Студенти в Нидерландия - 25

• 41 719
  • 727
  •   1
Отговори
# 90
Аз първият път, когато видях писоар на улицата там (беше троен), го помислих за чешмичка. 🙈
Докато го заглеждах какъв е интересен, синът ми ме сръчка, да спра да зяпам, докато човека пикае... кой човек, какво прави? 😂😬😵‍💫
Въпросните писоари се инсталират вече и в БГ при големи събития, в частност на концерти съм виждал. По-добрата половина на посетителите не знам обаче как ги използват.

# 91
Здравейте!
Синът ми получи условен прием от септември т.г. в Saxion, Enshede.
Има ли майки на първокурсници или вече студенти (благодаря на Kiki_Bo - майка на първокурсник в момента, с която се запознах от тук ) в този университет и град?  Бих се радвала да се запознаем и обменим информация и с други родители.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 15:39 от Pipilota_Pipi

# 92
  • Deutschland/HE
kia76, знам ли? До сега не е имала алергия, но то може да се отключи по всяко време. Затова търси лекар. Уф...

Синът ми отключи алергия към полени, като се преместихме в Германия. Преди това нямаше.
Когато е по-суха пролетта е по-силна, при влажна пролет не се усеща. Точно очите сърбят, червени са...
В Германия има капки за очи, при алергия, които са без рецепта Allergodil. Най-добре е да попита в аптеката.

# 93
Мога да питам моята какво са й дали в местните дрогерии. Тя е много алергична към тревни и вчера ми се оплака, че за 1 нощ нещата са ексалирали от нулата. Въобще климатът й се отразява зле с тази влага и вечно зелени треви. Затова винаги има Ериус в себе си. Може да пита за местен аналог, като се покаже рецепта за Ериус с вписана  активната съставка.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 15:50 от chervenokoska_2

# 94
  • Deutschland/HE
В Германия препоръчват Ebastin, не те успива, синът ми взема едно сутрин.

П.С. Червенокоска тази година алергията започна още в началото на март. Едното беше от лешник, а другото от иглолистно в двора на съседите. Чудех се аз какво провокира толкова рано и случайно един следобед видях облаците полени, като подухна вятъра.

# 95
Здравейте!
Синът ми получи условен прием от септември т.г. в Saxion, Enshede.
Има ли майки на първокурсници или вече студенти (благодаря на Kiki_Bo - майка на първокурсник в момента, с която се запознах от тук ) в този университет и град?  Бих се радвала да се запознаем и обменим информация и с други родители.
Моят син сега е първи курс в Saxion, в Енсхеде.

# 96
За това казах, че здравната систем тук е непонятна за хората, които не живеят тук. Давам пример - ако си настинал, на лекар се ходи само ако три поредни дни поддържаш температура над 38 градуса. Преди това се ползва парацетамол и организма се бори сам. .... Пак казвам културни различия
Mini, не са само културни различия, а и разлики в законите, които правят възможно това.
Работила съм така в България, но за международна организация и трудовите договори не бяха по кодекса на труда. Първите 2 дена болнични на месец са на юнашко доверие - зле ми е, обаждам се на шефа и пазя леглото. Без никакъв документ. Настинки, ОВИ до третия ден се оправят. Спестява се бюрокрация и се боледува по-малко. Не чакаш да се разболееш тежко, за да се лекуваш. ЛЛ не ме беше виждал с години.
У нас законите не позволяват това поведение. И за всяка дреболия ходим на лекар.

# 97
  • La casa de Mickey Mouse
За това казах, че здравната систем тук е непонятна за хората, които не живеят тук. Давам пример - ако си настинал, на лекар се ходи само ако три поредни дни поддържаш температура над 38 градуса. Преди това се ползва парацетамол и организма се бори сам. .... Пак казвам културни различия
Mini, не са само културни различия, а и разлики в законите, които правят възможно това.
Работила съм така в България, но за международна организация и трудовите договори не бяха по кодекса на труда. Първите 2 дена болнични на месец са на юнашко доверие - зле ми е, обаждам се на шефа и пазя леглото. Без никакъв документ. Настинки, ОВИ до третия ден се оправят. Спестява се бюрокрация и се боледува по-малко. Не чакаш да се разболееш тежко, за да се лекуваш. ЛЛ не ме беше виждал с години.
У нас законите не позволяват това поведение. И за всяка дреболия ходим на лекар.
Съгласна съм, така е. В монета в екипа ми има хора от цял свят (международна компания) два дни болнични са без лекарско предписание, има такива които де възползват,  но рядко и то предимно живеещи извън Европа.
Децата също могат да не посещават училище, не повече от два дни без лекарско предписание. Случвало ни се е само два пъти до сега (големият завършва тази година)
Свиква се, нямам лекарства в къщи - имам само парацетамол, витамини и капки за нос

# 98
Нещо не искат да й опростят данъка за боклука на дъщеря ми. Попълнила е някаква форма, но до колкото разбира от отговора, трябва да го плати. Някой знае ли дали можем още да оспорваме или трябва да платим 220-те евро?

# 99
"Ако детето е на 23 години, ще получи помощ от над 400 евро, независимо дали работи или не."
Мислех, че всичко съм изчела, но това е ново за мен.Цитатът касае помощ за квартира. Какво е необходимо да се направи за да се кандидатства за тази помощ?

# 100
Имаме следната ситуация с Plaza относно данните, които се попълват, иска се да посочим доход на студента, обаче той доход няма, посочили сме мен за гарант, качили сме дохода за една година, както и фиш от заплата, както искат. Още при отваряне на сайта обаче излиза, че студента е с 0 доход и не знам дали това не пречи да се класира за стая.
Ако някой е кандидатсвал за стая на Plaza, как подходихте с дохода на студента?

# 101
  • La casa de Mickey Mouse
"Ако детето е на 23 години, ще получи помощ от над 400 евро, независимо дали работи или не."
Мислех, че всичко съм изчела, но това е ново за мен.Цитатът касае помощ за квартира. Какво е необходимо да се направи за да се кандидатства за тази помощ?
От къде е този цитат?

# 102
Цитат на: Галина71 / Ако детето е на 23 години, ще получи помощ от над 400 евро, независимо дали работи или не...
[/quote

# 103
  • София
Нещо не искат да й опростят данъка за боклука на дъщеря ми. Попълнила е някаква форма, но до колкото разбира от отговора, трябва да го плати. Някой знае ли дали можем още да оспорваме или трябва да платим 220-те евро?
Какво основание за отказ са посочили?
На дъщеря ми първо отказаха и тя се обади, за да уточни нещата. След разговора изпрати обяснението и на имейла, който й дадоха - съответно промениха решението от "не" на "да".
Пояснявам, че разрешиха опрощаване на данъците в година, когато не работеше и имаше собствен доход нула. Сега, през 2025г., вече работи и е декларирала по-висок доход, но все още няма решение. Ще пиша, когато получи.
Кандидатстването е на сайта, даден в първия пост:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen
Цитатът обаче е изваден от контекста. Има условия за получаване надбавка за наем, не е на общо основание. Условията са свързани с квартирата (да е категоризирана като такава да може да се вземе помощ) и размера на наема (да е до определен праг). В случая - за студент над 23г., през 2025 г. - студеният наем трябва да е до 900 евро и тогава може да получи помощ за наем до 497 евро. Няма условие да работи студентът.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 22:45 от Sunny bunny

# 104
Здравейте!
Синът ми е приет в WDKA Rotterdam първи курс.
Желанието е сбъднато, щастието е голямо, но ни чака тежката задача да намерим квартира и да се запознаем с всичко свързано със заминаването.
Започнах да Ви чета, безценни сте!
От всички изброени агенции коя е най-надеждна и от опит на коя да разчитам да ни търси квартира? От прочетеното съдя, че трябвало по-рано да предприемем стъпки за намиране на квартира.....но не знаехме дали ще сме приети.

Общи условия

Активация на акаунт