Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 165
  • 733
  •   1
Отговори
# 720
  • Сф
Това са различни неща.
Едното е корпоративна социална отговорност, другото е маркетинг. Реално и на двете крайната цел е да създадат положителен облик на фирмата, но не мисля, че има лошо компаниите да допринасят към социалната среда на града. То още от училище се почва с подобен тип ангажираност- благотворителни базари, спортни празници, тематични дни.

# 721
Абе, няма лошо, но при свръхангажираност през седмицата, да те викнат да правиш оборка на реката И в една от малкото свободни съботи, е малко прекалено. За хората, които са на по 4-часов работен ден, биваше.
Имаше един случай, в който предложиха да сме излизали на пиано бар. И един от по-младите колеги направо им каза: ще дойда, само ако фирмата ми плати куверта.

# 722
Ние имаме допълнителна отпуска за доброволци в благотворителни активности.

Иначе, винаги са ме карали да се подписвам, когато записваме някакви видеа. За мен не е проблем, пожелателно е, честно казано те шефовете и те охкат и пъшкат на тия инициативи, така че не е като да не разбират защо някой не иска да се включи.

В интерес на истината, аз гледам такива видеа, когато кандидатствам в дадена фирма, дава макар и минимална картина на процесите и как работят нещата. Особено полезно е, когато са за длъжности, които не ти е много ясно, аджеба, какво представляват.

# 723
  • София
Такъв род кампании с участието на служители обикновено се планират в началото на годината.
Базирано на личния ми опит, винаги желаещите са повече от възможностите, така да се каже, та не се налага да се събира група. Обикновено при нас са няколко кампании за нещо конкретно. Аз съм почти абонат за участие, тъй като съм намесена в много инициативи, честно казано - не ми пречи.  За всеки случай, в който някой ме снима и публикува - подписвам съгласие по GDPR. Не се натискам, даже напоследък казах на колегите от маркетинга малко да разнообразят, че моята мутра писна на аудиторията Grinning

Тук обаче има и друго - на мен ми е странно, но младите са доста по-отворени и приемат социалните мрежи като част от живота си. И повечето с радост участват.

Колкото до благотворителните активности - всеки сам си решава дали да участва. Аз съм участвала в една кауза, която припознах като своя. Каузи, които не са мои - не подкрепям. Но пък там има други хора, които ги припознават. В спортните активности като маратони, игри и т.н. - не участвам.Само веднъж участвах, каузата беше борба с рака на гърдата. Аз поне, ако някой ми откаже да участва в нещо - го приемам с разбиране, хората сме различни и особено по-затворените - хич не се чувстват комфортно.

# 724
  • София
При нас винаги участват само тези, които пожелаят - не съм чувала неодобрение защо Гошо не е участвал, никой и не е бил задължаван насила да прави нещо против волята му. За доброволческите инициативи се полага отпуск - поне при нас, когато има такава, която ще отнеме повече от час-два, хората не работят, но пак е по желание, не насила. При нас маркетингови материали/ клипчета в социалните мрежи рядко се качват, като по-скоро са от някакви събития, на които колеги са участвали и са качени с тяхно знание. Не сме правили тиктоци за това колко е яко в офиса Grinning Имаме колеги, които са си правили разни постове за компанията, но това си е било в личните им профили (неща от рода на "как минава един мой ден като програмист/ QA/  PM/ you name it", но мисля, че са си се съгласували с ТЛ и с ЧР дали може да публикуват клипчетата, а и доколкото съм виждала, снимат само себе си, може би и офиса).

# 725
  • Melmak
И при нас има благотворителни инициативи, маратони, кръводарителски кампании. И намирам това за хубаво. Дори да даряват кръв само заради отпуската, няма значение, защото целта е постигната - намерени са кръводарители.
Има често участия в маратони, в Атос имаше непрекъснато и там участвах. Сега съм в лоша форма и не мога. Кат цяло никой с нищо не ни кара насила.

# 726
Видях по-назад, че сте коментирали банкови заплати. Всъщност сте в голяма грешка, имам вътрешна информация и близки работещи на добри позиции в големите банки. Заплатите са ниски само в клонова мрежа, кол центрове и т.н. До преди 2 години мой познат беше на 2800 нето в маркетинг и ПР, около 3 нето в Информационна сигурност, а в момента знам жена в счетоводен отдел, бек офис, около 3 000 нетно.  Някой стигат до 10 000 лв, за ръководител отдел.  Изобщо не са ниски. Ниски са само за обслужващите позиции.. Друг е въпроса, че тези среди са отровни и не познавам някой доволен от средата.

