Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 199
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
Моите наблюдения са точно обратните, че там културата е доста токсична.

# 691
Какво бихте си помислили, ако началникът ви ви ангажира с дадена задача, доста извън компетенциите ви, но без особено ясни инструкции. Вие полагате усилия, стигате донякъде, където той трябва да одобри нещата на даден етап или да реши какви ще са по-нататъшните стъпки, но при неколкократни питания и изпращане на и-мейли, не получавате никакъв отговор. Докато най-накрая, след като е видно, че сте отхвърлили доста голям обем работа, ви каже - обръщай се към еди кой си отговорник отдел. Който отговорник е ясно, че няма да може да ви съдейства на 100%.

# 692
  • София
Какво бихте си помислили, ако началникът ви ви ангажира с дадена задача, доста извън компетенциите ви, но без особено ясни инструкции. Вие полагате усилия, стигате донякъде, където той трябва да одобри нещата на даден етап или да реши какви ще са по-нататъшните стъпки, но при неколкократни питания и изпращане на и-мейли, не получавате никакъв отговор. Докато най-накрая, след като е видно, че сте отхвърлили доста голям обем работа, ви каже - обръщай се към еди кой си отговорник отдел. Който отговорник е ясно, че няма да може да ви съдейства на 100%.

Ще помисля, че е много зает мениджъра, че тази задача не му е високоприоритетна и ще се обърна към който са ми казали. Щом ме отсвирва - има причина, която е, че това което правя не му е важно или не му е на дневен ред. Нищо лично, търси начин да помогне, но не може, защото си има друго на главата.

А защо те е ангажирал - нямало е кой и си му дошла удобна.

# 693
  • София
Аз имам следния казус и не знам как да постъпя - имам сравнително нов човек с екипа (на 2 месеца), който се справя много добре, фийдбека е положителен и като цяло, всички са доволни. Тя е приятелка отпреди с колеги от други екипи от предна работа и е нормално да си контактуват. Доколкото разбирам, в тези контакти, тя понякога ги пита и за някакви работни неща, което също е ок. Проблемът е, че един от тези колеги е изключителен нарцис и обяснява наляво и надясно как колежката Х питала всички хора от нашия екип и никой не успял да и помогне, затова той и разрешил проблема. Попитах колежката дали е говорила с друг от екипа по казуса, който има, тя каза, че не е, защото не искала да натоварва хората с въпроси, а мен ме беше питала няколко пъти в същия ден по друг казус и решила да не ме занимава и с това. Сега се чудя дали да говоря с някого от двамата за случката - аз разбрах от трети човек какво е говорил колегата-нарцис. Не ми се иска да забранявам на хората да общуват или да казвам да не се питат друг хора, защото и аз питам колеги от други екипи, те мен също и т.н. Неприятно ми е обаче, че колегата разказва неверни неща, но си мисля, че ако задълбая в проблема, ще се завърти един кръг на клюкарщина, в която честно казано, не искам да влизам. Ще се радвам да чуя вашето мнение по въпроса. Благодаря ви!

# 694
По-скоро ѝ обясни, че винаги си отворена за въпроси и да се чувства спокойна, че винаги може да се допита до теб. Също така, че ти си отговорникът и грешна информация от други отдели, които не са толкова в час с вашата работа (дори и да са) може да доведе до сериозни грешки.

# 695
  • Melmak
Аз не бих навлизала в подробности за нарциса. Бих й казала, че трябва да се обръща към мен винаги и да не се притеснява, че вече ме е питала нещо 4 пъти днес.

# 696
  • София
Раче, не можеш да спреш хората да говорят.
Остави колегата нарцис да си говори каквото си иска. Ако стигне до теб - с недоумение му кажи, че има някакво недоразумение и изобщо не влизай в обяснителен режим. Ако почне да говори наляво и надясно - игнор.

С нея говори, че когато става дума за работа, си има ред кого да пита. И че не е редно да се изнася вътрешно екипна информация и дейност към други екипи, защото това ѝ вреди, основно на нейната репутация. Ако иска да пита - може да се обръща към теб или към ментора си.

