Проблемно забременяване или по-точно откъде да започна?

• 794
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте!

Пиша тук с надеждата да получа съвет. На 25 години съм и от година и половина с партньора ми правим опити за бебе. Първата година не се вглъбявах особено, но след като мина този период и все още не се случваше, започнах да следя овулацията си и реших да посетя репродуктивен специалист, за да проверим дали има конкретен проблем.

Пуснах всички необходими изследвания, а и партньорът ми направи спермограма — всичко изглежда наред, с изключение на повишено ТСХ (или може би не е толкова повишено, но за това ще спомена по-надолу).

Първо отидох при д-р Вероника Кръстанова. Тя откри уреаплазма, заради което и двамата с партньора ми пихме антибиотик. Бях изненадана, че тя ми изписа само 2 таблетки, при положение че бях чела, че лечението обикновено продължава минимум 10 дни. Въпреки това реших да ѝ се доверя. При контролното изследване всичко беше отрицателно. Но с времето започнах да усещам, че гледа на мен по-скоро като на касичка, затова реших да сменя лекаря.

Следващият беше д-р Димитър Цветков. Той беше първият, който ми каза, че вероятно задържам фоликули. Бях шокирана — никой до този момент не беше споменавал такова нещо. Реших да взема второ мнение и посетих д-р Савова. Тя ме посъветва да пия противозачатъчни за месец и след това „всичко ще се оправи“. Реших да не ги пия — не исках да разбутвам излишно хормоните си.

В крайна сметка се върнах при д-р Цветков и започнахме стимулация с Летрозол, след което пукнахме фоликула с Овитрел. Всичко мина добре — пих и прогестерон за всеки случай. Резултатът обаче беше отрицателен.

Следващата стъпка беше цветна снимка, но имах вътрешно усещане, че уреаплазмата се е върнала. За съжаление се оказах права — микробиологията излезе положителна. Сега ми изписаха 10 дни Вибромицин за мен и партньора ми. Чудя се обаче дали само антибиотик е достатъчен — струва ми се, че трябва и нещо вагинално, като Макмирор например. (Възможно е да греша — не съм медицинско лице.)

След толкова прегледи и объркващи мнения, по препоръка на приятелка си записах час при д-р Вецев. Бях в шок и на ръба да се разплача в кабинета (а аз съм възможно най-емоционално затвореният човек). Той ми каза, че вижда ципести сраствания в цервикалния канал и полиповидно натрупване на лигавица по предната маточна стена. Според него, ако забременея в това състояние, ще е истинско чудо, а дори и да стане — вероятността да е извънматочна бременност е висока.

Назначи ми фертилити тест, цветна снимка, лапароскопия и хистероскопия. Буквално стоях като ударена с мокър парцал и не знаех как да реагирам на всички тези новини. Попитах го и за ТСХ-то ми — преди месец беше 3.61, а сега е 1.98. Той каза, че явно има пикове и спадове, и че трябва да започна хормонално лечение, за да го държа ниско.

Моля за съвет или опит от първо лице. Въпросите ми накратко:
   1.   Трябва ли да пия Еутирокс, за да поддържам ниско ТСХ-то? Възможно ли е изобщо то да има “пикове” и “спадове”?
   2.   Някой лекувал ли е уреаплазма с Доксициклин (Вибромицин)? Достатъчни ли са 10 дни, и нужно ли е допълнително вагинално лечение като Макмирор?
   3.   Възможно ли е да има сраствания без предишни операции или интервенции?
   4.   Къде бихте препоръчали да се направи цветна снимка? Прави ли се с упойка?
   5.   Препоръки за друг репродуктивен специалист? Вече ми е писнало от обикаляне, но все още търся правилния човек.
   6.   Някой правил ли е хистероскопия и лапароскопия? Какво представляват, как преминаха, при кого ги правихте и каква беше ориентировъчната цена?

Извинявам се за дългата публикация — опитах се да бъда кратка, но исках да дам цялостна картина, за да разберете ситуацията ми по-добре.

# 1
  • Sofia
Да, ТСХ може да има пикове и спадове. Това е хормон. Щом е стигнало до 3.61, трябва да се консултирате с ендокринолог. За забременяване ТСХ трябва да е под 2. И за да знаете дали има проблем или не, трябва да изследвате ФТ4 и ФТ3.