# 727
Заплата от 3000 лв. днес много трудно би могла да се нарече висока, а и вероятно работата не е никак малко. Като цяло е вярно, че заплащането в банките не е добро (с малки изключения), но пък там има разни други бонуси.

# 728
  • Somewhere far away
Работила съм в кол център  в банка- и на врага си не го пожелавам - само това ще кажа.

# 729
Заплата от 3000 лв. днес много трудно би могла да се нарече висока, а и вероятно работата не е никак малко. Като цяло е вярно, че заплащането в банките не е добро (с малки изключения), но пък там има разни други бонуси.
Не е висока, но това е за експертна позиция, тоест обикновенна и моята информация е от преди година -две. Въпроса е, че тук се казва, че заплатите са ниски, което не е така. Има хора на по 10 и 20 000, директори на дирекции/направления. Хората си мислят, че банка е само клона, а реално хората в централите са банката и заплатите са там. Клоновете са умиращо нещо и в чужбина масово са дигитализирани. Работа има, то е ясно. Банки и телекоми са ужас.

# 730
  • 🌊
Зависи дали е и банка-банка или дигитални центрове към банка. Във вторите заплатите, условията, позициите и натоварването са друга бира.

# 731
В централите да, но ако не си в София и не планираш да се местиш там, нямаш много перспективи при работа в банка. Освен да станеш директор на клона, но не всеки се стреми към ръководни позиции. Мисля, че преди време централата на SG Експресбанк беше във Варна. Сега не знам дали е така и има ли други централи извън София. Понеже и аз съм завършила финанси и едно време се интересувах, но беше отдавна. Насочих се в друга посока, точно защото не планирах преместване в София, а исках все пак някакво развитие.

# 732
  • София
Видях по-назад, че сте коментирали банкови заплати. Всъщност сте в голяма грешка, имам вътрешна информация и близки работещи на добри позиции в големите банки. Заплатите са ниски само в клонова мрежа, кол центрове и т.н. До преди 2 години мой познат беше на 2800 нето в маркетинг и ПР, около 3 нето в Информационна сигурност, а в момента знам жена в счетоводен отдел, бек офис, около 3 000 нетно.  Някой стигат до 10 000 лв, за ръководител отдел.  Изобщо не са ниски. Ниски са само за обслужващите позиции.. Друг е въпроса, че тези среди са отровни и не познавам някой доволен от средата.

Така, не съм сигурна, че сме в толкова голяма грешка, да ти кажа Simple Smile
Колко често се търсят ръководители на отдели отвън? Колко често някой иска съвет как да кандидатства за такава позиция? Да, тия позиции са апетитни, с много високо заплащане за българските условия, но са свързани с носенето на огромна отговорност, те искат особени качества и обичайно са вътрешни повишения. То по твоята логика и депутатите и министрите са добре платени, не можем да кажем, че в ДА заплатите са ниски, ама има един балкан разлика между заплащането на младши експерт и шеф на дирекция. Та нека да не сравняваме ябълки и круши, все пак Simple Smile

Ти сам пишеш - близки, работещи на добри позиции в банки. Е добре де, колко са тия добри позиции? Една банка има 10-ина шефа на отдели, 5-6 маркетолога,  20 счетоводителя. Е сам си отговори на въпроса - можем ли всички да се доберем до тия добри позиции? Масово се пита за начални позиции, супервайзорски... и да, там заплатите на са най-добрите, условията - също.

Има и една друга гледна точка - като имаш брада - ще имаш и гребенче. С други думи казано, ако си успял да оцелееш и да се пребориш за позиция предполагаща 10 хиляди заплата, то явно средата ти е по-малък проблем, друго ти е важно. Тия с 10-те хиляди, повярвай ми, знаят как да оцеляват, как да се борят за ресурси и да се позиционират, те нямат особени нужни от съвети, защото не са чак толкова много и обикновено са познати в сферата си.

# 733
  • София
Линк към новата тема: Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

Общи условия

Активация на акаунт