Операции на коляното - 3. тема

• 9 898
  • 209
  •   2
Отговори
# 165
  • София
Да, не се изразих никак правилно. Операция за смяна на колянната става.
Благодаря за препоръките!

# 166
Здравейте.
Със руптура на заден рог на медиален менискус съм. Предложиха ми артроскопия. Притесни ме че каза че 6 седмици ще съм с шина, физиотерапията ще започне на 5-6 ден.
Каза че ще сложат съшиватели на менискуса(няма да го изрязват, както и някакви конци). Някой да е минал през това?
Мускулите на оперирания крак няма ли да атрофират за 6 седмици с шина?

Много се притеснявам..

# 167
  • София
6 седмици с шина не означава 6 седмици с патерици. С шината можете да стъпвате на крака и да ходите. Освен, ако не са ви казали обездвижване, но това е друго. След операция на ПКВ детето ми беше 6 седмици с шина. Само 2 от тях беше с патерици. Поотслабва мускулът, ясно е, но след операция на менискус възстановяването после е по-бързо отколкото при ПКВ. Спокойно, няма да Ви атрофира мускулът.

# 168
Здравейте.
Със руптура на заден рог на медиален менискус съм. Предложиха ми артроскопия. Притесни ме че каза че 6 седмици ще съм с шина, физиотерапията ще започне на 5-6 ден.
Каза че ще сложат съшиватели на менискуса(няма да го изрязват, както и някакви конци). Някой да е минал през това?
Мускулите на оперирания крак няма ли да атрофират за 6 седмици с шина?

Много се притеснявам..

При зашиване на мениска се забранява стъпването на крака за около 4седмици, след което започвате леко да вкарвате постепенно тежест върху крака, патериците са задължителни в този период!!! През това време се работи за мускулите около тазобедрената става и колкото се може по-бързото активиране на бедрената мускулатура. Това зависи от отока след операцията и страха на пациента - дали има смелост да стяга крака рано след операцията, което също е ключово. Много зависи на колко години сте, как сте го скъсали, как се е установила тази диагноза, защото може и да не се налага оперативна намеса въобще! Може да разкажете повече и да мога да обясня по-подробно вариантите пред вас!

# 169
А колко време е възстановяването на частично изрязан менискус? След колко време ще може да се натоварва крака с тренировки, без да има болки и подуване?
Знам, че е индивидуално, но все пак...

# 170
Здравейте , ако може някой да даде повече инфо за Физио бг в Гаритидж?Колко време продължава рехабилитацията,колко често се ходи и ориентировъчно цени ако може?
След операция на странична връзка и счупен хрущял съм.

# 171
А колко време е възстановяването на частично изрязан менискус? След колко време ще може да се натоварва крака с тренировки, без да има болки и подуване?
Знам, че е индивидуално, но все пак...
В повечето случаи 3-5 месеца като времето не е фактор, а възможностите на човека и дали е правил правилните неща

# 172
Здравейте!  Прегледах всички теми за ПКВ,ЗКВ, минискуси и др. Въпросът ми е има ли човек който е оперирал медиална колатерална връзка на коляното. От всички прочетени страници тук само един човек беше споменал че е имал разкъсвания и са заздравяли с носене на шина. Аз съм с разкъсана медиална странична връзка. Преди почти 3 години претърпях инцидент по време на спорт и от тогава имам проблеми с дясното коляно. За мое съжаление тогава не сложих шина и така я карах 2 месеца. Правих ЯМР при д-р Хубенов. Тогава ми каза, че съм направил грешка че не съм сложил шина. Назначи ми ренген с едни машини които ми натискаха странично колената за да провери дали отварят много.  След всичко каза че  за момента не съм за операция и да се пазя. Но от известно време мн взе да ме боли и да го чувствам разхлабено. Въпросът ми е има ли човек тук, който си е правил операция на страничната медиална колатерална връзка. Също така къде я е правил, и как се чувства. Никъде по форумите не намирам някои с такъв проблем. Ще съм благодарен за повече инфо. Знам че е изтъркано и е коментирано, но на кого да се доверя за евентуална операция  Хубенов, д-р Василев от Спортс клиник или  на д-р Михайл Вулджев. Минимум двама доктора смятам да посетя за мнение. Доста от мойте познати се оперират минискусите и ПКВ при Хубенов.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 16:16 от K1_fire

# 173
Моята я оставиха без нищо, дори без шина. И от всички части на коляното, които бяха травмирани (вкл. и оперирани), само тя все още ми създава неудобства.

# 174
Здравейте,

Аз имам подобен проблем и се зачетен в темата за ПКВ и заден рог на минискус.
Можете ли да споделите вашето мнение за СофияМед и ВМА съответно за докторите В.Петров и В.Стефанов. До колкото ми е известно те използват различни техники за реконструкция на ПКВ.
В предните публикации не видях нищо конкретно дари някои си и направил или е особено доволен.
Никой не обича да му травмират ставите, но и аз като другите имам своите притеснения.
Ще съм благодарен ако някой сподели или посъветва.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 17:27 от Moderator1

# 175
  • София
Ако сте се спрял само на тези двамата, аз бих се доверила на В. Петров. Но проучете внимателно метода на реконструкция на ПКВ и изберете най-здравия -или сухожилие от квадрицепс или също така популярното и от преди при акивно спортуващи мъже - пателарно сухожилие с костица.
Семитендинозус, оплетен с хамстринг, през годините започва да постепенно да се разтегля и коляното се дестабилизира (имам и такъв пример при моя позната) , а и честотата на реруптура е доста по-висока при този вид пластика. ( но така най-често се оперира в БГ).
Щом тепърва ще избирате доктор, вижте и Точков и Вулджев.

# 176

От Валери Петров съм имал доста пациенти и нещата вървят много добре с възстановяването след това. А за метода на операция се взимат предвид доста фактори и най-добре да се коментира с хирурга! Бързината на възстановяването, работата на мускулатурата са различни и с различни етапи при различните техники, както и се смята, че има разлика в устойчивостта на графта, което не е напълно изяснено все още. Пателарното и квадрицепса имаме по-трудна ранна фаза след операцията, защото основният двигател в коляното е “ранен” и трябва време да се възстанови. Но основният ми съвет е да изкоментирате вариантите с хирурга и да ви обясни разликите и кое ще предпочете за вашия случай!

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 17:27 от Moderator1

# 177
  • София
Някои хирурзи практикуват само един метод. И е разбираемо, че ще “похвалят” него като най-добър. Затова Ви съветвам, ако владеете чужди езици да попрочетете какви са разликите, плюсовете и минусите, за да сте подготвен преди прегледите при избраните хирурзи. Има достатъчно публикувана научна информация или пък от сайтовете на щатски, австрийски, немски и т.н. ортопедични клиники също може да се прочете.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 15:10 от Skiorche

# 178
Някои хирурзи практикуват само един метод. И е разбираемо, че ще “похвалят” него като най-добър. Затова Ви съветвам, ако владеете чужди езици да попрочетете какви са разликите, плюсовете и минусите, за да сте подготвен преди прегледите при избраните хирурзи. Има достатъчно публикувана научна информация или пък от сайтовете на щатски, австрийски, немски и т.н. ортопедични клиники също може да се прочете.

Вътрешно болнични инфекции също е доста срещано в някой наши болници.
Изчетох и по чуждите сайтовете доста и човек става по объркан.
Идват хора от чужбина объркани и тук ги оправят при горецитираните доктори.
Имам и приятели и при единия и при другия интервенция хирург и всеки е със собствено виждане.

Ще се радвам ако някой сподели и посъветва, ще съм много благодарен.

# 179

Вътрешно болнични инфекции също е доста срещано в някой наши болници.
Изчетох и по чуждите сайтовете доста и човек става по объркан.
Идват хора от чужбина объркани и тук ги оправят при горецитираните доктори.
Имам и приятели и при единия и при другия интервенция хирург и всеки е със собствено виждане.

Ще се радвам ако някой сподели и посъветва, ще съм много благодарен.
Точков оперира в Евровита, не е в изброените две болници и мога да кажа само добри думи за него и екипа,като човек  тъкмо преминал през тази травма и опериран от него. В клиниката се оперират доста спортисти, въпреки че не е някакъв лукс като обстановка, за мен по-важно беше избора на компетентен и опитен лекар, който обяснява всичко в детайл и внимателно проследява процеса на възстановяване. Така или иначе максимум се остава една нощ в самата болница, често се случва изписване и в дена на операцията, ако е направена сутринта. Поне така е в Евровита, не мога да дам мнение за другите цитирани по-горе лекари.

Общи условия

Активация на акаунт