Скоро лъвче се задава и в дома ще е забава ТЕМА 2

• 35 831
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте Simple Smile Как сте с подготовката? Ние май постепенно купихме най-големите и важни неща. Има и още за купуване. Досега сме влези:

кошче за кола
кошара next to me и ни подариха една за после
корито за баня
количка
чаршафи за количката и за кошарката
леко одеалце, за когато става по-хладно през нощта
пелени муселинови
помпа за кърма
шишета
стерилизатор за шишета
козметика
памперси
дрешки за болницата и изписването + малко дрешки за след това (не сме купили много, ще изчакаме да видим как ще върви, за да преценим за размера)

Чудя се дали да звимам следните неща. Ще съм благодарна на тези от вас, които имат опит, да кажат има ли нужда.

1. протектори за матрака на количката и на кошарката (тук имам предвид такъв, който да предпазва от зацапване при пропускане на памперса)
2. постелка за повиване за път - не знам дали правилно обяснявам, затова пускам линк с пример - https://www.elcorteingles.es/bebes/A50934804-cambiador-de-viaje- … mum-mimosa/?gQT=1
3. гнездо

Трябва да вземем и шкаф за повиване и където да му прибираме нещата, но апартамента ни е малък и с доста странно разпределение. Имаме някакви неподвижни гардероби, като вградени. Едната част е стена, но стърчат и супер тъпо са сложени, та е невъзможно да сме в една стая с кошарката, нашето легло и повивалника, та в момента мъдрим какво и как да разместваме... Rolling Eyes

И още нещо да питам - вие от кога започвате с прането на дрешките и подреждането на всичко за бебето? Не знам дали не е прекалено рано още (36 г. с.), макар че то в 9 месец май нищо не се знае и е добре всичко да е подготвено. Аз даже и багаж за болницата не съм стягала още.

Как се чувствате? При мен от два дни се появи пак леко гадене, но не съм повръщала. В петък съм на първото следене на тоновете и след това при гинеколожката ми. Ще е за последно при нея, че от 21ви излиза в отпуск Disappointed надявам се и другия гинеколог да ми допадне, ама каквото - такова. Само за няколко семдици ще е. 

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 19:51 от Aglaonike

# 481
Привет,

За нещата за които се чудите и трите неща съм чувала само положителни отзиви, особено за гнездото - това е нещо което повечето майки боготворят и за него е добре да се вземе и да се ползва още от новородено иначе после споделят, че не се ползва толкова и не го слагайте в леглото на бебето - бебето трябва да спи на матрак …
За протектори аз лично няма да взема на първо време, както и повивалник за из път, макар, че конкретно повивалника го хвалят.

Шкаф за повиване с две ръце съм - за , аз не съм в двете крайности и щом мога да се улесня и да е достъпно ще го закупя. В случая аз ще взема от икея и не е шкаф, а дървен повивалник за около 60-90 лева с джаджите му.

Аз лично започнах да пера нещата от средата на 8ми месец защото бях сигурна, че вляза ли в 9 месец няма да имам тази енергия да го правя и така и стана. Аз съм много дейна, но добре, че изпрах всичко защото си отнема време и занимавка , а сега остават само сглабяния, за които основно мъжа ще отговаря.

В момента съм в 36+5 дни и освен киселини, спането ми става все по-трудно защото се въртя и пишкам, все ми е топло, но много ме болят краката и са си подути, усещам, че на моменти и на мен ми става лошо и имам гадене и гледам да седя вкъщи, макар, че не ме свърта въпреки неприятните усещания. Бебчето се опитва да ми излезе през пъпа 🤣

Други ден съм на лекар ще ме гледат на узи, тонове и ще коментираме раждането , да видим и бебока колко голям е станал. Ще се включа отново да споделя 🫶🏽

# 482
Протектор за матрак съм взела и за двете кошари, едната ще е дървена бяла от Никол бейби 140х70, за нея взехме и матрак от трислойните с кокос от едната страна за първите 6 месеца. Другата е сгъваема на Кика буу, 120х60 за нея взехме ортопедичен матрак на айслийп. Като цяло съм много посветена на темата за оптимална поддръжка на гръбначето от самото начало, колкото и леко да е бебето. Затова и не съм фен на гнездата, които да държа на дивана/спалнята и т.н. Бебето хубаво ще свикне в тях, ама според мен трябва от началото да си свиква в легълцето. Гнездата имат някакъв мек пълнеж върху който да спи, който е всичко друго но не и ортопедичен.

Сгъваема подложка за повиване бях поръчала от вис Виталис но беше свършила, отчетох го като знак и не купих.😅 За вкъщи ще имаме хубав повивалник 50×80, а за в движение и една еднократна пелена ще свърши работа. Тоест еднократно чаршафче, каквито ще има винаги в чантата на бебето, така че да не мисля взех ли повивалника, у бабата ли го забравих и т.н.
Плюс това и върху повивалника за вкъщи е добре да се постила еднократно чаршафче, ако бебчето си свърши работата особено голямата, докато е голичко, да не мия целия повивалник. Та в движение за другия,  сгъваемия важи същото. Ако реши да иде по нужда докато го повивам, примерно в колата, къде да чистя и повивалник? Чаршафчето просто го изхвърляш.