Сега - ако много те е издразнил нарциса, можеш да му сипеш - а то еди си кой е много навътре, за батака го питайте него. След третия батак ще е много по-обран, гарантирам Simple Smile

# 697
Мда, тъпо е но на 1-2 пъти в миналото се е случвало така да "лекувам" накой който дудне на висок глас че едва ли не сам оправя всичко и само той върши каквото и да е. Особено в единия случай, където повечето работа я изнасях аз и той затова имаше изобщо време за тия приказки. След 2-3 гръмки оплаквания пред всички как изнемогва защото само той върши всичко, реших че ми стига. Абсолютно всяко искане или питане към мен беше посрещано с препращане към него, понеже само той работи и само той знае. Съвсем лаконично, без повишаване на тон или други драматизми.
И аз си отдъхнах малко няколко дни че наистина вършех и немалко от неговата работа за да вървят нещата, и той се приземи набързо. Под него бях, но ми беше паднало пердето и не ми пукаше вече.

# 698
Да си кажете мнението по един въпрос?
Гледам, че стана модерно служителите да се снимат, вкл.във видеа, и после такива снимки и видеа да се използват като вид популяризиране на бизнеса, в който работят. Разни режисирани клипове тип 'вижте колко е яко при нас' , в сайтовете качени снимки 'за инфо' с кого работиш/кого да търсиш, от този род неща. И всичко изглежда, все едно не можеш да откажеш да се включиш.
На мен ми се вижда супер неуважително към личното пространство и смятам, че хората трябва да имат право на избор. Аз съм избирала работата си така щото да нямам излишни контакти, нямам социални мрежи, избягвам дори на родителите си да пращам снимки и клипове, на които съм аз... И изведнъж от работа ме задължават да се изтъпаня на вниманието всичко живо с достъп до сайта Х?
Плюс това каквото съм видяла в жанра, все е супер изкуствено и речитативно, заснемането е некадърно, някаква читалищна самодейност.
И отделно от всичко гореизброено ми се струва, че пречи и на работния процес и някой май си запълва работното време със симулиране на дейност.
Учудвам се, че хората около мен го смятат за  дреболия, даже ги кефи идеята някой да ги снима.

# 699
На твоето мнение съм и аз, дано не навлиза още повече тая мода.

# 700
  • 🌊
Участвала съм и съм отказвала участие. Била съм в информационни кампании за позицията ми, но отказвах тиктоци, рийлове и всякакви, където трябва да се правя на маймуна.
Общо взето при нас си подписваш съгласие ако искаш. Дните и зони със снимки са предварително известни, избират места където не се работи, а са някакви общи зони. За официалните промо кампании вече се раздават червени баджове за неснимане и подобни.

От една страна разбирам желанието за популяризиране, защото когато аз кандидатствах за компанията имаше точно 3 статии, но от друга цялото кифлеене с "ние не сме като другите, а сме някакви яки" ми е мех. Това да си го доказваме с бенефити и заплати, не корпо мемета.

# 701
При нас имаше фото сесия ивент скоро. Анонсът беше като че ли ни правят някаква голяма услуга, професионални, специалисти, Арт, истории, безплатно, гримирани, официално облекло, дрън дрън... Аз дори не коментирах и в този ден не отидох в офиса. Такива стадни мероприятия са ми досадни. Плюс се дразня че пилеят пари за глупости, ама много се дразня... Само за да вземе някой комисионната, вместо да си работи по бизнеса.
Нарциса, ако откажеш ще те набележат че "се цепиш от колектива". Ако си сигурна че няма да има кофти последици им откажи, не сме роби и имаме право да си кажем мнението все пак. Понякога е по-добре да си премълчиш естествено, прецени си.
На мен не ми пука вече и въобще не ги отразявам, но и не могат да ме пипнат.

# 702
  • Melmak
За мен не е правилно да задължават някого да се снима. Даже трябва да подпишеш съгласие ако си съгласна и се снимаш.
Ако искат да си наемат актьори и масовка и да правят каквито реклами си искат.

Повечето хора обичат да се снимат в такива идеи, участват с удоволствие и се чувстват полезни. На мен нито ми се занимава, нито имам желание да участвам.

# 703
Имам позната, която винаги слага хаштаг на фирмата, когато качва лични семейни снимки. Ей това вече не го разбирам. Не е като да се снима на някоя почивка и видиш ли все едно фирмата я плаща и така благодари. Най-обикновени снимки от ежедневието.

# 704
Това си е чисто подмазвачество, много са ми неприятни такива особи.

Общи условия

Активация на акаунт