Пиша тук с надеждата да получа съвет. На 25 години съм и от година и половина с партньора ми правим опити за бебе. Първата година не се вглъбявах особено, но след като мина този период и все още не се случваше, започнах да следя овулацията си и реших да посетя репродуктивен специалист, за да проверим дали има конкретен проблем.
Пуснах всички необходими изследвания, а и партньорът ми направи спермограма — всичко изглежда наред, с изключение на повишено ТСХ (или може би не е толкова повишено, но за това ще спомена по-надолу).
Първо отидох при д-р Вероника Кръстанова. Тя откри уреаплазма, заради което и двамата с партньора ми пихме антибиотик. Бях изненадана, че тя ми изписа само 2 таблетки, при положение че бях чела, че лечението обикновено продължава минимум 10 дни. Въпреки това реших да ѝ се доверя. При контролното изследване всичко беше отрицателно. Но с времето започнах да усещам, че гледа на мен по-скоро като на касичка, затова реших да сменя лекаря.
Следващият беше д-р Димитър Цветков. Той беше първият, който ми каза, че вероятно задържам фоликули. Бях шокирана — никой до този момент не беше споменавал такова нещо. Реших да взема второ мнение и посетих д-р Савова. Тя ме посъветва да пия противозачатъчни за месец и след това „всичко ще се оправи“. Реших да не ги пия — не исках да разбутвам излишно хормоните си.
В крайна сметка се върнах при д-р Цветков и започнахме стимулация с Летрозол, след което пукнахме фоликула с Овитрел. Всичко мина добре — пих и прогестерон за всеки случай. Резултатът обаче беше отрицателен.
Следващата стъпка беше цветна снимка, но имах вътрешно усещане, че уреаплазмата се е върнала. За съжаление се оказах права — микробиологията излезе положителна. Сега ми изписаха 10 дни Вибромицин за мен и партньора ми. Чудя се обаче дали само антибиотик е достатъчен — струва ми се, че трябва и нещо вагинално, като Макмирор например. (Възможно е да греша — не съм медицинско лице.)
След толкова прегледи и объркващи мнения, по препоръка на приятелка си записах час при д-р Вецев. Бях в шок и на ръба да се разплача в кабинета (а аз съм възможно най-емоционално затвореният човек). Той ми каза, че вижда ципести сраствания в цервикалния канал и полиповидно натрупване на лигавица по предната маточна стена. Според него, ако забременея в това състояние, ще е истинско чудо, а дори и да стане — вероятността да е извънматочна бременност е висока.
Назначи ми фертилити тест, цветна снимка, лапароскопия и хистероскопия. Буквално стоях като ударена с мокър парцал и не знаех как да реагирам на всички тези новини. Попитах го и за ТСХ-то ми — преди месец беше 3.61, а сега е 1.98. Той каза, че явно има пикове и спадове, и че трябва да започна хормонално лечение, за да го държа ниско.
⸻
Моля за съвет или опит от първо лице. Въпросите ми накратко:
1. Трябва ли да пия Еутирокс, за да поддържам ниско ТСХ-то? Възможно ли е изобщо то да има “пикове” и “спадове”?
2. Някой лекувал ли е уреаплазма с Доксициклин (Вибромицин)? Достатъчни ли са 10 дни, и нужно ли е допълнително вагинално лечение като Макмирор?
3. Възможно ли е да има сраствания без предишни операции или интервенции?
4. Къде бихте препоръчали да се направи цветна снимка? Прави ли се с упойка?
5. Препоръки за друг репродуктивен специалист? Вече ми е писнало от обикаляне, но все още търся правилния човек.
6. Някой правил ли е хистероскопия и лапароскопия? Какво представляват, как преминаха, при кого ги правихте и каква беше ориентировъчната цена?
Извинявам се за дългата публикация — опитах се да бъда кратка, но исках да дам цялостна картина, за да разберете ситуацията ми по-добре.