# 483
Още от 28ма седмица направих baby wish list и постепенно си добавях, каквото мисля за нужно.
Взехме протектор за креватчето + около 6 чаршафчета.
Бебешки бодита около 10, не знам колко пъти ще пропусне памперса 🤭 да имам да сменям. Роднини със сигурност ще донесат още, взели сме всякакви размери, да има поне до 6 месеца.
Протектор за главичката, който се връзва за легалцето.
А самото бебешко легло може да се ползва до 5/6 годишна възраст поне.
Стерилизатор, помпа, такова нещо дето засмуква сополките 🤭, електрическа бебешка пиличка за нокти, взехме и гумени играчки за ваничката, имат дупчици и ще ги използвам като душ слушалка. Няколко различни бебешки козметики, без никакви аромати + Судо крем. Хавлийки за баня. Бебешкото столче за кола е вече втора седмица в колата, количката е сглобена и сгъната в килера.
Дрешките са изпрани и закачени на бебешки закачалки в гардероба.
Чантите за болницата са почти готови!
А съм още 35+2 дни! Но не се знае кога ще реши да се роди, може и след 2 седмици да е, а аз обичам да съм подготвена предварително.

А и няколко от репродуктивните лекари, при които съм ходила за мнение, ми бяха казали, че няма да мога да износя...и си чакам бебето от доста време насам, уж по-рано да се появи, но медицината не е точна наука! Наближаваме термин скоро!

# 484
Aglaonike, ще то отговоря за трите неща от опита си. За протекторите се чудех, наистина ли е нужен тоя спарващ найлон под нас, понеже бебето рядко повръщаше и почти не е пропускал памперс. Ами, като махнахме памперса.. Оо животоспасяващ е 😅 също и за нашето легло, понеже детето спи често между нас.
За подложката за повиване - аз си ползвах навън, лесно се поддържа, пак ще я ползвам, но въс същия резултат може да си носите от еднократните чаршафчета.
Гнездо не сме ползвали - правех едно одеало на кравайче и покривах с пелена. Компактно е, не заема мн място, мога да го прибера, изпера лесно, както и да променям размера според ръста на бебето. Ние дълго време го ползвахме. Иначе, недостатък е, че не може да се разнася бебето с него докато си спинка.

# 485
За протектор аз съм твърдо ЗА, така най-добре се запазва матрака освен от повръщано и напишкано, ами и от прах. Благодарение на протектора, матракът от първото ми дете е като нов и ще си го ползваме. Подложка за повиване за навън аз имам от количката, но не съм я ползвала много, предпочитах еднократни чаршафчета и като се изцапа - хвърлям. Ние също сме натясно в спалнята и с първото ми дете взехме твърд повивалник, който се слага в края на кошарата отгоре и отделно взех пластмасов детски скрин с 4 чекмеджета, в който държах памперси, бельо, чорапки, козметика и т. н. Беше по-компактен от дървен скрин, лесно се сглабя и разглабя и става и за детската стая после за играчки и всякакви щуротии.
За гнездо не съм взимала, имаме шезлонг, отделно ще ни дадат и люлка от тези дето се люлеят сами и ще преценя кое ми е по-удобно. Първото ми дете много стоеше в шезлонг, хем е и по-безопасно, защото има коланчета и така успявах да си върша някаква работа, докато той ме наблюдаваше или се радваше на песничките.
Още не съм прала дрешките, така или иначе е жега, ще изсъхнат бързо. Чантата за болницата още не искам да я глася 😁, още малко и ще се осмеля. Иначе всичко необходимо сме купили вече, даже откъм дрехи и пелени прекалих, отделно ми даде една прителка от нейното момче, та ще сменяме тоалети. 😁

# 486
Гнездо преди 7 години с каката не беше модерно и не съм имала, не смятам да взимам, подкрепям коментара за шезлонг вместо него. Повивалникът за мен е най-използваното нещо и когато е  дървен и голям е супер удобно, преди да започна да го ползвам не осъзнавах колко съм се мъчила с малкия повивалник върху кошарата. Протекторът наистина много спарва.

# 487
Здравейте,

Аз минавам един отчет от днешния преглед в 37 г.с. Бебето е 2900 грама, шийката е изгладена, бебето е ниско долу (усетих го преди няколко дни като "падна"), плацентата старее, 1 см. разкритие, документите си взех, а като се прибрах от прегледа започна да ми пада и тапата.

Общо взето, както и очаквах, няма да изкараме до август. Очакваме го момчето. Както каза кака му: "Бебо, хайде пускай на мама водите вече." 😀

Сънят при мен е мираж от 2 седмици минимум, подуване на краката, крампи, всякакви неразположения, направо.... да не повтарям и аз думите на кака му. И днес осъзнах, че не съм приготвила багажа за болницата и се метнах да стерилизирам нещата, за да мога утре да ги прибера в багажа като го стягам. Пуснах последна пералня с последни неизпрани неща и така.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 22:23 от mamabear14

# 488
Да попитам в какво слагате стерилизираната помпа, специални торбички ли или я сглабяте и слагате капачето на силиконовата фуния?

# 489
Леле, момичета, много благодаря за отговорите, страхотни сте! Simple Smile

Michelle Simple Smile, ние имаме само две чаршафчета за сега Grin две за количката и две за кошарката. Определено май ще трябва още поне две. За бодитата сигуно си права, не се знае колко често ще се наложи да ги преобуваме. Засега сме взели три без ръкав, четири с къс ръкав, две с дълъг ръкав, ританки два броя и шапки два броя за болницата, че ни предупредиха, че е много студено. Взехме и две гащеризончета цели - с дълъг ръкав и ританки, за всеки случай, ако е ммного студено. За протектор за главичката не бях чувала честно казано Anguished За памперсите, ние взехме на няколко марки, включително една българска, на която е и козметиката (Аз също се спрях на козметика без аромати, възможно най-натурална.), за да видим кои ще ни допаднат най-много и вече да си поръчваме от тях. За сополкие и за ноктите и като цяло аптечката още нищо не съм купувала. Май ми се иска да питам доктора първо, за да знам какво точно да взема.

Smiley88, много различни мнения чувам за тези протектор, но май и аз клоня към да взема, та ще видим Simple Smile Предпочитам такъв за многократна употреба от другите. А за това гнездо май до последно ще го мисля. Ще е удобно за дивана, ама чесно казано нашия апартамент е компактен и като начало мисля през деня да ползвам и количката в началото. Да го слагаме там да си спи по малко.

miami6, определено и аз мисля, че това е добра инвестиция, предвид, че ще се ползва често. Иска ми се да ми е удобно. От Икеа един ми хареса, ще отидем на място да видим. Честно казано тук нещо няма голям избор по бебешките магазини. По 1-2 модела и никой не ми допада. Струва ми се, че в България избора е доста по-голям.

mamabear14, успех! Дано всичко да е наред и ще чакаме добри новини, когато му дойде времето Yellow Heart

И на мен ми е инересно да чуя съвети за това в какво слагате стерилизирани шишета, помпи и прочие.

# 490
Благодаря за съветите, опитах Виброцил и низита мас тази нощ, но нищо не помага. Явно вече от самия факт, че не ми достига въздух и психологически аспект има. Ще звънна на АГ за съвет, опитах и полуседнала да спя без резултат - само 1ч. или общо към 6-7 часа за 4 нощи, направо е ужасно. В baby.bg има доста нови промоции, в Дундьо също има на Нук, а сега видях, че и на Moni.bg. С първото ми дете преоткрих ДМ, има страхотни техни марки за бебета и от скоро пак са пуснали лоялна програма babybonus, регистрираш си бременността, а после и бебето и ти излизат талони за отстъпки.

Привет ! И аз ще съм от августовските мами живот и здраве ! Късно открих темата , но все пак и аз да се включа .
В 36+4 съм  и като много от вас страдам от запушен нос някъде от 6ти месец . След като веднъж ме хвана лека хрема ,носът ми така и не искаше да се отпуши . Слагах Виброцил на своя глава вечер , за да мога да заспя, но след това питах лекарката и тя ми изписа Муконазал . Вече съм на 3та опаковка и като гледам ще ми трябва още една до края . Не съм имала проблеми със суха лигавица и ме отпушва безотказно . Ако мога да помогна 🙂

# 491
Ние имаме този модел на ИКЕА и е готин, защото горната стърчаща част се маха и сега се ползва като шкаф за играчки на каката и само ще монтиране допълнителната част.
https://www.ikea.bg/products/smagora-masa-za-povivane-biblioteka/10597952/
Аз от два дни опитвам назални лепенки, които нямат никакви активни съставки действат механично и дават повече приток на кислород през носа, май имат ефект, но не съм го обсъждала с АГ.

# 492
Здравейте момичета има ли някоя от вас на която вече са установили, че има разкрие? От няколко седмици ми казват, че бебчето е доста ниско, но вчера вече стана ясно, че се разхождам и с разкритие около 3 см. Доста се изплаших понеже съм още края на осмият месец.

# 493
Лекаря какво каза за разкритието? Най-добре той да Ви обясни.

# 494
Здравейте момичета има ли някоя от вас на която вече са установили, че има разкрие? От няколко седмици ми казват, че бебчето е доста ниско, но вчера вече стана ясно, че се разхождам и с разкритие около 3 см. Доста се изплаших понеже съм още края на осмият месец.

От опит Ви казвам лягайте и ставайте само до тоалетна. Ако има контракции да Ви изпишат нещо по-силно или да Ви оставят в болница за задържане. Бебето вече е развито и дори да се роди, ще е добре, но може да е по-незряло - да има по-тежка жълтеница, да не засуче от гърда, да е по-поспаливо и т. н. Ако може да се избегне и да добутате още 2-3 седмици до 37 г. с. ще е най-добре. Разкритието се увеличава от контракции и много движение.

Общи условия

Активация на акаунт