Възможно е да има сраствания без предишни операции или интервенции. Сраствания се получават и от инфекции. Уреаплазмата е възможна причина да се появят.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 23:24 от Brin de muguet

# 2
  • София
Високото ТСХ е пречка за забременяване, да не говорим, че дори и да се случи, е свързано с рискове за плода. Консултирайте се с ендокринолог с опит с репродуктивни проблеми. Пуснете и антитела, освен и другите хормони, препоръчани в предходния пост.

# 3
  • София
1. Бягай от Цветков, защото е един от тримата топ анти за мен, а съм обиколила 15 поне.
2. Посети ендокринолог и смъкнете тсх под 2. Вероятно то е основна причина за задържане на фоликули.
3. Партньорът ти да си направи разширена спермограма.
4. ЦС не съм правила отдавна, затова не мога да препоръчам лекар, но Майчин дом е подходящ. Упойка не е необходима.
5. Хистероскопия е добре да направиш. Може и по здравна каса. Препоръчвам д-р Иван Крумов във Вита. (не се занимава с репродукция, но е отличен хирург). Възможно е да имаш странствания и без предшестваща история. Манипулацията се прави с пълна упойка за минути. После се събуждаш и може да си тръгнеш. По каса стоиш 3 дни и не плащаш. От 800 до 1200 лв е, когато си плащаш и тогава си свободна веднага, а изследванията излизат след около месец. Допълнителни здравни застраховки също се признават.
6. С уреаплазмата нямам опит. Потърси вирусолог. И да, тя може да е причина за срастванията също.

# 4
Ходих при двама ендокринолози, още преди да разбера, че ТСХ-то ми е паднало на 1.98 – разбрах го случайно, по време на годишните профилактични изследвания. Консултирах се с д-р Мила Арнаудова (Вита) и д-р Емил Начев, като и двамата бяха на мнение, че трябва да започна хормонално лечение. В момента обаче се колебая – стойността е вече по-ниска, и се притеснявам да не я смъкна прекалено с хормона.

Изненадва ме, че някои не симпатизират на д-р Цветков, тъй като за момента той ми се струва най-адекватен от всички, с които съм имала досег. Партньорът ми си е правил разширена спермограма – всичко е наред. Гледах мнения и за д-р Сигридов – звучат доста положително, но видях, че прегледите му са доста златни.

# 5
  • София/Севлиево
Спермограмата е добре(даже задължително) да се направи в репродуктивна клиника (в случай,че не сте).
Ако искате посетете доктор Станулов,той е един от топ репродуктивните лекари в последните 5-6 години.Аз бих се доверила на Вецев(малкото ми дете го имам точно благодарение на Станулов и Вецев,като преди това 9 години се лутах в света на репродуктивната медицина).

# 6
  • Sofia
Гледах мнения и за д-р Сигридов – звучат доста положително, но видях, че прегледите му са доста златни.
Преди да решите да отидете при Сигридов, прочетете първо последната тема за него тук във форума. В ФБ групата няма негативни мнения за него, просто защото не ги допускат.

Вецев не е репродуктивен. Силата му е в рисковите бременности.

А за ЩЖ дали имате нужда от хормон зависи не само от ТСХ (което може да е под 2), но и от стойностите на ФТ4 и ФТ3 (които от своя страна може да не са оптимални). Тях изследвала ли сте?

# 7
Гледах мнения и за д-р Сигридов – звучат доста положително, но видях, че прегледите му са доста златни.
Преди да решите да отидете при Сигридов, прочетете първо последната тема за него тук във форума. В ФБ групата няма негативни мнения за него, просто защото не ги допускат.

Вецев не е репродуктивен. Силата му е в рисковите бременности.

А за ЩЖ дали имате нужда от хормон зависи не само от ТСХ (което може да е под 2), но и от стойностите на ФТ4 и ФТ3 (които от своя страна може да не са оптимални). Тях изследвала ли сте?

Това са резултатите от последното изследване на щитовидните хормони.
Иначе да знам, че Вецев не е репродуктивен, но две приятелки са раждали по 2 деца при него и силно го препоръчаха, че може би ще открие проблема.

