Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 303
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
Под достойнството ми е и за мен е израз на безсилие да се справя по нормален начин
То самият факт, че мислиш за справяне, показва колко не е наред ситуацията.
Странно е това смесване на социално, професионално, ако щеш и интелектуално ниво от една страна и поведение от друга. Само защото някой е бачкатор, и трябва всички да му извиним простотията, той човечецът просто си е тъп, не можем да изискваме от него такива сложнотии като възпитание.

# 466
  • Melmak
Оправдание за простотията няма. Да кажем, че някъде е повече, другаде е по-малко. Някои трябва да ги респектираш, не да ги превъзпиташ. Работех с едни, които много бъзикаха една колежка, защото тя беше глупава и сама си казваше много лични неща. Ползваха я малко за да я вземат на подбив. При мен не им минаваха номерата и се държаха уважително.
Тия неща са ми ясни, но работя във фирма, където и да отвърна, по-лошо за мен.
Аз му казах, че за това, което ми е казал мога да му отворя тикет. Той много се изплаши, човекът се надъха яко, че ще става мениджър. И сега тикет за такова нещо.. нали се сещате. Направо глътна бастуна, смени физиономията и почна да пита колегите дали някога са чували някой да отваря тикети. Единият сподели, че имало колежка с 6 тикета за чр, аз му казах, че също съм отваряла, а по друг съм била свидетел. След това млъкна и дълго време не говори тоя ден.

Говорих с мениджъра, каза, че ще поговори с него. Не очаквам кой знае каква развръзка, временно сме при този, докато ни се назначи нов. Не ми се занимава с тикети още.

# 467
Не знам защо си мислите че само необразовани "бачкатори" могат да са простаци. Най-големите простотии съм срещала от хора даже и с научни степени, в съответната работна среда.

# 468
Нищо не си мисля, простотия има навсякъде - просто някъде е концентрирана( по-голямата част), а другаде по елита/ерудита или там както се казва са по-малък процент да речем. Имам впечатления и от двата лагера, ама за генерализация не твърдя.😁
След това млъкна и дълго време не говори тоя ден.
Я, доста се е стреснал/свил, добро начало.🙂

# 469
  • София
От къде дойде това с бачкаторите.
Нали Ечисера е офисен служител.

С директни простаци трябва да ги натиснеш и настъпиш обратно, няма как. Те не очакват да вдигнеш тикет, но ако премълчиш, тогава даваш картбланш. Съвсем различни вселени са. Така, както и в малка фирма, като се озъбиш, повече не се занимават с теб.
Докато по тия фирми, за които говорим, ако се озъбиш прекалено, тогава и ти излизаш виновен. Аз лично затова невинаги отговарям. Знам, че отворя ли си устата, толкова змии и гущери ще избълвам и то точно, че със сигурност ще изляза даже по- виновна.
Най- добрият съвет от всички, включително моите, беше да изчакаш да настъпи по- голяма мотика с някого по- нагоре. Не ми изнася, но е така. Когато реагираш веднага, предупреждаваш и ще внимава. Ако искаш да видиш човека да се провали, му даваш пространство да се самообеси. Такива хора винаги го правят.

# 470
Скрит текст:
....
Ако искаш да правиш бизнес с тях, влизаш им в тона. Ако не можеш, друг заема твоето място. Такъв е животът.
Номерът е да можеш да говориш с едните по един начин, с другите по друг, според нивото, средата и прочее.
Зависи от каква позиция гледаш нещата.
Ако се държиш така както те предизвикват, това означава че си слаб и/или зависим от тях и ще правиш това, което те налагат.
Ако съм силна и искам да стане така, както е изгодно за мен ще трябва другите да се приспособят към мен или ги сменявам.

Ти май никога не си опитвала да продаваш нещо Simple Smile Продавачът Е зависим от клиента. Продавачът ТРЯБВА да влезе под кожата на клиента, а не да иска да се приспособяват към него.  И малко трудно ще си смениш клиентите, по-скоро шефовете теб ще сменят Simple Smile

# 471
  • Melmak
Да, много си права, Кеч! Ако го оставиш, ще се обеси сам, обаче проблемът е, че никой не комуникира с него на живо. Той си е в неговата държава и онлайн е по-различно. за сега не е имал кой знае какви изцепки, защото не го виждаме, рядко и го чуваме.

# 472
Абе нали за момента се е решил проблемът, поне аз така го чета. Ако правилно съм разбрала му е първа такава издънка - би трябвало вече да му е станало ясно че това не е допустимо и че има евентуални последици и за него, а не само че е развалил на някого настроението.

# 473
Най- добрият съвет от всички, включително моите, беше да изчакаш да настъпи по- голяма мотика с някого по- нагоре. Не ми изнася, но е така. Когато реагираш веднага, предупреждаваш и ще внимава. Ако искаш да видиш човека да се провали, му даваш пространство да се самообеси. Такива хора винаги го правят.
Подкрепям, това дори се отнася и за други сфери от живота.

# 474
Не знам защо си мислите че само необразовани "бачкатори" могат да са простаци. Най-големите простотии съм срещала от хора даже и с научни степени, в съответната работна среда.
Защото разговорът така тръгна - че в определени среди такива неща са приети за нормални и трябва да се нагодиш.

# 475
Аз съм работила предимно в малки фирми и не е имало подобни практики за отваряне на тикети или не съм била наясно. По принцип не съм от хората, които подават сигнали при нередност, което отчитам като грешка.

Може ли да обясните какво се случва, когато отворите тикет? После ХР информират мениджър и той разговаря с човека, за когото е подадено оплакването ли? А ако оплакването е за поведението на мениджър? Мениджърите могат ли да отварят тикети за техни подчинени?

Отворени тикети за даден човек оказват ли влияние, ако той иска да се развива кариерно в компанията?

# 476
  • София
Ечи, преди тикета - среща с мениджъра на 4 очи е ОК. Не е редно някой да ти коментира килограмите, аз също съм с килограми в повече, нон стоп на диети, така че чудесно те разбирам.

Сега - че има простаци, хора, които не знаят граници  - има. Според мен - не трябва да се пада на нивото на всеки простак, но интелигентен подобаващ отговор, изказан дори на шега е силно препоръчителен. Аз съм ползвала тъпотии от сорта на - Еми да, тежа си ня мястото или имам нужда от повече тяло да събера всичкия тоя мозък, с който Господ ме е дарил и се усещат.

Ако става дума за чужденец, особено от Западна Европа - там е страшно, след тикет може директно за изхвърчи.

Моите колеги знаят, че не толерирам грубо отношение, подмятания, дебелашки шеги и много се карам. Така че ако мениджърът на Ечи проявява същата нетърпимост, като стой та гледай, ще му стъжни живота.

# 477
Някой знае ли как стои въпросът с отпуските и по-точно привилегировани служители по една или друга причина, напр. по-дълъг стаж във фирмата имат ли законово право да ползват повече отпуск от останалите, като не говорим за няколко дни, а двойно повече?
Скрит текст:
Примерно годишен отпуск 40 работни дни. Попадна ми подобна информация, но ми е чудно само за една конкретна година ли е било или по принцип служителят всяка година има право на толкова.

# 478
Навсякъде, където съм била, е имало + 1 ден на година за всяка година, като обикновено границата е била 30/35 дни.

# 479
Значи по тази логика е възможно, но пък е странно, че при останалите няма такова нарастване, реципрочно на годините.

Общи условия

Активация на акаунт