Студенти в Нидерландия - 25

• 41 913
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
Същото действия, описано от Съни, има и дебелец (дебела Мара). Не знам дали се намира в НЛ, но със сигурност вирее там. Ако някой пътува, ще дам клонче, живея на пътя за летището.
Скрит текст:
Това е дебелата Мара, ползваме я от 40 години - изтегля гной от открити рани.
Взема се малко листо, измива се, обелва се долната ципа и се налага на мястото. Имаме няколко случая като на Съни Бъни - трески под ноктите на пръста, на краката. И брат ми, и дъщеря така си лекуваха акнето в пубертeта, постоянно ходеха с лепнати листенца по лицето.
Гледаме го като стайно в саксия, така винаги е под ръка. И дъщеря ми се беше засадила в квартирата в Холандия, като си тръгна, го пресади в двора. Вирее. Брат ми със семейството смени няколко държави, първото саксийно цвете винаги е Дебелата Мара.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 23:52 от biborana

# 121
  • София
Този дебелец, ако е за акне - да дам и аз на моята да си отглежда там, вместо да дава луди пари за химия Grinning.

# 122
  • София
Trekzalf - под това наименование може да намерите мазило в аптеките в Холандия, с активна съставка ихтамол. Продава се без рецепта.
https://www.daro.nl/producten/trekzalf - това е един от вариантите.
Също продават във ветеринарните аптеки мазила с тази съставка, пригодни за употреба и от хора.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 13:24 от Слънчевата

# 123
Здравейте, пълен новак съм в писането в бг-мама (досега само четях) и се извинявам предварително, ако допускам грешки в комуникационните правила. Изчетох всичко от 2023г насам в темата. Няма да ви отегчавам повече, а направо ще попитам дали някой има впечатления конкретно от общежитията на Xior в Амстердам (Xior Hoptillepad & Horstenberg) - имам предвид като условия, транспортни връзки до UvA и каквото друго можете да споделите.

# 124
Здравейте, след известно колебание , тъй като девойката беше приета за магистратура в Милано и в Делфт, жребият е хвърлен. Изборът е Делфт Simple Smile Планът е да се преместят от Германия в Холандия с приятелят й. Той завърши и ще търси работа. Ще се търси квартира, но предполагам ситуацията един учещ и един работещ доста ще усложни картинката. Исках да ви попитам ако наемат квартира имат ли право да кандидатстват за помощ за наема, или задължително и двамата трябва да учат. На 23 са и двамата. Съжалявам за глупавите въпроси, но все още ми е хаос в главата Simple Smile

# 125
spider web
Не знам как са самите общежития,  но можеш да питаш ChatGPT и да напишеш адреса на общежитието и да попиташ за колко време се стига до всяка точка, която искаш, с какъв транспорт, цена, време за изчакване, разписания- всичко. Отговаря много точно и изчерпателно. Предлага дори карти за транспорт, кои да си вземеш, в зависимост от това, колко дни в седмицата ще пътуваш. Абе мега яко приложение Simple Smile

# 126
Питах и ChatGPT, но ми се щеше, ако има някой с лични впечатления, да сподели. Благодаря все пак за желанието да помогнете!

# 127
  • София
Исках да ви попитам ако наемат квартира имат ли право да кандидатстват за помощ за наема, или задължително и двамата трябва да учат. На 23 са и двамата. Съжалявам за глупавите въпроси, но все още ми е хаос в главата Simple Smile
Ако направите пробно изчисление, ще видите, че един от въпросите е имате ли партньор. Може да го проиграете да видите какво ще даде.
Иначе всеки студент може да поиска надбавка за наем, стига жилището му да е определено като подходящо за такава надбавка и наемът да е под съответния праг.
Имахме в темата брат и сестра в едно жилище, с един договор - ако се включи майката, може да каже какво стана при тях.

# 128
  • Бургас
Здравейте мами, моля за съвет. Синът ми е първа година в Университета в Енсхеде, Нидерландия (специалност Компютърни науки). В четвъртък вечерта, около 23:20, е блъснат от леко движещ се автомобил, управляван от възрастен мъж. Събрали са се хора, помогнали са му, извикали са линейка и полиция. По негови думи, от него са взети лични данни, но шофьорът не е бил проверен за алкохол или други субстанции – просто са разговаряли с него.
В болницата е направена рентгенова снимка, не са открити счупвания, но отокът е сериозен и болката е силна – не може да стъпи на крака. Поръчал си е патерици, но не може да излиза от вкъщи. Към момента няма яснота какво следва – медицински, правно или застрахователно.
Моля, ако някой от вас има опит или познати в Нидерландия (особено Енсхеде), ако можете да препоръчате стажант-адвокат, безплатна правна помощ, съвет за постъпване в подобни случаи или просто да споделите опит – ще съм ви много благодарна. Всеки съвет е ценен в този труден момент!
Благодаря ви

# 129
Споделете каква застраховка има, има ли сключена "гражданска отговорност"?

# 130
Здравейте, миналата година моята дъщеря я блъсна автомобил, тя е била със скутер и на път с предимство. Човекът с колата завива без спира и я блъска. Тя пада и има много ужулвания, идва полиция, разпити и после я питат дали да извикат линейка, но тя е отказала. Вечерта вече се появи много голяма синина на целият крак от горе до долу и я пратих да ходи в спешното. От там и бяха казали, че щом сама идва на крака, значи нищо и няма. Направиха снимка, която тя си плати 80 евро, въпреки че е осигурена. Общо взето е това, предполагам, че човекът с колата си е платил неговите си разноски на застрахователните, но за нея нищо.

# 131
  • Бургас
[quote author=chervenokoska_2
Не за съжаление, не послуша брат си да си направи застраховка, в болницата е показал здр, карта и не са му взели пари

# 132
Ако все пак получите фактура от болницата я платете и с фактурата и платежното за нея предявявате искане за възстановяване на сумата от Здравната каса.
Синът ми получи фактура на 31.12.2024 за 300Е, подаде искане на 02.01.2025 и миналата седмица получи писмо, че ще му възстановят сумата.
Фактурата беше за три посещения при дерматолог.
При Вас е различно, защото е по спешност.
Има ли кой да му помогне с пазаруването?

# 133
  • Варна
Момичета не бях влизала тук доста време ,но сега ми трябва съвет.Синът ми е с възпален пръст на крака -според мен е с панарициум/забрал пръст/ от неудобни обувки и това прословуто ходене и каране на колело с километри .Проблема е ,че въпреки моите писаници и изпращане на снимани рецепти , там не дават нищо нито паста с антибиотик, нито пък са чували за лекарството ИХТИОЛ И ДЕФЛАМОЛ или КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ .Показал си пръста който за мен е за хирург, но те му дали паста с йод-нещо като нашия йода септ и му казали да се маже, не било за хирург работа.Аз обаче се притеснявам  дайте някоя бабешка рецепта -освен домат, сол и сода - с тях  пробвахме.,за изтегляне на гнойта

Дъщеря ми  преди време отърва операция на пръста с растението алое,но аз го имам вкъщи,и понеже и аз бях се спасила от ножа заради един цирей ,пробвах нещо като компрес,махам зеленото и оставам месестата част,слагам на лепенката,лепя и така денем и нощем и чудото стана за едно денонощие.Преди това-спешен кабинет,детска хирургия,насрочване на операция,но я отървахме.Йодасепт,изписан от личната,риванол+ спирт,които казаха в спешното не помогнаха,но алоето за пореден път ни спаси.

# 134
  • Бургас
[quote author=охлювчетоо l
Благодаря, съквартирантите ще му помогнат.

Общи условия

Активация на акаунт