# 8
  • Sofia
От това, което виждам, ФТ4 е ниско, което ще доведе и до падане на ФТ3. Тоест си на ръба на хипофункция.
Според мен хормон е нужен, макар и в ниска доза.

# 9
Здравейте!
Знам колко страшно и объркано може да ти е всичко сега. Хубавото е, че си млада и има решение за евентуалните проблеми. Стъпка по стъпка ще стане

Пиенето на хормон за щитовидната не е страшно, следи се дозата с регулярни изследвания. Може да изследвате йод и да пробвате да промените начина на живот, за да се оптимизира  - сън поне 8ч, лягане до 22ч, без млечни и/или глутен и тн. Може да отнеме повече време обаче, ако въобще стане. Тсх най лесно и бързо ще оправите.
Много важно е да излекувате уреаплазмата - може да направи проблем   след забременява.
Срастванията в матката се виждат с хистероскопия- Вецев прави, във Вита мисля че също правят. Др Калев също но за него много се чака.
От Сигридов може да чуеш още много неща които да те разстроят, то е по особена среща, прочети и си прецени. Както и ще получиш лист с изследвания за хиляди левове. На много е помогнал, познавам няколко, много е и наплашил без причина.
Успех и имай вяра!

# 10
Високото ТСХ е пречка за забременяване, да не говорим, че дори и да се случи, е свързано с рискове за плода. Консултирайте се с ендокринолог с опит с репродуктивни проблеми. Пуснете и антитела, освен и другите хормони, препоръчани в предходния пост.
Добре де, на мен ендокринологът ми каза, че мога да забременея, въпреки че резултатът на тсх беше над 3.

# 11
  • Sofia
Може разбира се. Има забременели с къде по-високо ТСХ.
Но когато нещата не се получават, се проверява задължително ЩЖ, защото именно тя може да е пречката.

А вече по време на бременност ТСХ трябва да е под контрол, защото може да е опасно за бебето.

# 12
Здравейте! Правим опити за бебе от няколко месеца. И двамата сме на 31 години. Аз обаче имам проблем с менструалния цикъл. Декември се установи, че имам задържан фоликул и трябваше да пия Дуфастон. Така предизвикахме цикъл два пъти, но януари при последния прием вече нямах кървене. Последваха доста прегледи при гинеколог и ендокринолог. Приемам Еутирокс - начален стадий на Хашимото, за да държим ниски нивата на ТСХ. На прегледите се виждат фоликули, ендометроумът се удебелява, матката и яйчниците са ми с нормална структура и размери. Тъй като все още нямам цикъл (последният беше между 02-07 януари) ми предписаха отново Дуфастон, пих го два пъти на ден между 07-11 април. Все още нямам цикъл. Писах на гинеколожката си и тя каза, че иска да ме види доктор Цветанов от Инвитро център Вита. Доста съм притеснена. Дори самата мисъл, че е инвитро център ме плаши. Вече не знам какво да правя…

# 13
Здравейте! Правим опити за бебе от няколко месеца. И двамата сме на 31 години. Аз обаче имам проблем с менструалния цикъл. Декември се установи, че имам задържан фоликул и трябваше да пия Дуфастон. Така предизвикахме цикъл два пъти, но януари при последния прием вече нямах кървене. Последваха доста прегледи при гинеколог и ендокринолог. Приемам Еутирокс - начален стадий на Хашимото, за да държим ниски нивата на ТСХ. На прегледите се виждат фоликули, ендометроумът се удебелява, матката и яйчниците са ми с нормална структура и размери. Тъй като все още нямам цикъл (последният беше между 02-07 януари) ми предписаха отново Дуфастон, пих го два пъти на ден между 07-11 април. Все още нямам цикъл. Писах на гинеколожката си и тя каза, че иска да ме види доктор Цветанов от Инвитро център Вита. Доста съм притеснена. Дори самата мисъл, че е инвитро център ме плаши. Вече не знам какво да правя…

Ми моя съвет е да отидете да ви види д-р Цветков. Аз първата лека стимулация си я правих при него, да факт няма бременност, но пък на мен ми изглежда доста уравновесен и не те вижда като поредната касичка.

Общи условия

Активация на акаунт