. Почиствам с тампон и водичка. А ако се мие по 8 пъти на ден на чешмата..за мен е гарантиран кожен проблем.

# 654
Когато става въпрос за бебета, няма нищо гарантирано Stuck Out Tongue Winking Eye
 И да питам все пак - каква е разликата между тампон с водичка и вода от чешмата? И двете са вода. Как така едната е вредна, а другата не?

# 655
Моят от раждането до текущ момент (3м) си го мием на чешмата след всяко акане, поне аз не виждам как да го оставя с просто забърсано дупе без да го измия-то ще му дразни. Когато сме сменяли памперс навън го бърша с мокри кърпички с вода (тези на Бебо без ароматите), но като се приберем му изплаквам дупето. Забървам го с мокрите кърпи и го изплаквам с течаща вода за няколко секунди. В началото, ако не му се сменеше памперса веднага и не го измия плачеше и риташе много - разбрах, че доста го дразни още беше на 2-3 седмици.
За къпнето акушерките в болницата казаха едно, лекарката му друго, препоръки и по СЗО и от лекари чувам все различни.
Мъхчета между пръстите едва на два месеца и половина почнаха да се появяват, след като почна постоянно да си държи ръцете в устата и да обарва всичко около него.
В действителност първия месец два бебета не ядат така ръчички, в началото май не се и потят толкова, та физически не са толкова мръсни - изключваме памперс зоната, там си е постоянно зацапано, спарено и има нужда.
Все пак ние си го къпем всяка вечер или през вечер, дупето на всяко ако или ако сме били по-дълго навън и в колата, и памперсът му е много напишкан и тежък - тогава също го изплаквам колкото да мине вода през него. Никога не се е подсичал, само веднъж от моя грешка поради прекалено мазане с крем с цинк му се позачерви - спрях го веднага и минах на напълно изчистен и до няколко часа нищо му нямаше.

# 656
Тока де, ,, водичката" е често бебелан или розова, по-мека да е. И да не е, не е като да го облива целия литри вода и то топла, която изсушава повече. Хладка е тази, която ползвам за дупето.

Различни кожи, различни бебета, всяка ще намери в крайна сметка най-подходящия вариант за нейното бебче.

Когато става въпрос за бебета, няма нищо гарантирано Stuck Out Tongue Winking Eye
 И да питам все пак - каква е разликата между тампон с водичка и вода от чешмата? И двете са вода. Как така едната е вредна, а другата не?

# 657
Лелее, момичета, вече съм тотално объркана кога да го къпя това бебе. 🤭🤭🤭

Редактирам и добавям нова питанка, че да не е спам.
Някой беше споменал, че има кош за памперси и купува касети от тему/shein. Може ли конкретни примери? Кой кош с какви касети купувате от китайските сайтове?

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 13:15 от Violetka91

# 658
Литри... за 10 секунди измиване нищо няма да му стане. За мен е в пъти по-добре от търкане с тампони, кърпи и не знам си още какво. И определено не бих използвала друго, освен чиста вода.

Виолетка, когато ти решиш. Виждаш, че всеки си има мнение по въпроса.

# 659
10 секунди е малко пресилено, както и моите литри Grinning За 10 секунди не знам как го правиш обаче, но браво Grinning Топлата вода доказано изсушава повече кожата. Аз не съм го мила по 8 пъти на ден като е акнал мъничко. Също и естествено, че не се търка , а и тампоните са супер мекички... Като се е омазал да. Вчера 3 пъти съм го мила на мивката. Но не е всеки ден.

Виолетка Simple Smile Има информация достъпна, прочетете и си вземете решение. Не е трудно. Не се главоблъскайте с чуждия опит и мнения Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт