Студенти в Нидерландия - 25

• 41 864
  • 727
  •   1
Отговори
# 105
Netty,
Поздравления.
За квартирата не е късно, но започнете веднага и търсете на всички възможни места. За Ротердам нямам представа, нека са включат мами с деца, учещи там.

# 106
  • София
Аз нямам личен опит за Ротердам, но виждам в момента за там стаи на прилични цени в Housing anywhere
https://housinganywhere.com/s/Rotterdam--Netherlands?furniture=f … tableFor=students

# 107
Аз нямам личен опит за Ротердам, но виждам в момента за там стаи на прилични цени в Housing anywhere
https://housinganywhere.com/s/Rotterdam--Netherlands?furniture=f … tableFor=students

Синът ми от този сайт си намери квартира, за стажа в Ротердам (по принцип е във Венло, Фонтис). Късмет или не, нямаше проблеми с наемодателя, върна му депозита в срок и всичко беше Ок.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 11:22 от Shusha_boba

# 108
"Ако детето е на 23 години, ще получи помощ от над 400 евро, независимо дали работи или не."
Мислех, че всичко съм изчела, но това е ново за мен.Цитатът касае помощ за квартира. Какво е необходимо да се направи за да се кандидатства за тази помощ?
Мисля, че в началото на темата има информация за т.нар. huurtoeslag или помощ за наем. Тази помощ не е само за студенти, а за всички живеещи законно там. Обвързана е с възрастта на детето - от 18 до 23 и от 23+ . Условията са да има сключен договор за самостоятелен наем, т.е. да наема самостоятелно жилище, например студио, в случая със студентите, а не стая в споделен студентски апартамент или общежитие с общи части. Също трябва да има подписан договор за наем, доходът му (на студента, не на родителите) да не надвишава определена граница - в техния случай няма как да я надвиши. Да няма спестявания повече от определен лимит, което те също нямат. И размерът на основния наем да не надвишава максимално допустимата граница за неговата възраст - 23 г. За лица от 18 до 23 максималният основен наем (без добавките) е €477,20, а за 23 и нагоре - €900,07 (може и да са леко различни за тази година, но това е горе-долу). На практика обаче се намират много трудно студия или самостоятелно жилище с основен наем 477, а повечето студенти са от 18 до 23 годишни. Все пак в Утрехт на това условие отговарят студията на SSH в кампуса на утрехтския университет (сигурно има и някои други). Тогава синът ми получаваше такава помощ, но по-малка - от 200 евро. Там обаче можеше да бъде само първата година от обучението си, и после трябваше да го освободи. Това са запазените квартири за първокурсници от чужбина на университета. За по-скъпото студио вече не отговаряше за условията за помощ, защото основният му наем беше над 477 евро. Едва когато навърши 23, ще отговаря на условието за тази помощ - и тогава вече ще е по-висока, около 450 евро. Ето това е страницата, от която се кандидатства - има възможност и за пробно изчисление дали отговаряте на условията. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/huurtoeslag

# 109
  • София
Във всеки град има квартири с възможност за надбавка за наем между 18 и 23 г., но си трябва задълбочено проучване и то колкото се може по-рано. Не казвам студия, защото има и стаи, но в комплекси при заварено положение, които също са със статут, позволяващ такава надбавка.
И доза късмет си трябва, естествено Blush

# 110
Здравейте момичета,колко съм изтървала,нова тениска, Червенокоске, благодаря за пореден път,за труда и ценната информация 🤗!
dodo_dodo , много ме развълнува,толкова добре си описала всичко, благодаря ти😀
Stanislavovamarina надявам се детенце да е добре!
Аз си имам гостенче, много ми е хубаво...да си го видя 🥰да сме заедно.Всели път когато си е в България,ходим на контролен преглед за акнето (което лекуваме и е доста упорито),пускаме изследвания и хоп сега пък излезе хеликоптер 😟.Той си е у дома за седмица,а все го влача по лекари,днес на гастро да видим , няма оплаквания....
И той си има групичка приятели,сред тях и холандци,разбират се и му е готино,
За наема и при нас от 1.07 е повишен....
Благодаря ви момичета че ви има🤗😀🥰

# 111
Предлагам стая в Хага за студент. Жилището е собствено, със адресна регистрация. Полза се общ санитарен възел и обща кухня. Стаята е свободна от юли месец.
Моля, при интерес пишете на лични съобщения!

# 112
  • София
Днес времето в Нидерландия е за слънцезащитен крем Grinning. Моята ще ходи до Kruidvat да си купи.

# 113
  • Варна
Благодаря и аз за новата тема.Изчитам наведнъж каквото се е насъбрало.И аз си имам гостенче,рожденият ден съвпадна с ваканцията,така че 20-тия успяхме да отпразнуваме заедно,с приятели,гадже,а другата седмица пак разбира се черпене,пикник на някой канал с новите дружки в NL Simple Smile.Не остана,още няма и два месеца и учебната година свършва.Не я усетихме.Тя е щастлива,което е най-важното, по-малко стресирана и без пъпки.
Получава си по 250 евро на месец за наема обратно.Доколкото разбирам само август няма да връщат пари.Вече изпратиха сметки за разни данъци,оставям мойта дъщеря да се оправя,дано и ги опростят.Нали ви чета тук,казала съм и да ги гони и да се бори до край.Пък накрая каквото такова.Не работи още,като пращам пари пиша ,че са за издръжка.Като тя си плаща наема,таксата към унито и остават малко пари за живот,дано това ги умилостиви.

# 114
  • София
За наема дават надбавка и през август Grinning
А за данъците - дано успее. Въпреки че има различни отзиви за различните общини, вероятността да ги опростят е голяма.

# 115
Да се отчета с втора дъщеря, която е приета е Амстердам, ППЛЕ. Първата завършва мастърс в Компетишън Право тази година, живот и здраве. Дано се класира за общежитие, че ме е страх да си представям пак да търсим квартира...

# 116
Xior за Венло пускат непрекъснато стаи. В момента има две, едната е с код. Проверявайте ако имате интерес, непрекъснато излизат.

# 117
Момичета не бях влизала тук доста време ,но сега ми трябва съвет.Синът ми е с възпален пръст на крака -според мен е с панарициум/забрал пръст/ от неудобни обувки и това прословуто ходене и каране на колело с километри .Проблема е ,че въпреки моите писаници и изпращане на снимани рецепти , там не дават нищо нито паста с антибиотик, нито пък са чували за лекарството ИХТИОЛ И ДЕФЛАМОЛ или КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ .Показал си пръста който за мен е за хирург, но те му дали паста с йод-нещо като нашия йода септ и му казали да се маже, не било за хирург работа.Аз обаче се притеснявам  дайте някоя бабешка рецепта -освен домат, сол и сода - с тях  пробвахме.,за изтегляне на гнойта

# 118
Значи може да прозвучи нелепо, но да иде да речем до Круидват или която и да е дрогерия и да иска маска с глина (Klei, clay, caolin) - най-обикновена и евтина, ако има в еднократни пакетчета. В България щях да предложа хума, но мисля, че там това най-близкия аналог. Хумата има свойството да извлича и изсушава, многократно съм си я слагала като тийн точно на забрали пръсти на краката. Просто я маже и я оставя да изсъхне свободно, най-добре вечер като си ляга, да не прави компрес и да я покрива с нещо. Целта е да диша пръста. Може да повтаря многократно.

ред. Допълвам се. В Holland&Barrett продават хума на прах - бяла и зелена. Която и да вземе, няма да сбърка.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 12:18 от chervenokoska_2

# 119
  • София
Аз знам за живовляк, ето какво съм си запазила:
Скрит текст:
Налагайте с листо от жаловник/живовляк!
Без значение теснолист или широколист!
Няма да повярвате! Изпитано!

Измивате 2-3 листенца, едното с нокти го накъсвате на ситно, да може малко  сок да пусне, парченцата ги слагате върху 2ро- цяло листо и с това налагате пръста. Отгоре увивате с лейкопласт. Сменяте сутрин и вечер! Наберете си повечко и ги сложете с мъничко водичка на дъното, в чашка! Гарантирано действие! Като изтегли гнойта, вижте дали нокъта не е врасъл! Маникюристи се справят с това!
П. С. Живовляк изтегли 2 см клечка от петата на сина ми, която 2ма хирурзи цепиха със скалпел, един след друг, без упойка и не можаха да я измъкнат!
Започнах да налагам с листата и на 3я ден пустата клечка се измъкна, появи се гадината и синът ми си я издърпа сам. Такова мощно е действието на тези вълшебни листенца!
Допълвам: може да изпратите Ихтиол с препоръчан пакет по бг пощи, стига за 3 - 4 работни дни, по-бързо от Спиди. Пишете, че е козметика, не знам лекарства дали са позволени.
Аз така пратих едно мазило за акнето, което там беше много скъпо, излезе 12 лв. пратката. В сряда на обяд пратена, следващия понеделник сутринта получена.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 15:53 от Sunny bunny

Общи условия

Активация на акаунт